ÇİFTÇİYE DESTEK MÜJDESİ...

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, bu yıl çiftçiye 6 milyar 244 milyon lira tutarında destekleme ödemesi yapmayı planladıklarını, mazot, gübre, tohum gibi desteklerin yanında yeni destekleri de uygulamaya koyacaklarını bildirdi.

20 Şubat 2011 Pazar 15:41
ÇİFTÇİYE DESTEK MÜJDESİ...


Adana'da, Çiftçiler Birliğini ziyaret eden Eker, ''Türkiye'nin ihtiyacı olan, sanayicinin ihtiyaç duyduğu 18 bin ton süt tozu var ve bu daha önce dahilde işleme rejimi kapsamında dışarıdan ithal ediliyordu. Biz Türkiye'deki üretici kendisi üretsin, sanayici ülkemizdeki çiftçinin sütünü kullansın diye destekleme kapsamına aldık." dedi.
Bakan Eker, "Süt, üreticiden dünya fiyatlarından alınacak ve aradaki farkı sanayiciye ödeyeceğiz. Bu 18 bin süt tozunun tamamını içerden karşılanmasına yol açacak destek mekanizması getirdik. Uygulama başladı ve 1 Şubatta ilan ettik. Buna ilave olarak süt fiyatlarının düşmesini önlemeye dönük olarak 20 bin ton süt tozuna karşılık bir destekleme daha yapıyoruz. Dolayısıyla toplamda 38 bin ton süt tozuna eş değer taze sütün piyasadan çekilmesi suretiyle fiyatının düşmesini engellemeye dönük bir proje hayata geçirdik." şeklinde konuştu.
Hükümetin piyasa fiyatlarına müdahale etme imkanı olmadığını belirten Eker; "Üreticilerle sanayiciler arasında ihale yoluyla süt fiyatları belirleniyor. Ama bizim arzumuz süt fiyatının düşüşünün önlenmesidir. Burada bizim yapabileceğimiz, süt tüketimini artırmaya dönük tedbir almaktır. 2011 yılının mayıs ve haziran ayına kadar da 380 bin ton taze sütün piyasadan çekilmesini sağlamaktır, bunu biz destekliyoruz. Biz üzerimize düşeni yapıyoruz. Sanayicilerimizin de hepsi değil, ama yer yer bazı yerlerde kış aylarında süt üretimi artıyor, dolayısıyla nazlanıyorlar üreticinin sütünü almakta. Bu konuda daha dikkatli ve hassas olmalarını tavsiye ediyoruz.'' dedi.
 
ÇİFÇİYE DESTEKLEME ÖDEMESİ
Bu yıl çiftçiye 6 milyar 244 milyon lira tutarında destekleme ödemesi yapmayı planladıklarını duyuran Eker, ''Bunun içinde önceden ödediğimiz mazot, gübre, sertifikalı tohum, yağlı tohumlar, hayvancılık ve kırsal kalkınma destekleri gibi desteklerin yanı sıra yeni uygulamaya koyduğumuz destekler de var'' dedi.
Eker, ocak ayı ödemesi olan 530 milyon lirayı çiftçiye verdiklerini, şubat ayında da 1 milyar 922 milyon lira ödeme yapacaklarını bildirerek, şöyle konuştu:
''Bu ödeme gübre, mazot sertifikalı tohum, hayvancılık ve hububat destekleridir. Son 3 yılda gübre ve mazot desteği toplam 1 milyar 200 milyon lira civarındaydı. Bu rakamın tamamını şubat ayında ödüyoruz. İlkbaharda çiftçimiz tarlasını ekecek, o arada mazot ve gübre sıkıntı çekmesin diye veriyoruz. Mart ayında 1 milyar 300 milyon lira ödeyeceğiz. Haziran ayına kadar 6 milyar 244 milyon liranın yüzde 90'ının üzerindeki kısmını ödemiş olacağız. Yani 5,5 milyar lira civarında bir para. Geçen yıl da ödedik aynı şekilde. Aynı takvim bu yıl da işliyor. Her yıl ocak ayında ne ödeyeceğimizi önceden ilan ediyoruz. Çiftçimiz de biliyor; hangi ayda, hangi desteği alacağını ve günü geldiğinde alıyor.
6 milyar 244 milyon lira tutan çiftçiye nakit ödemelerimizdir bunlar. Tarımsal yatırımlar ve sulama yatırımları dibi diğer ödemeleri eklemiyoruz. Bu sadece prim desteği olarak, girdi desteği olarak verdiğimiz, cebine koyduğumuz paradır. Bundan sonraki süreçte de verimliliği artırmaya, toplam üretimi artırmaya dönük tarım sanayi entegrasyonunu sağlamaya dönük desteklerimiz devam edecek.''
Eker, bu yıl organik hayvancılık desteği uygulaması başlatacaklarını ifade ederek, ''Hayvancılık desteklerin yüzde 50'si organik hayvancılığa destek olarak verilecek'' diye konuştu.
Bakanlık olarak Ar-Ge desteği ödemesine de başladıklarını anlatan Eker, şöyle devam etti:
''Bu özellikle gelişme kaydetmek isteyen araştırma çalışmalarına katkıda bulunmak isteyen firma ve çiftçilere sağlanan bir destek. 2011 yılı için proje başına 300 bin lira Ar-Ge desteği vereceğiz. Bu karşılıksız destek. İlanını yaptık, 1 Nisan 2011 tarihine kadar başvuru yapıldığı taktirde gerek özel sektör, gerek meslek kuruluşları ve üniversitelere destek sağlayacağız.''
Eker, Türkiye için ''olmazsa olmaz ürünleri'' desteklediklerini vurgulayarak, ''Halkın beslenmesi için önemli olan bitkiler hububat ve bakliyattır. İkisine de özel destek veriyoruz'' dedi.

TARIM SEKTÖRÜNÜN İHRACATI
Türkiye'nin tarım sektöründe önemli gelişmeler gerçekleştirdiğine işaret eden Bakan Eker, şunları söyledi:
''2010 yılı ihracatımız 12,7 milyar dolar. Bazen televizyonlarda ve çeşitli yerlerde Türkiye'nin net ithalatçı olduğu konuşuluyor. Türkiye tarımsal ürünlerin büyük bir kısmında net ihracatçıdır. Herhangi bir sıkıntımız yok.''
Bazen ''çiftçi şöyle oldu, tarım böyle oldu'' şeklinde konuşmaların dile getirildiğini, ancak bunların doğru olmadığını anlatan Eker, şunları kaydetti:
''Türkiye'deki tarımsal üretimin değerini biz 23 milyar dolar olarak devraldık. Bugün 51 milyar dolara çıktı. Avrupa'nın Fransa, İtalya ve İspanya gibi 3 ülkesini dünya tarımsal üretim değeri sıralamasında geçtik. Türkiye tarımsal üretim değeri bakımından dünyada 8'inci sıraya yükselirken, Avrupa'da birinci. 2002'de bu böyle değildi. Türkiye o dönemde dünyada 11'inci sıradaydı. Bu, Türk tarımı için büyük bir gelişme. Durduk yerde bir ülkenin bir veya iki basamak atlaması kolay değil.''
Eker, buğday ithalatı ile ilgili soru üzerine de ''Türkiye içerde vatandaşı yesin, kullansın diye değil, işleyip sanayicisi dışarıya satsın diye ithalat yapıyor. Buna da kimsenin karşı çıkmaması lazım'' dedi.





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol