AKP'den Bankalara Büyük Kıyak!

Bankalara 1.1 milyar liralık borç affı geldi.

15 Haziran 2019 Cumartesi 11:32

Rekabet Kurumu, 2011 yılında 12 banka hakkında “kredi kartı alışveriş faizi ve gecikme faizi oranlarının Merkez Bankası tarafından belirlenen en yüksek oran üzerinden tespit edildiği, hiçbir bankanın bu faiz oranlarında indirime gitmediği ve tüm bankaların aynı faiz oranını kullandığı” iddiasıyla inceleme başlattı.

Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberine göre; Kararını Mart 2013’te açıklayan Rekabet Kurumu, Akbank, Denizbank, Finansbank, HSBC Bank, ING Bank, TEB, Garanti Bankası, Halkbank, Ziraat Bankası, İş Bankası, VakıfBank ve Yapı Kredi’ye “rekabeti sınırlayıcı nitelikte hareket ettikleri” gerekçesi ile 1.1 milyar liralık idari para cezası kesti.

Bu kapsamda ING Bank, cezasının iptali için Ankara 12. İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Ancak mahkeme, 2014’te davayı reddetti.

İtirazı görüşen Danıştay 13. Daire, ilgili kararı onadı. Ancak “karar düzeltme” talebi üzerine, 21 Mayıs’ta bu kez oy çokluğuyla bozdu.

13. Daire’nin gerekçeli kararında, davalı idare tarafından bankalar hakkında ileri sürülen “tek bir çerçeve anlaşma veya ortak plan”la hareket ettikleri, hepsinin bunda haber olduğu yönünde iddiaların “yeterli seviyede (makul şüphenin ötesinde) bir ispat standardı” ile ortaya konulamadığı vurgulandı. Kararda şöyle devam edildi: “Bu hususlara ilişkin dava konusu kurul kararında yer alan tespitlerin gerekli deliller ile desteklenmediği, dolayısıyla davaları idare tarafından eksik incelemeye dayalı olarak işlem tesis edildiği anlaşılmaktadır. 12 bankanın tamamının farklı sektörlere ilişkin olarak farklı bankalar arasında gerçekleşen ihlallerin tamamından sorumlu tutulmasında hukuka uygunluk bulunmamaktadır.”





Son Güncelleme: 15.06.2019 11:40
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol