5,5 MİLYON KİŞİYE “UYARI MEKTUBU“

Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı, kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması için adeta seferberlik ilan etti.

02 Mart 2011 Çarşamba 17:12
5,5 MİLYON KİŞİYE “UYARI MEKTUBU“

5,5 milyon kişiye uyarı mektubu gönderecek olan Maliye, Bakan Şimşek'in de katılacağı çok sayıda etkinlikle vatandaşları yeniden yapılandırma konusunda bilgilendirecek.

Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanunun tanıtımı amacıyla 12 değişik etkinlik gerçekleştirilecek.
İlk aşamada uygulamaya ilişkin ikincil mevzuat yayımlanacak. Daha sonra da Kanunun getirdiği imkanların neler olduğunu ve nasıl başvuruda bulunulacağını anlatan milyonlarca broşür hazırlanarak, mükelleflerin kullanımına sunulacak.

2 AYRI MEKTUP
Bu kapsamda 5,5 milyon dolayında mükellefe de önümüzdeki hafta başında birer mektup gönderilecek.
Gelir İdaresi Başkanlığı, öncelikle mektup yollanacak borçlu mükelleflerin tespitine dönük bir çalışma yaptı. Bunun için de Kanunda öngörüldüğü şekilde 120 liranın altındaki alacakların silinmesine dönük bir yazılım programı hazırlandı ve binlerce cezaya yönelik silme işlemine geçildi. Bu işlemin de yarın akşama kadar tamamlanacağı bildirildi.
Bu çalışmaya paralel 120 liranın üzerindeki borçlular listesini de oluşturan Gelir İdaresi, kapsama yüz binlerce vergi borçlusunun yanı sıra, 4 milyon trafik ceza tutanağının da girdiğini belirledi. Bir kişinin birden fazla trafik cezası bulunduğuna dikkati çeken yetkililer, trafik cezası olan kişi sayısının 1,5 milyon dolayında olduğunu bildirdi.
Gelir İdaresi, yeniden yapılandırma için 2 ayrı tipte mektup hazırladı. Bunların ilki vergi borçlusu kişi ve kuruluşlar ile trafik cezası bulunan vatandaşlara gönderilecek. Bu mektuplarda, herkesin borç tutarı tek tek yer alacak. Gelir İdaresi Bilgi İşlem Merkezi, elektronik ortamda her mükellefin borcunu kendi mektubuna işleyecek. Bu mektuplar, daha sonra vatandaşların bulundukları illerin Vergi Dairesi Başkanlığı ve Defterdarlıklara gönderilecek. Burada borç rakamları bir kez daha kontrol edildikten sonra da uyarı mektupları vatandaşa yollanacak.
Vergi borçluları ile trafik cezası bulunanlara ''Değerli mükellefimiz, kanun kapsamına giren şu tutarda borcunuz var. Düzenlemeden faydalanmanız menfaatinize'' şeklinde mektuplar gönderilecek.
Borcu olsun olmasın bütün mükelleflere yollanacak ikinci mektupta ise matrah artırımı ve defter kayıtlarıyla ilgili düzenlemelerin sağladığı avantajlar anlatılıyor.

BAKAN DA, AVM'LERDE VATANDAŞI BİLGİLENDİRECEK
Tanıtım çerçevesinde hemen hemen bütün illerde vatandaşların yoğun olarak bulunduğu alışveriş merkezlerinde de tanıtım ve bilgilendirme standları açılacak.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de, Ankara ve İstanbul başta olmak üzere büyük illerde bu standlarda vatandaşın yeniden yapılandırmaya dönük sorularını yanıtlayacak, tanıtım broşürleri dağıtacak.

DİĞER ETKİNLİKLER
Bu arada diğer etkinlikler kapsamında Kanunla ilgili başvurularda kullanılacak formlar da hazırlanıyor. Elektronik ortamda matrah artırımı için gerekli yazılımlar da tamamlanıyor.
Yapılandırmaya dönük her türlü belge ve broşürün Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinde de yayımlanması planlanırken, Kanunun tanıtımı amacıyla düzenlenecek panel, konferans, seminer gibi toplantılara üst düzey yetkililer katılacak.
TOBB, TÜRMOB, TESK, Türkiye Barolar Birliği gibi meslek kuruluşları aracılığıyla gerçekleştirilecek toplantılarda da, yeniden yapılandırma konusunda üyelere bilgi verilecek.
Yetkililer, medyanın Kanunun tanıtımı amacıyla yaptığı programlara da katılacak. Vergi İletişim Merkezi de, mükelleflerin konu ile ilgili sorularını yanıtlayacak.





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol