AKP'nin EYT'de Maaş Oyununu İfşa Etti

AKP iktidarının hala daha meclise getirmediği EYT'de bir de maaş oyunu yaptığı ortaya çıktı. EYT’lilerin normal emekli olanlardan daha düşük emekli maaşı alacağı ortaya çıktı. Oyunu Prof. Dr. Aziz Çelik hoca sosyal medyadan ifşa etti.

28 Ocak 2023 Cumartesi 13:43
AKP'nin EYT'de Maaş Oyununu İfşa Etti

EYT’lilerin normal emekli olanlarda daha düşük emekli maaşı alacağı söylendi. Konu hakkında sosyal medyadan paylaşım yapan Prof. Dr. Aziz Çelik, “Sebep EYT yasasının gecikmesidir” dedi.


Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesine ilişkin detaylar netleşirken, 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanlar, yaş şartına bakılmadan prim günü ve sigortalılık süresini doldurduklarında emeklilik hakkı kazanacak.

Yaşanan gelişmeler sonrası EYT düzenlemesinin bu hafta TBMM’ye gelmesi beklenirken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “EYT’de ilk maaşların 1 Mart’ta ödenmesini bekliyoruz. Buna hazırlıklarımızı yaptık. EYT tarihinde bir esneme olmaz ama erken olabilir. Süreç Meclis’in iradesindedir” dedi.

“EYT’LİLER DAHA DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI ALACAK”

Ancak 28 Aralık 2022 tarihinde AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuyla paylaşılan EYT düzenlemesine ilişkin yaşanan gecikmeden dolayı emekli olacakların daha düşük emekli maaşı alacağı ortaya çıktı.

EYT’lilerin daha düşük emekli maaşı alacağı iddialarını sosyal medya hesabından gündeme taşıyan Prof. Dr. Aziz Çelik, şu ifadeleri kullandı:

“EYT’liler daha düşük emekli aylığı alacak! EYT yasası Aralık 2022’de geçseydi 2022 yılı güncelleme katsayısı 1,786 olacaktı. Şubat 2023 geçerse 1,643 olacak. 1,786, 1,643’ten büyüktür! Bu EYT’liler için ömür boyu yüzde 8-10 düşük aylık demek! Sebep EYT yasasının gecikmesidir.”

EYT'YE BİR KÖTÜ HABER DE BANKALARDAN...

Öte yandan ilk maaşların mart başında hesaplara yatacağı söylenen EYT ile ile birlikte banka promosyonunun 20 bin TL seviyesine çıkması bekleniyordu. Özel bankalar promosyon için tarifelerini hazırlamaya başlarken tavan miktarının 15 bin TL olacağı açıklandı.

BANKA PROMOSYONUNDA TAVAN AŞAĞIYA ÇEKİLDİ

Show Haber'in haberine göre, EYT ile birlikte promosyonun 20 bin TL seviyesine çıkmasıydı ama öyle olmayacak. Kamu bankalarının yine promosyon yarışı içinde olması beklenmiyor ama özel bankalar promosyon için tarifelerini hazırlamaya başladı. Promosyonda tavan 15 bin TL'ye kadar yükselicek. Bankalar EYT ile birlikte 7.500 ile 15.000 TL arasında promosyon verecek. İmzaya açılan düzenlemenin önümüzdeki hafta komisyona gelmesi bekleniyor.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 28.01.2023 14:02
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol