Akaryakıtta Büyük Oyun Ortaya Çıktı!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, brent petrol fiyatındaki düşüşe oranla akaryakıt ürünlerinde pompa fiyatına yeteri kadar indirim yapılmadığını belirterek, duruma tepki gösterdi.

10 Mart 2022 Perşembe 16:56
Akaryakıtta Büyük Oyun Ortaya Çıktı!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, brent petrol fiyatlarındaki düşüşün ardından akaryakıtta planlanan zammın iptal edildiğini, ancak mevzuata göre gereken indirimin yapılmadığını söyledi.  

CHP’li Akın, yaptığı açıklamada, “Fırsatını buldu mu zam yapan AK Parti iktidarını, indirim yapması gerekirken ara ki bulasın! Bulamazsınız. Kafasını kuma gömen deve kuşu gibi ortada yoklar. Bunun en somut örneği dün gece yaşandı. Akaryakıtta indirim yapılması gerekirken yapılmadı. Başta Enerji Bakanı Fatih Bey olmak üzere EPDK Başkanı Mustafa Bey ve EPDK yetkililerine soruyorum: Bugün indirim neden yapılmadı” diye sordu.

“BUNUN HESABINI VERMELİSİNİZ”

Akaryakıt ürünlerinde zam ya da indirimin yasal mevzuatın belirlediği formüle göre yapıldığına dikkat çeken CHP’li Akın, şöyle devam etti:

“Bakan Fatih Bey çıkıp formülü vatandaşa anlatmalıdır. Sonra da dün gece yapılması gereken indirimin hangi gerekçelerle yapılmadığını da anlatması gerekir. Kanun hükümleri ile belirlenen akaryakıt fiyatlarının formülüne kim neden ve nasıl müdahale etti? Sorumlular hakkında soruşturma yapılacak mı? Vatandaş evine ekmek götüremezken, yurdun dört bir yanında şoför esnafımız haklı olarak kontak kapatıp iktidara seslerini duyurmak isterken bunun hesabını vermelisiniz.”

“ZAMMIN İPTALİ YETMEZ İNDİRİM YAPILMALI”

Art arda gelen akaryakıt zamlarından kimin nasıl çıkarı olduğunun anlatılması gerektiğini kaydeden CHP’li Akın, “Fatih Bey’e sesleniyorum; dün sadece zammı durdurmak değil yapılması gereken indirimin neden yapılmadığını çıkıp vatandaşlarımıza anlatın. Üst üste zamları yaparken indirimi yapmayan sorumluları tek tek vatandaşa açıklayın. Yasal bir düzenlemeye nasıl müdahale edilip vatandaşın yararına olan bir durum hayata geçirilmemiştir” değerlendirmesinde bulundu.

ERDOĞAN DÜŞÜRMÜŞ...

Eski AKP’li Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, 131,64 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatının 111,14 dolara düşmesini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gerçekleştirdiğini öne sürdü.

EPDK BAŞKANI YILMAZ: ZAMMI BİZ YAPMIYORUZ, VATANDAŞI YANLIŞ YÖNLENDİRİYORLAR

Bunlar yaşanırken Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) ile EPDK arasında da 'sen haklısın ben haklıyım' kavgası yaşandı.

Bunun üzerine bir televizyon yayınına katılan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, EPGİS'e tepki gösterdi. Sendikanın uluslararası piyasaları beklemeden vatandaşı yanlış bilgilendirip akaryakıt istasyonlarına yönlendirdiğini öne süren Yılmaz suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı: 

"Zam yapılmadı. Bunu tasfiye ediyorum. Gece 24.00'ten sonra böyle bir zam yapılabilir tadilinde bulunuyorlar. EPGİS denilen sendika, 'Zam gelecek' diyor kesin bir dille. Bugün de düşüşü görünce 'Böyle bir düzenlemeye ihtiyaç yok' dediler. Biz takip ediyoruz. Zam kararı yoktu ama böyle bir beklenti vardı. Gece 22.00’de de netleşecekti. Ciddi bir şekilde düşüş oldu. Bazen ham petroldeki düşüş işlenmiş akaryakıtta aynı oranda düşmemiş olabiliyor.

Bu fiyatlar Genova’daki uluslararası piyasada belli oluyor. Uluslararası fiyatlar var. Aşamaları var, diyelim ki 19.30’da da görebiliyorsunuz ama 22.00’de görüyoruz. 19.30 ile dünkü fiyatlar farklıydı. Fiyat değişimini gerektirecek bir şey olmadı. EPGİS gündüzden tahminde bulundu. 19.30 veya 22’deki fiyatları görmeden bir şey söylemek doğru değil. EPGİS’in yaptığı yanlış. Bununla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Vatandaşları akaryakıt istasyonlarına yığıyorlar. Zam yok, bu zamları da biz yapmıyoruz. Uluslararası bir formülü var. EPDK zam yaptı, iptal etti... Yok böyle bir şey."

EPGİS: HER ŞEY RESMİ BELGELİ

EPGİS ise EPDK Başkanı Yılmaz'ın açıklamalarına "Bugün yapılan ve iptal edilen zam hakkında, hakkımızda savcılığa suç duyurusunda bulunmasını talep ediyoruz. Verilen tüm bilgiler belgeli ve resmi. Bu zamma ilişkin resmi fiyat listeleri, resmi formülleri ilgili savcılığa teslim etmek istiyoruz" yanıtı verdi. 

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 10.03.2022 17:18
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol