'Eğer Bu da Olursa AKP Siyasetten Tamamen Silinir Çünkü...'

Sözcü Gazetesi yazarı Yücel Arı, piyasada dolaşıma sokulan banknot sayılarını 102 milyon olduğunu söyleyerek, krizin geri dönülemez bir boyuta ulaştığını iddia etti.

21 Mayıs 2022 Cumartesi 12:47
'Eğer Bu da Olursa AKP Siyasetten Tamamen Silinir Çünkü...'

Son aylarda pek çok vatandaşın sosyal medyadan paylaştığı ardışık sıra numaralı banknotlar bu kez detaylı rakamlar ile ortaya konuldu.

ATM'lerden çekilen maaş ve benzeri ödemelerde sık sık karşılaşılan bu durum akıllara Merkez Bankası'nın hızla para basmaya başladığı olasılığını getirmişti.

Sözcü Gazetesi yazarı Yücel Arı, kaleme aldığı yazısında  vatandaşın yaşadığı bu kafa karışıklığı detaylar rakamlar ile köşesine taşıdı. Piyasada yaşanan para bolluğunun enflasyonun bir sonucu olduğunu söyleyen Arı, ''Çok değerli(!) hale geldikleri için piyasada artık umumi tuvalete bile girilemeyen 1 lirayı bulmak zor, fi tarihinde sakız alınan 50 kuruş, para üstü olarak verilen 25, 10, 5 ve 1 kuruş ise ilaç için arasan yok. Nereye gitti o kadar bozukluk, çocuklar kumbaralarında mı biriktirdi acaba?'' dedi.

RAKAM VERDİ

2022 yılının mart ve nisan aylarındaki banknot sayılarını karşılaştıran Arıca, ''Bu yıl Mart ayında dolaşımdaki banknot sayısı şöyleydi:

200 lira, 537 milyon adet. 100 lira, 1 milyar 156 milyon adet. 50 lira, 415 milyon adet. 20 lira, 256 milyon adet. 10 lira, 303 milyon adet. 5 lira, 330 milyon 500 bin adet.Bir ay sonra piyasadaki banknot sayısı şöyle oldu: 200 lira, 639 milyon adet. 100 lira, 1 milyar 321 milyon adet. 50 lira, 492 milyon adet. 20 lira, 288 milyon adet. 10 lira, 342 milyon adet. 5 lira, 359 milyon adet.Bir ayda 102 milyon adet 200, 165 milyon adet 100, 77 milyon adet 50, 32 milyon adet 20, 39 milyon adet 10 ve 28 milyon adet 5 lira daha sokuldu dolaşıma'' ifadelerini kullandı.

Öte yandan Ekonomist Atilla Yeşilada, ekonomistlerin tartıştığı ‘kur şoku’ olasılığını masaya yatırdı. Türkiye’nin bir kur şoku ile karşı karşıya olduğunu belirten Yeşilada, olası kur şokunun seçimlerden önce mi yoksa sonra mı olacağını tartıştı.

Ünlü ekonomist Atilla Yeşilada, Türkiye ekonomisinde yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi. 'Türkiye'de bir kur şoku yaşanacak mı?' sorusunun anlamsız olduğunu belirten Yeşilada, hali hazırda yaşanan kur şokuyla seçime nasıl gidileceğini değerlendirdi. Yeşilada ayrıca hükümetin ekonomik göstergeleri göz önünde bulundurarak ne zaman seçime gidebileceğini anlattı. Yeşilada, iktidar açısından 2022 son baharında yapılacak seçim 2023’te yapılacak bir seçime göre çok daha mantıklı olacağını belirtti.

Atilla Yeşilada'nın konuya ilişkin açıklamaları şöyle:

KUR ŞOKU SEÇİMDEN ÖNCE Mİ OLACAK SONRA MI?

''Öncelikle erken seçim ihtimali var mı bunu tartışmalıyız'' diyen ekonomist Atilla Yeşilada, sözlerine şöyle devam etti:

Bence erken seçim ihtimali var. Yüzde 100 emin değilim ama çok uzun zamandır sayın Erdoğan'ın üzerini çizdiği EYT ve 3600 ek gösterge gibi sorunlar temmuzda çözülecek. Kendilerini tebrik ediyorum. Mağdurların bir an önce mağduriyetlerinin giderilmesini istiyorum.

Üzerine yine anladığım kadarıyla kamu çalışanlarına yine enflasyon üzerinde bir zam verilecek. Sözleşmeliler kadroya alınacak. Son olarak da klasik erken seçim öncesinde üniversite öğrencilerine af gündeme gelebilir. Yüzde yüz kesin olamayız ama şu ciddiyetle vurgulanmalı; EYT ve 3600 gibi sorunlar bir sefere mahsustur ve çözmek de bütçeye akıl almaz bir yük getirir. Nasıl çözecekler bilmiyorum ama bütçeye inanılmaz bir yük getirir. EYT'de 6-7 milyon insan olduğunu biliyorum, 3600 ek göstergede ise 1 milyondan fazla kamu çalışanının beklediğini biliyorum.

Bu sorunları çözdükten sonra toplumda size duyulan takdir ve minnet en fazla 3 ay sürer çünkü enflasyon yükselmeye devam ediyor. Devlet aklı karşılığını almak için 2-3 ay içinde seçime gitmek isteyecektir. 

''KURU TUTMAK ŞART''

Eğer seçime gidecekseniz kuru tutmak şart. Pek çok anket gösteriyor ki Türk lirasının gücü ve değeri halkın gözünde ekonominin gücünü ölçmek için önemli bir araç. Dolayısıyla Türk lirası değer kaybettiğinde vatandaşın ekonomiye güveni azalıyor ve bunun da siyasi iktidara olan cezası anketlere yansıyor.

Kuru bu şekilde 2023 Haziran ayına kadar tutamazsın. Zaten piyasada görüyoruz... Asıl sorulması gereken ekim ayına kadar tutabilir misiniz? Tutamazsınız.

SEÇİMDEN SONRA KUR PATLARSA

Ben iktidar için en korkutucu senaryoyu şu olarak görüyorum; Eğer TBMM erken seçim kararı alırsa ve ardından kur patlarsa, AKP 2001 öncesi pek çok siyasi partiye olduğu gibi siyasetten silinir.

ERKEN SEÇİM KARARINDAN SONRA DOLAR NE OLUR?

Kur şoku yaşanabilir. Zira kur şoku pek çok nedenle yaşanabilir. Ödemeler dengesi vardır, enflasyonla develüasyon arasında bir dengesizlik vardır. Bazen de Rusya'da olduğu gibi psikolojiktir.  Bizde olayın psikolojik boyutundan çok ekonomik boyutu ağırlık kazanıyor. 

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 21.05.2022 12:56
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol