WIKILEAKS OUT RADIOLEAKS IN...

Wikileaks'in dünyada yaratmış olduğu yankı üzerine benzer bir model üzerinde çalışan İsveç radyosu Radioleaks adı verilen sistemi hizmete soktu.

21 Mart 2011 Pazartesi 10:52
WIKILEAKS OUT RADIOLEAKS IN...


İsveç medyasının amiral gemisi olarak kabul edilen İsveç Radyosu'nun, hizmete soktuğu Radioleaks'e internet üzerinden herkes ulaşıp bilgi aktarabilecek.

Herhangi bir konunun kamuoyunca duyulması ya da araştırılmasını isteyenler ellerindeki belge ya da bilgiyi internet kanalıyla radyoleaks üzerinden İsveç Radyosu'na ulaştırabilecek.

Radioleaks'e yüklenen bilgi otomatik olarak şifrelenecek.

Belge ya da bilgiyi İsveç Radyosu'nun araştırmacı gazetecilik dalında uzmanlaşmış kadroları değerlendirecek.

İsveç Radyosu'ndan yapılan açıklamada, suiatimaller ve yolsuzlukların ortaya çıkarılabilmesi için başlatılan Radioleaks'in amacı şöyle açıklandı:''İktidar olanakları kullanılarak yapılan suistimaller ve yolsuzlukları ortaya çıkarabilmemiz için bize yardımcı olun. Sağlık ocaklarında, yaşlı bakım evinde size nasıl muamele ediliyor, işyerinizde kamu kaynakları nasıl kullanılıyor. ''

Kendisine verilen kamu hizmetinden memnun olmayanlar ya da suistimal ve yolsuzluklara tanık olanlar, yazılı ihbarların yanısıra, Radioleaks'e fotoğraf, film ve ses dosyası da yükleyebilecek.

Radioleaks'e yazılı bilgi aktarmak yerine, kendisiyle yüz yüze görüşülmesini isteyenler, buluşma yöntemi ve görüşme yerini kendileri belirleyebilecekler.

İsveç Radyosu'ndan yapılan açıklamada Radioleaks'e sadece İsveç'ten değil, başka ülkelerden de ihbar malzemelerinin yüklenebileceği belirtildi.

Gönderilecek malzeme İsveç Radyosu'nda kadrolu gazeteciler ve Radioleaks'in yasalar karşısında sorumlu olan görevlileri tarafından gazetecilik bakışıyla yayına hazırlanacak.

İsveç Radyosu ihbarda bulunanların kimliğinin açıklanmayacağını bildirdi.

Web sayfasına konulan uyarıda bilgisayar sistemlerinde güvenliğin yüzde yüz garanti olmadığı da anımsatılarak evlerdeki ve işyerindeki bilgisayarların kullanılmaması tavsiye edildi.

Radioleaks'e bilgi aktarmak isteyenlere internete bağlanmak amacıyla kamuya açık yerlerdeki sistemleri kullanmaları tavsiye edildi.





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol