ÖĞRETMEN OLMAK ARTIK ÇOK DAHA ZOR...

MEB’in yeni atama ve yer değiştirme yönetmeliği dün yürürlüğe girdi. Öğretmen olmak artık çok daha zor.

18 Nisan 2015 Cumartesi 13:11
ÖĞRETMEN OLMAK ARTIK ÇOK DAHA ZOR...

 Yeni MEB yönetmeliğine göre; geçen eylül ayından itibaren ilk defa atanan öğretmenler, aday öğretmen sayılacak. Ve bunların asil öğretmenliğe atanmaları için üç önemli engeli aşmaları gerekecek. Asil öğretmenliğe atanabilmek için adaylar hem performans değerlendirmesine hem yazılı/sözlü sınava tabi tutulacak. Asıl öğretmen olmayı zorlaştıran yeni sistem şöyle uygulanacak:

 
Aday öğretmenler, en az bir yıl fiilen görev yapmaları ve performans değerlendirmesine göre başarılı olmaları şartlarıyla, Bakanlıkça yapılacak yazılı veya yazılı ve sözlü sınava girmeye hak kazanacak. Performans değerlendirmesi yılda üç kez yapılacak. Göreve başladığı dönemde bir, takip eden dönemde iki kez değerlendirme ( maarif müfettişi, danışman öğretmen ve okul müdürü tarafından) yapılacak. Değerlendirme yapılırken 50 ayrı kriter kullanılacak. Sonuçta; aday öğretmenlerden performans değerlendirmesinde başarılı olamayanlar ile sınavda başarısız olanlar öğretmenlik unvanını kaybedeceği gibi, memuriyetle ilişkileri de kesilmiş olacak. Yalnızca, sınavda iki kez başarısız olan öğretmenlerden aday öğretmenliğe başlamadan önce ilgili mevzuatına göre devlet memurluğunda adaylıkları kaldırılarak asıl memurluğa atanmış olanların, Bakanlıkta kazanılmış hak aylık derecelerine uygun memur kadrolarına atanabilecek.
 
25 DEĞİL 40 TERCİH: Ayrıca, eski yönetmelikte öğretmenliğe atanacaklar için sunulan 25 tercih hakkı sayısı 40’a çıkarıldı
 
SÜPER YETKİLER
 
Yeni yönetmelikte dikkat çeken diğer düzenlemeye göre; önümüzdeki öğretim yılından (2015-2016) itibaren tüm öğretmenler, her ders yılı sonunda okul müdürlerince değerlendirmeye tabi tutulacak. Bu yeni sistem özetle şöyle işletilecek: Bakanlığa bağlı her derece-türden eğitim kurumunda görev yapan ve adaylık sürecini tamamlamış öğretmenler hakkında her ders yılı sonunda ‘başarı, verimlilik ve gayretlerini ölçmek üzere’ görev yaptığı okul müdürü tarafından değerlendirme yapılacak. Buna göre, hükümetin istediği öğretmenleri ödüllendirmesi, istemediklerini cezalandırması kolaylaşacak.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 18.04.2015 13:12
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol