'ABLA SULU LİMOON VAAARRR' DÖNEMİNE SON

1 Ocak'tan itibaren ceza uygulaması başlıyor. Ceza oranı 10 bin lira...

29 Aralık 2011 Perşembe 18:21
'ABLA SULU LİMOON VAAARRR' DÖNEMİNE SON

Semt pazarlarında satıcılar artık, ‘Domatese gel’, ‘Abla sulu limon var’, ‘Amasya elması bunlar’ diye bağırarak satış yapamayacak.

Kanun pazarda geçiş yollarında mal teşhir edene, çevreyi rahatsız edecek şekilde satış yapana, tüketiciye karşı sözlü muamelede bulunanlara ya da satış yerini temiz tutmayanlara, 50 lira idari para cezası getiriyor.
Ancak hem tüketiciler hem de pazarcılar en çok bağırma yasağını tartışıyor. Pazarcıların kimi, “Bağırmadan satış olmaz, biz babamızdan böyle gördük, cezası neyse öderiz” derken kimisi de “Artık susma hakkımızı kullanacağız” diye konuya esprili yaklaşıyor.
HİLELİ TARTIYA 200 TL CEZA
Ölçü ve tartı aletlerini hileli kullananlar veya hileli mal satanlar, malları hijyenik şartlarına aykırı olarak satanlar, kaba, ambalajın üzerinde yazılı miktardan az mal koyanlar hakkında 200 lira idari para cezası uygulanacak.
GEÇİŞ YOLU AÇILACAK
Geçiş yollarında mal teşhir edenlere ve satanlara, çevreyi rahatsız edecek şekilde satış yapanlara tüketiciye karşı sözlü veya fiili muamelede bulunanlara, atıklarını belirlenen alanlarda toplamayanlara, satış yerini temiz tutmayanlara 50 lira ceza verilecek.
ÜRETİCİYE PAZAR YERİ VERİLECEK
Semt pazarında bulunan toplam satış yeri sayısının en az yüzde 20’si, özel satış yeri olarak üreticilere ayrılacak. Toptancı halinde satılan mallardan yüzde 1, toptancı hali dışında satılan mallardan yüzde 2 hal rüsumu tahsil edilecek.
ÖZEL GÜVENLİK
Toptancı hallerinde, hal zabıtasına yardımcı olmak üzere özel güvenlik hizmeti sağlanabilecek.
HALE HAKEM HEYETİ
Üreticiler ile meslek mensupları arasında veya meslek mensuplarının kendi aralarında, kanunun uygulanmasıyla ilgili ortaya çıkan uyuşmazlıklara çözüm bulmak için il merkezlerinde hal hakem heyeti oluşturulacak.  50 bin TL’nin altındaki uyuşmazlıklarda  hakem heyetlerine başvuru zorunlu olurken, 50 bin TL ve üzeri uyuşmazlıklarda, heyetin vereceği karar, asliye ticaret mahkemesinde delil olarak ileri sürülebilecek.
HALDE ET VE ÇİÇEK SATILACAK
Mallar tarifi içinde bulunan “diğer mallar” ibaresine açıklık getirilerek; et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, su ürünleri, bal ve kesme çiçek hallerde satılacak mallar kapsamına alındı.
ÜRÜN BİLGİSİ ZORUNLU
Ürün bilgilerini yazmayanlar,  malın kalite ve gıda güvenilirliğine ilişkin bilgilerde değişiklik yapanlar 5 bin TL; rekabeti engellemek için kendi aralarında veya üreticilerle ticari anlaşmalar yapan ilgili meslek odasının mensupları, fiyatların yükselmesine neden olanlar, düşmesine engel olmak için mal stoklayanlarla gerçeğe aykırı analiz raporu düzenleyenlere 10 bin TL ceza kesilecek.

tncyhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol