207 Milyon Lira Nerede?

Üç binden fazla kamu idaresi ile mahalli kuruluşu inceleyen Sayıştay, kamunun öz kaynaklarının “sebebi bilinmeyen bir nedenden” dolayı bir yılda 207 milyon TL azaldığını tespit etti

04 Ekim 2020 Pazar 12:11
207 Milyon Lira Nerede?

Özel ve genel bütçeli tüm kamu kurumlarıyla yerel kuruluşları inceleyen Sayıştay, devletin öz kaynak miktarının sebepsiz eridiğini, borçlanma ihtiyacının da her geçen yıl arttığını ifade etti.

Sayıştay 2019 Yılı Mali İstatistikleri Değerlendirme Raporu’na göre, üç bini aşkın özel ve genel bütçeli kamu idarelerinin sahip olduğu toplam öz kaynak miktarı, 2019 yılı başında 3 trilyon 539 milyar 364 milyon TL olarak belirlendi. Ancak yıl sonuna gelindiğinde anormal bir sonuçla karşılaşıldı ve öz kaynak miktarı bu kez 3 trilyon 539 milyar 157 milyon TL oldu. Öz kaynaklarda bir yılda 207 milyon TL’lik “azalma” meydana geldi.

Sayıştay raporunda bu konunun nedenleri sorgulanarak şu ifadeler kullanıldı:

“Dönem sonu öz kaynak tutarının mali durum tablosu ile eşit olması gerekmekte. Ancak yıl içi işlemlerden yola çıkılarak hesaplanan yıl sonu öz kaynak toplamı mali durum tablosu ile tutarlı olmadığından arada fark oluşmaktadır. Aradaki fark olan 207,21 milyon TL ile söz konusu farkın sebebi ise tablo dipnotlarında açıklanmamaktadır."

Sayıştay ayrıca hazırlanma ve yayımlanma bakımından, birçok kuruluşun mali istatistik tablolarının mevzuata uygun olmadığını belirledi.

BORÇLANMA ARZI 125 KATRİLYON

Sayıştay, kuruluşların geçen yılki gelirlerinin ülkenin gereksinimlerine yetmediğini de tespit etti. Buna göre, gelirlerin ihtiyaçları karşılamaması nedeniyle devletin 2019 yılında 125 katrilyonluk borçlanma gereksinimi duyduğu bildirildi. Rapora göre, 2018 yılına oranla yüzde 32’lik “net borçlanma gereği”ndeki artışın ana nedenleri, kurumların faaliyet dengesindeki değişimler.

KARARLAR BOŞA ALINIYOR

Sayıştay’ın Genel Uygunluk Bildirimi Raporu’na göre ise hesap yargılaması yapan kurumun aldığı kararların sonucu yerine getirilmiyor, para cezaları tahsil edilemiyor.

Buna göre, Sayıştay 2002 yılından bugüne kadar genel ve özel bütçeli kamu idarelerine hatalı hesaplar, yanlış uygulamalar, orantısız işlemler gibi nedenlerden toplamda 57 milyon 921 bin TL para cezasına hükmetti. Bu cezaların 14.9 milyonu genel bütçeli, kalan 43 milyon TL'si ise özel bütçeli idarelere verildi. Bugüne kadar genel bütçeli idarelere verilen para cezasının 2.8 milyon TL'si, özel bütçeli idarelere verilen cezanın da 14. 2 milyon TL'si ödendi. 57.9 milyon TL'lik toplam cezanın 40.9 milyon TL'si sorumlu kurumlar tarafından devlete ödenmedi.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 04.10.2020 12:19
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol