34 MİLYON ABONEYE MÜJDE

Tüketici Hakem Heyeti, EPDK'nın bir aboneye, 60 TL kayıp-kaçak bedeli ödemesini kararlaştırdı. Karar emsal omuşturursa 2 milyar TL ödeme gündeme gelecek.

31 Ekim 2013 Perşembe 13:51
34 MİLYON ABONEYE MÜJDE

 Habertürk Olay Aydilek'in haberine göre Başakşehir Tüketici Hakem Heyeti, milyonlarca abonenin büyük tepkisini çeken elektrikte kayıp kaçakta ilgili sektörde bomba gibi düşen bir karar aldı. Heyet, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) bir aboneye, 60 TL kayıp-kaçak bedeli ödemesini kararlaştırdı.

Kurum, ödemeyi yaptı. Elektrikte kayıp-kaçak bedeliyle ilgili tartışmalar ve bu konuda açılan davalar her gün yeni bir boyut kazanıyor. Kayıp-kaçakla ilgili gündeme gelen son kararla birlikte fatura bu kez, mevzuatın sahibi olan EPDK'ya kesildi.

İstanbul'da yaşayan bir vatandaş, elektrik faturası üzerinden tahsil edilen kayıp-kaçakla ilgili olarak Başakşehir Tüketici Hakem Heyeti'ne hizmet aldığı dağıtım şirketi aleyhine başvuru yaptı. Heyet, dağıtım şirketinin EPDK'nın mevzuatını uyguladığını belirterek talebi reddetti.

EPDK ALEYHİNE KARAR
Abone, bu karar üzerine yeni bir başvuru yaptı. Bu kez, EPDK'yı ve Kurum'un mevzuatını, şikayetine ve istemine gerekçe gösterdi. Hakem heyeti, talebi ve iddiaları inceledi.

Heyet, EPDK'ya, 'mevzuatı sen çıkardın. Vatandaşa, şikayete konu faturadaki kayıp-kaçak bedelini öde' yönünde kritik bir karar aldı.

60 TL'Yİ ÖDEDİ
Bu karar, elektrikte kayıp-kaçak uygulamasında bir ilk olarak yerini aldı. Hakem heyetlerinden daha önce elektrik dağıtım şirketlerinin kayıp-kaçak bedelini ödemesi yönünde kararlar çıkmıştı.

EPDK, Tüketici Hakem Heyeti'nin işaret ettiği biçimde şikayetçi aboneye 60 TL'lik (şikayete konu faturadaki) kayıp-kaçak bedelini ödedi. EPDK, zaman yitirmeden yargı sürecini işletti. Kararın iptali istemiyle 'Bakırköy Tüketici Mahkemesi'nde dava açtı. EPDK ve sektörde büyük yankı uyandıran kararın davası, şubat ayında görüşülecek.

EMSAL OLURSA 2 MİLYAR TL ÖDEME GÜNDEME GELECEK
Başakşehir Tüketici Hakem Heyeti kararının 'emsal' oluşturması halinde EPDK'nın 34 milyon elektrik abonesine ayrı ayrı kayıp-kaçak bedeli ödemesi gündeme gelebilir. Kayıp-kaçak bedeli tutarları aboneye göre değişiyor. Her bir aboneye ortalama 50-55 TL ödenmesi halinde ödenecek tutar 2 milyar TL'ye yaklaşıyor.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 31.10.2013 13:53
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol