VELİLERE KÖTÜ HABER...

Pazartesi günü okullar açılıyor. Yeni zamlarla birlikte bir öğrencinin ortalama masrafı anne babalar için ciddi yük oluşturuyor.

14 Eylül 2016 Çarşamba 15:45
VELİLERE KÖTÜ HABER...

19 Eylül'de 19 milyon öğrenci ders başı yapacak. Bu yıl veliler için daha zorlu geçecek. Okul kıyafetleri, kırtasiye malzemeler ve servis fiyatlarına aynı anda zam yapılması velileri hayli zorlayacak. Öyleki şu an itibariyle üniformalar yüzde 16, kırtasiye ürünleri yüzde 8, servis ücretleri ise yüzde 7 zamlandı.

Türkiye Okul Kıyafetleri ve Satıcıları Federasyonu Ünal Tunaboylu; ’nun yaptığı açıklamaya göre, okul formalarının fiyatları yüzde 10-16 arasında arttı. Zammın nedenine ilişkin ise Tunaboylu, “Bunun nedenini dolar kurundaki yüzde 30 artışa ve askeri ücretin artmasına bağlıyorum. İşçilik maliyetlerine bağlı bir pahalılaşma söz konusu, yoksa kumaş ve iplik fiyatlarında ciddi bir değişiklik yok” dedi. Zammın sadece yeni satışa çıkan ürünlerde görüleceğini belirten Tunaboylu “Her üründe zam söz konusu değil. Bazı ürünler geçen yılla aynı fiyatta. Hatta daha aşağı fiyata satılan ürünler dahi var. Okul kıyafetlerinin en az yüzde 25’i bir sonraki yıla devrediyor” diye konuştu. Şişli’deki okullarla anlaşması olan Okan Giyim mağazasının satış elemanı Seçkin Altan “Fiyatlar okuldan okula değişiyor, 300 liraya da forma bulabilirsiniz 50 liraya da. Kazağı, süveteri, hırkası, gömleği ve pantolonu her şeyi içinde 5 parçalık bir takımın fiyatı ortalama 100-150 lira civarında. Geçen yıla göre daha pahalı ancak kalitesine göre bu rakamlar değişebiliyor. En pahalı forma fiyatı 250-300 lira” dedi. Eminönü’nde satış yapan esnafta ise okul takımının eksik eşyalarını tamamlayacak kıyafetler ayrı ayrı satılıyor. Takım değil de sadece pantolon, yelek, süveter, gömlek gibi takımın ayrı ayrı parçalarına ihtiyacı olan tüketici, Eminönü’nden 10-50 lira arasında değişen fiyatlarla eksiklerini tamamlayabiliyor.

EN AZ 165 LİRA

Tüm Kırtasiyeciler Derneği (TÜKİD) Başkanı Vecdet Şendil ise okul alışverişinin bir diğer kalemi kırtasiye ürünlerinde bu sene ortalama yüzde 8’lik fiyat artışı olduğunu, öğrencilerin ana ihtiyaçları için ortalama kırtasiye masraflarının 165 lira ile 220 lira arasında değişiklik gösterdiğini dile getirdi. Kırtasiye sektörünün kurdan etkilendiğini açıklayan Şemdil, velileri ucuz olduğu için merdivenaltı ürün almamaları konusunda uyardı. Kırtasiyelerdeki ürünlerin fiyatlarını pahalı bulan tüketiciler ise alternatif olarak süpermarketlerin okulların açılış sezonunda başlattıkları kampanyalara yöneliyorlar. Marketlerde çantadan defter kabı, boya, defter ve kaleme pek çok ürün satışa sunuluyor. Migros’ta boya kalemleri 6.90, beslenme kutusu 2.50, tükenmez kalem 1.5, dört parça cetvel takımı 0.95, okul çantası 39.90 TL. A101’de çekçekli ilkokul çantası 16.95, beslenmeli ilkokul çantası 14.95, kalem kutusu 2.95, kaplık 0.35, defter 1.50-5.25, defter kabı 1.5 TL. Şok’ta keçeli kalem 4.75, kuru boya 2.25, yazı tahtası 4.95, pastel boya ve sulu boya 4.95 TL. BİM’de 10’lu kurşunkalem 1.75, 200 yaprak defter 6.50, okul çantası 22.50, tahta kalemi 2.50 TL.
 





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol