ATO: 'Borçların Tümünü Devlet Ödesin'

Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, konkordato ilan eden firmaların borçlu oldukları firmalara 3 aydan 2 yıla kadar ödeme yapmadığını belirterek, konkordato ilan eden firmaların borçlarının devlet tarafından üstlenilmesi gerektiğini belirtti

31 Temmuz 2019 Çarşamba 20:24

Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, kamuoyunda çok tartışılacak bir öneri gündeme getirdi. Katıldığı bir TV programında Avrupa’da sürecin bu şekilde işlediğini söyleyen Baran, borçlu firmanın tüm mal varlığına el konulduğunu ve devletin borçları karşıladığını ifade etti.

HÜKÜMETE ÇAĞRI YAPTI

Konkordato ilan eden firmanın, konkordato sürecinden çıktıktan sonra devlet tarafından ödenen borçlarının da tahsil edilerek kalan mal varlığının firmaya iade edilebileceğini söyleyen Baran, devletten bu yönde bir adım atmasını beklediklerini bildirdi.

TEPKİ GÖRÜNCE 'YANLIŞ ANLAŞILDIM...' DEDİ!

Baran bu açıklamasıyla sosyal medyada büyük tepki görünce ikinci bir açıklamayla yanlış anlaşıldığını öe sürdü. İkinci açıklamada da şunları söyledi: 

’’Konkordato konusu sadece konkordato ilan eden firmayı değil, bu firmanın borçlu olduğu firmaları da etkiliyor. Bu durumda olan üyelerimiz var ve genel algı konkordato ilan eden şirketin yöneticilerinin, bu ilanın ardından rahatladığı ancak alacaklı şirketlerin sıkıntı çektiği yönünde. Konkordato 3 aydan 2 yıla kadar devam ediyor Alacaklarını tahsil edemeyen şirketler iflasın eşiğine geliyor. Konkordato ilan eden iş adamı villasında oturmaya, lüks aracına binmeye devam ediyor. Bizdeki konkordato uygulamaları ilan edene yararken; piyasayı olumsuz etkiliyor. Konkordato konusunda düzenleme yapıldı ama birtakım eksikliklerinin olduğunu düşünüyoruz.

Bu konuda Avrupa’da uygulanan modeli önermek istiyoruz. Avrupa’da konkordato ilan eden bir firma eğer konkordato talebi kabul edilirse devlet firmanın tüm mal varlığına -yani dükkanına, arabasına, evine- el koyarak, borçlarını üstleniyor, şirket sahibini de asgari ücretle maaşa bağlıyor. Mal varlığının karşılığı olarak devlet borçlarını ödüyor, alacaklılar mağdur olmadığı gibi piyasa işleyişi de normal şekilde devam ediyor. Konkordato süreci sonunda şirket bilançosunu borçlarını kapatmışsa malları iade edilerek süreç tamamlanıyor. Böylece hem suiistimallerin önüne geçilmiş oluyor hem de bir şirket yüzünden onlarca şirket zor durumda kalmıyor."

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 01.08.2019 00:32
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol