Ve Trump'ın Kaderi Belli Oldu!

ABD'de Donald Trump'ın destekçilerinin Washington DC mitingi sonrası Kongre binasına baskınının yankıları sürüyor. 4 kişinin hayatını kaybettiği, pek çok kişinin de yaralandığı baskın sonrası FBI harekete geçti.

08 Ocak 2021 Cuma 06:29
Ve Trump'ın Kaderi Belli Oldu!

ABD'de Donald Trump'ın Washington DC mitingi sonrası destekçileri oylama yapılan Kongre binasını bastı. Olaylarda 4 kişi hayatını kaybederken çok sayıda kişi de yaralandı.52 kişinin gözaltına alındığı ve ABD'nin tarihinde ilk kez yaşanan olaylarda bir ayrıntı FBI'ı (ABD’nin iç güvenlik teşkilatı) harekete geçirdi. 

Kyle Jane Kremer adlı Trump destekçisinin 19 Aralık 2020'de "6 Ocak’ta Washington’da olacağız" paylaşımında bulundu. Kyle Jane Kremer'ın tweetine yanıt veren Trump, "6 Ocak tarihi gün. Orada olacağım" ifadelerini kullandı.

TWEETE FBI İNCELEMESİ

Kyle Jane Kremer'ın tweetine yanıt veren Trump, "6 Ocak tarihi gün. Orada olacağım" ifadeleri FBI'ı harekete geçirdi. Amerikan medyası, FBI'ın Trump destekçisi Kyle Jane Kremer ve Donal Trump'ın paylaşımının araştırılacağını ve paylaşımların yaşanan gerilimlerin delili olarak kullanılacağını yazdı. Sosyal medya devleri Twitter, Facebook ve Instagram ise, olayların başlamasıyla Trump’ın paylaşımlarına yasak getirmişti.

 NEW YORK TIMES BAŞYAZARI YAZDI

FBI'ın bu soruşturma kararı sonrası akıllara tek bir soru geldi. Trump'ın görevi Biden'a 20 Ocakta devretmesi beklenmeden, daha kısa sürede görevden alınabilir mi? 

 New York Times Başyazarı Bret Stephens, bugünkü yazısında "Trump, Oval Ofis'te bir dakika bile yalnız bırakılamayacak kadar tehlikeli" dedi ve "Şuan tek bir reçete var, Başkan'a hüküm giydirin ve onu ofisten alın. Onu ofisten sonsuza kadar uzaklaştırın. Tüm Amerikalılar şunu bilsin ki, Trump'ın çağında varlığına asla müsaade edilemeyecek şeyler var, çoğunluğu Trump'ın kendisi" diyerek yazısını acil tutuklama çağrısıyla bitirdi. 9News'ın haberine göre, Denverlı Demokrat Diana DeGette "Başkan Trump, halkın iradesine karşı iktidarda kalma çabasıyla hükümetimize şiddetli bir saldırı başlattı" diyerek Trump'ın görevden alınmasını ve tutuklanmasını talep etti.

 TRUMP'I GÖREVDEN ALMANIN 2 YOLU VAR

Yaşanan bu kanlı kongre olaylarından sonra, Trump'ın Başkan olarak aktif göreve devam etmesi ABD ve dünya genelinde pek çok tartışmaya neden oldu. ABD Anayasasına göre ise Trump'ın görevden alınmasının 2 yolu mevcut. BBC'nin belirttiğine göre, bunların ilki Amerikan Anayasası'nın 25. Maddesinin uygulanmasıyla Trump'ın görevden alınması. Ya da Trump'ın görevden azledilmesi.İki senaryodan birinin gerçekleşmesi halinde, Biden'ın göreve başlayana dek, başkanlık görevini Başkan Yardımcısı Mike Pence'in üstlenmesi gerekiyor.Demokrat Temsilciler Meclisi Üyesi Ilhan Omar, Trump'ın görevden alınması için çalışmalara başlandığını söyledi. Birçok Demokrat Amerikan Anayasası'nın 25. Maddesinin uygulanmasını istiyor.

25. MADDE JOHN F. KENNEDY SUİKASTİNDE UYGULANMIŞTI

ABD Anayasası'nın 25. Maddesinin dördüncü bölümünde, başkanın görevini yürütemediği ancak kendi isteğiyle de görevinden ayrılmadığı durumlar ele alınıyor.Bu madde, 1963'teki John F. Kennedy suikasti ardından uygulandı.Bazı uzmanlar, 25. Madde'ye başkanın fiziksel veya akli hastalıklar nedeniyle görevini yapamadığı durumlarda başvurulabileceğini söylüyor. Bazı akademisyenler ise bu maddenin aynı zamanda 'göreve tehlikeli bir biçimde uygun olmayan' bir kişiye de uygulanabileceğini savunuyor.25. Madde, Başkan'ın görevini yerine getiremediği durumlarda kabineye ve Kongre'ye duruma müdahale etme yetkisi veriyor.

SON KARAR KONGRENİN

Söz konusu maddeye göre ABD Başkan Yardımcısı ve kabine üyelerinin çoğunun, Başkan'ın görevi yerine getiremediği yönünde bildirimde bulunması halinde, Başkan Yardımcısı görevi Başkan Vekili olarak devralıyor.Böylesi bir durumda ve Başkan'ın görevine devam edebileceğini ilanı halinde ise son kararı Kongre veriyor. ABD Başkan Yardımcısı da karar alınıncaya dek Başkan Vekili olarak görevine devam ediyor.

Trump'ın görevinden alınması için Kongre'nin iki kanadında, yani Temsilciler Meclisi ve Senato'da üçte iki çoğunluğa ihtiyaç var.Colorado Üniversitesi Anayasa Hukuku Profesörü Paul Campos, Trump'ın görevden alınması için 25. Madde'nin uygun bir yöntem olduğunu ve azil yöntemine kıyasla daha hızlı sonuç alınabileceğini söylüyor.Paul Campos'a göre Demokratlar, kontrol ettikleri Temsilciler Meclisi'ndeki oylamayı, 20 Ocak'a kadar erteleyebilir. Campos, "Bu şekilde ABD Başkan Yardımcısı Pence anında başkanlık koltuğuna oturabilir. Oysa Trump'ın azil süreci en az birkaç gün sürer" diyor.Trump'ın görevden azli de mümkün.Temsilciler Meclisi, Başkanı "ağır suç veya kabahatler" ile tıpkı bir ceza davasındaki gibi suçlayabiliyor.Donald Trump daha önce bu şekilde bir kez suçlandı ancak Cumhuriyetçiler Senato'da Trump'ın azlini engelledi. Ancak bu Trump'ın bir kez daha suçlanamayacağı anlamına gelmiyor.Trump'ın azli için 435 üyeli Temsilciler Meclisi'de salt çoğunluk, 100 üyeli Senato'da ise üçte iki çoğunluk gerekiyor.

TRUMP 2019'DA SUÇLANMIŞTI

Trump hakkında Aralık 2019'da, Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy'den askeri yardım karşılığında seçimlerdeki rakibi Joe Biden ile ilgili olarak yolsuzluk soruşturması açmasını istediği iddiaları nedeniyle "kanuna aykırı davrandığı gerekçesiyle" azil soruşturması başlatılmıştı.Temsilciler Meclisi'nde 2019'da yapılan oylamada, Trump hakkındaki "görevi kötüye kullanma" ve "Kongre'nin çalışmasını engelleme" suçlamaları kabul edilmişti.Geçen yıl Senato'da yapılan oylama ise 47'ye karşı 53 oyla Trump lehine sonuçlanmış ve azil süreci sona ermişti. Trump, hakkında azil soruşturması açıldıktan sonra ABD Senatosu'nda aklanan üçüncü Başkan olmuştu.Ancak bu sefer işler biraz daha farklı görünüyor. Zira Cumhuriyetçi kanattan da son olaylara çok sayıda tepki ve eleştiri gelmişti. Cumhuriyetçi kanattan Adam Kinzinger dün sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Bu bir darbe girişimi" diyerek tepki göstermişti. Bu paylaşımın ardından Cumhuriyetçi Kanattan son olaylara ve Trump'a çok sayıda tepki geldi.  

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 09.01.2021 00:26
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol