Emekli Zam Oranı İçin Verdiği Rakam Şoke Etti!

Artan enflasyon oranı yurttaşların hayatını daha da zorlaştırıyor. Milliyet yazarı Zafer Şahin açıklanması beklenen zam oranları hakkında yazdı.

31 Aralık 2021 Cuma 13:25
Emekli Zam Oranı İçin Verdiği Rakam Şoke Etti!

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'faiz sebep enflasyon netice' ifadeleriyle savunduğu yeni ekonomi modeli Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) son üç ayda verdiği toplam 400 baz puan faiz indirimi kararının ardından Türk lirasındaki değer kaybı tarihi seviyeye ulaştı.

Alınan kararlar ile eylülde 8.30 seviyelerinde olan doların kasımda 13 liranın üzerine yerleşmesiyle, TL'nin üç ayda değer kaybı yüzde 57'yi aştı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre enflasyon yüzde 21,31'e yükseldi. ylık artışsa yüzde 3.51 olarak belirlendi. Bağımsız akademisyen ve ekonomistlerin oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu'na (ENAG) göreyse yıllık enflasyon, yüzde 58,65. 

GÖZLER EMEKLİ MAAŞINDA 

Aralık ayında asgari ücretin belli olmasının ardından, şimdi de milyonlarca SSK ve Bağ-Kur emeklisi ile memur kendilerine yönelik alınacak zam kararını bekliyor.

Emekli zammı için yıl sonu enflasyonu beklenirken bu anlamda gözler 3 Ocak'ta açıklanacak enflasyon rakamlarına çevrildi.

Ancak enflasyonun yanı sıra, hükümet cephesinden yapılan açıklamalar ve hayat pahalılığı, vatandaşları memnun edecek bir ek zam beklentisini doğurdu. Buna ilişkin ise son kulis bugün ortaya çıktı.

Yüzde 50'lik asgari ücret zammının ardından emekliler de bu orana yakın bir zam beklentisi içinde. Emeklilere her 6 ayda bir gerçekleşen tüketici enflasyonuna göre zam yapılıyor.

Ancak açıklanan enflasyon rakamlarıyla gerçek hayattaki fiyatlar arasında ciddi uçurumlar olması nedeniyle sadece enflasyon zammı yapılırsa emekliler mağdur olacak. Geçen temmuz ayında yüzde 8.45 enflasyon zammı alan emekliler, bu kez seyyanen zam beklentisi içinde. İktidar cephesinden yapılan açıklamalar da bu beklentiyi artırır nitelikte.

Bakan Nebati, emekli zammına yönelik olarak şu açıklamalarda bulunmuştu: Asgari ücrete yüzde 50 zam yapmışsınız, kamu görevlileriyle çok güzel bir anlaşma yapılmış. Şimdi sıra emeklilerde. Onların da hakkını vermek lazım. Zam oranında sayın Cumhurbaşkanı gerekeni açıklar. Hazine, sabit gelirliler konusunda sıkıntı çıkarmayacak. Yapılacak düzenleme, bütçede disiplinsizliğe yol açmayacak.
Ona göre hesap kitap yapılacak. Maliye politikalarında ve bütçede asla disiplinsizliğe yol açmayacağız. Gelirlerimiz artarken bunu bir yerlerde istifliyim anlayışına sahip değiliz." Bu açıklamaların yanı sıra, bugün emekli zammına ilişkin flaş bir kulis bilgisi ortaya atıldı ve rakam paylaşıldı.

EMEKLİ ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Emeklilere yönelik son zam iddiası ise Milliyet gazetesi yazarı Zafer Şahin'den geldi.

Şahin, bugünkü yazısının son bölümünde,  SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılacak zamla ilgili şunları yazdı: "Ve SSK, Bağ-Kur emeklileri... Bu gruptaki emekliler ocak ve temmuz olmak üzere senede iki kez zam alıyor. Zam oranları bir önceki altı aylık dönemdeki enflasyon oranına göre belirleniyor. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin 2021’in ilk altı ayındaki enflasyona göre yüzde 12 civarında bir zam alması kesin görünüyor. 2022’nin 3 Ocak günü açıklanacak altı aylık enflasyona göre bu oranın daha da artması bekleniyor. Bu zamlar dışında maaşı 2.000 liraya kadar olan emeklilere ayrıca seyyanen 500 lira zam yapılacak. "

MAAŞI 2 BİN LİRANIN ÜZERİNDE OLAN EMEKLİLERİ HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATAN ORAN
Bu iddia doğruysa 2 bin lira üzerinde emekli maaşı alan birçok emekli büyük hayal kırıklığına uğrayacak. Aralık ayı enflasyonu yüzde 13 bile olsa mesela 2 bin üzeri alacak olan emeklilerin alacağı zam 500 lira olacak ve maaşlar asgari ücretin çok altında kalacak. 

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 31.12.2021 13:31
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol