301 CAN GİTTİ AMA KİMİN UMRUNDA?

Soma’da ihmaller zinciriyle 301 işçinin can verdiği madeni işleten Soma Holding AŞ. Amasya’da yeni bir santral için bir ön lisans hakkı aldı.

13 Ocak 2015 Salı 12:30
301 CAN GİTTİ AMA KİMİN UMRUNDA?

 Cumhuriyet gazetesinden Mahmut Lıcalı’nın haberine göre EPDK yaptığı incelemeler sonucu Amasya’da Gürmin Enerji Madencilik firmasıyla yeniden madenciliğe başlamak isteyen Soma AŞ’ye ön lisans verdi.

Soma AŞ, faciadan yaklaşık bir yıl önce Yeni Çeltek Maden İşletmesi’nden 15 Mayıs 2013 tarihinde rödovans karşılığı söz konusu termik santral sahasını almıştı. Şirket, facianın hemen ardından haziran ayında ise madencilik faaliyetlerini Amasya’ya taşımak isteyerek santral için EPDK’ya başvuruda bulunmuştu.
Haziran’da başlatılan lisans inceleme süreci sadece altı ay sürdü, üstelik Soma’daki maden faciasında Soma Holding’in sorumluluklarının boyutu henüz yargı süreciyle belirlenmiş de değil.
TEİAŞ’ın da olumlu görüş verdiği bu başvurunun kabul edilmesiyle, 18 Aralık 2017’ye kadar bölgede maden kurma hakkı bulunacak.
2015’TE YENİ MADENE BAŞLANABİLİR
Ön lisans hakkıyla Soma AŞ. 2017 yılına kadar imar planının onaylanması, ön proje onayı, bağlantı ve sistem kullanma anlaşmaları için başvurularını tamamlayacak. Soma AŞ, ÇED olumlu kararı ve yapı ruhsatını alınmasının ardından üretim için lisans başvuru yapabilecek.
TBMM’de bulunan tasarıya göre iş kazası geçmişi olan firmaların kamu ihalelerinden men edilmesinin düzenlendiğini anımsatan CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, “Bizim önerimiz madencilik işkolundan men edilmesi yönünde. Soma faciasının boyutuna göre bu firmanın ömür boyu bu alandan men edilmesi gerekiyor” diye konuştu.
EINSTEİN’IN VECİZ SÖZÜ
Soma’da yaşanan katliama sebep olan aynı hataların yapıldığının altını çizen Özel, şunları söyledi:
“Soma A.Ş. havayolu şirketi olsa ve son seferinde 301 kişiyi öldürmüş olsa, EPDK’nin başkanı, Enerji Bakanı ya da Başbakan çocuklarını Soma AŞ’nin kazadan sonra yapacağı ilk seferde o uçağa bindirirler miydi? Einstein’ın da dediği gibi; aynı şeyleri tekrar tekrar yapıp farklı sonuçlar beklemek ahmaklıktır. Firma aynı, işkolu aynı, iktidar aynı. Birkaç yıl sonra nasıl bir sonuç bekleyeceğiz?”

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 13.01.2015 12:39
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol