YAPTIKLARININ BEDELİNİ ÖDERSİN!

Libyadaki şiddetin acilen durmasını talep eden ABD Başkanı Obama, "tüm seçeneklerin masada" olduğunu belirterek, müttefiklerinden hazırlıklı olmalarını istedi. Kaddafi'nin gösterileri bastırma noktasında "sarin gazı" gibi silahlara yönelebileceği iddia edildi.

24 Şubat 2011 Perşembe 18:09
YAPTIKLARININ BEDELİNİ ÖDERSİN!


Libya'nın üçüncü büyük kenti Musratha'da Muammer Kaddafi'ye sadık kalmış güvenlik güçlerinin Kaddafi karşıtı göstericilere karşı aşırı sert bir müdahalede bulunduğu ve bu müdahalenin çok sayıda can kaybına yol açtığı bildirildi.
Görgü tanıkları AFP'ye yaptığı açıklamada, rejim yanlısı güvenlik güçlerinin silahsız göstericilere makineli tüfek ve roketatarla ateş açtığını ve birçok göstericinin hayatını kaybettiğini söylediler.
Öte yandan, görevinden istifa eden bir Libyalı diplomat, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin halka karşı, sarin gazı gibi konvansiyonel olmayan silahlar kullanabileceği yönünde uyarıda bulundu.
Ihab El-Mismari adlı eski diplomat "Toronto Star" adlı Kanada gazetesine yaptığı açıklamada, "Korkuyorum, sarin gazı gibi çok tuhaf silahlardan bahsedildiğini duydum ve Kaddafi'nin bu tarz silahlara başvurmasından endişeliyim" diye konuştu.
Japonya'da Mart 1995 yılında, ülkenin başkenti Tokyo'daki metroda Aum Shinrikyo tarikatının lideri Shoko Asahara tarafından suikast için kullanılan sarin gazı, 12 kişinin ölümüne ve binlerce kişinin de zehirlenmesine yol açmıştı.

VAHŞET VİDEO GÖRÜNTÜLERİNE YANSIDI
Libya'da yaşanan vahşet, amatör video görüntülerine yansıdı.
Libya'nın Tobruk kentinde çekildiği iddia edilen bir amatör video görüntüsünde, Libyalı askerler domuz bağıyla bağlandıktan sonra boğazları kesilmek suretiyle öldürüldü.
Üniformalı oldukları görülen askerlerin isyancılar tarafından bir kontrol noktasında yakalandıktan sonra öldürüldükleri tahmin ediliyor. 

ZAVİYE'DEKİ ÇATIŞMALARDA 10 KİŞİ ÖLDÜ
Libya'nın başkenti Trablus'un batısındaki Zaviye şehrinde Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı kuvvetlerle muhalifler arasında çıkan çatışmalarda en az 10 kişinin öldüğü bildirildi.
Merkezi Bingazi'de bulunan Kurina gazetesi, onlarca kişinin yaralandığı olaylarda ölü sayısının artabileceğini kaydetti.

CAMİYE SALDIRISI: 7 ÖLÜ
El Cezire televizyonu, Libya ordusuna bağlı askerlerin, Zaviye kentindeki bir camiye açtıkları ateşte 7 kişinin öldüğünü, 49 kişinin de yaralandığını duyurdu.
Başkent Trablus'un batısındaki Zaviye kentinden bir görgü tanığı, içinde ve etrafında hükümet karşıtı göstericilerin kamp kurduğu camiye açılan ateşte caminin minarelerinden birinin havaya uçtuğunu ifade etmişti.

SEYFÜLİSLAM KADDAFİ: ÖLÜ SAYISI ABARTILIYOR
Libya lideri Muammer Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam, protestoculara karşı hava saldırılarını yalanlarken, ölü sayısının abartıldığını iddia etti.
İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini dünkü açıklamasında, ölü sayısının bini bulduğunu tahmin ettiklerini söylemişti.

İSYANCILAR KADDAFİ'YE 1 SAAT UZAKLIKTA
Kaddafi'nin hakimiyetini sürdürüp sürdüremeyeceğini belirleyecek dört stratejik bölge bulunduğu belirtiliyor. Bunlar başkent Trablus, Kaddafi'nin memleketi Sirte şehri, Sirte Körfezinin petrol sahaları Ras Lanuf ve Marsa el-Brega.
İsyanın başladığı ülkenin ikinci büyük kenti Bingazi'nin de içinde bulunduğu kuzeydoğudaki Sirenaik bölgesinde artık merkezi hükümetin kontrolünün bulunmadığı belirtiliyor. Bölgede muhaliflerin kontrolünün batıdaki Ecdabiye'ye kadar uzandığı bildiriliyor.
Trablus'taki görgü tanıkları, başkentte Kaddafi'ye bağlı güçlerin kontrolü kaybettiğine dair bir işaretin bulunmadığını belirtiyorlar. Kentte üniformalı polislerin her zaman olduğu gibi trafiği yönettiği, devlet televizyonunun yayına devam ettiği bildiriliyor.
Bununla birlikte, başkentten sadece bir saat uzaklıktaki şehirlerdeki sokaklarda Kaddafi karşıtı silahlı milislerin devriye gezdiği, polis ve askerin ortada görülmediği belirtiliyor.





Anahtar Kelimeler:
Barack ObamaLibyaKaddafi
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol