'AKP'nin Bu Yaptığının Karşılığı Çok Acı Olacak'

Ekonomist Atilla Yeşilada dolar kurundaki düşüşün suni olduğunu, baskılanan swap işlemleriyle Türkiye’de esir olan yatırımcının intikamının acı olacağını söyledi.

27 Mart 2019 Çarşamba 23:43

Dolar kurunda geçtiğimiz haftanın son işlem günü yaklaşık 50 kuruşluk bir yükseliş gerçekleşmişti.

Dolardaki yükseliş sonrası 5.85 TL seviyesine gelen kur, Merkez Bankası'nın swap piyasasına müdahalesiyle çok sert bir şekilde tekrar aşağıya indi.

Dolar kurunun bu sert hareketinden sonra Merkez Bankası döviz karşılığı TL swap piyasasında vadesi gelmemiş toplam swap satışı sınırını yüzde 10'dan yüzde 20'ye çıkardı. SPK ise JP Morgan’a spekülatif etki oluşturduğuna ilişkin şikayetler üzerine inceleme başlattığını duyurdu.

Ekonomist Atilla Yeşilada dolar kurundaki son hareketler ve Merkez Bankası’nın hamleleri üzerine bir video yayınladı. Yeşilada sosyal medya üzerinden yayınladığı videoda bu son hamlelerin siyasi kaygıyla yapıldığını söylerken, yabancı yatırımcının Türkiye’de esir kaldığını ve bu insanların intikamının acı olacağını söyledi.

“SOPA EKONOMİSİNE GEÇTİK”
31 Mart Yerel seçimleri için yapılan kampanyaların Türkiye’ye çok pahalıya mal olduğunu dile getiren Yeşilada, “Artık Türkiye serbest piyasa ekonomisinden çıkıyor diyebilirim. Kumanda ekonomisine daha doğrusu sopa ekonomisine geçtik. Bir ay önce ‘bize aşık olan’ yatırımcılara hayatlarının kazığını attık. Bunları unutmazlar. Bu ülkeye önce IMF girmeden tek kuruş sıcak para girmez artık. Daha da kötüsü var, eğer seçimden sonra ortam normalleşir de bankalara yapılan baskılar durur, türev piyasaların işlev görmesini engelleyen mevzuat yürürlükten kalkarsa, yabancı öyle bir satacak ki, kapı-pencere kırılacak. Özal’ın sermaye hesabını açmasından bu yana kurulan ve adına ‘piyasa şeffaflığı’ denilen 40 yıllık güven duygusunu lağım çukuru olarak kullandık.” dedi.

“YABANCI YATIRIMCININ İNTİKAMI ACI OLACAK”
Cuma günü dolar kurunun birden 50 kuruş yükselerek 5.85 TL'ye çıkmasının ardından Merkez Bankası’nın suni yollarla dolar kurunu düşürmeye çalıştığını söyleyen ekonomist Yeşilada, bunun için swap piyasasının bastırıldığını, dolar kurundaki düşüşün suni olduğunu ve Türkiye’den çıkmak isteyen yabancı yatırımcının Türkiye’de esir kaldığını belirterek bu insanların intikamının acı olacağını, bir daha Türkiye’ye gelmeyeceğini öne sürdü.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 28.03.2019 11:26
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol