'TÜRKİYE'Yİ ÖRNEK GÖSTERDİ...

El Ezher'den Türkiye modeli çağrısı...

22 Haziran 2011 Çarşamba 15:17
'TÜRKİYE'Yİ ÖRNEK GÖSTERDİ...

 Sünni aleminin en büyük otoritesi El Ezher, Mübarek sonrası Mısır’da modern demokratik ve “dini” ögelerden arındırılmış anayasal devlet çağrısında bulundu

Arap Baharı’yla 30 yıllık Hüsnü Mübarek rejimini sone erdiren Mısır’da yönetimi elinde tutan Yüksek Askeri Yönetimi, yeni anayasa ve yeni hükümet çalışmalarına devam ederken, Sünni aleminin en büyük otoritesi kabul edilen El Ezher, Mısır’ın geleceği konusunda tarihi öneme sahip bir bildiri yayınladı.

Haftalardır ülkenin önde gelen entellektüelleri ve dini liderleri ile toplantı yapan El Ezher’in Büyük İmamı Ahmed El Tayyip, “Dinden arındırılmış, modern ve demokratik bir Mısır’ı desteklediklerini ilan etti. Fransı haber ajansı AFP, laiklik kelimesine vurgu yapmadan din ve devlet işlerini tamamen birbirinden ayıran Dini liderin konuşmasını “İslami otorite modern ve laik bir Mısır istiyor” başlığıyla abonelerine duyurdu. 

Bildiri “devrim” niteliğinde

El Ahram gazetesi, El Ezher’in bildirisini “Tarihi” olarak niteledi. Bağımsız El Şoruk gazetesi ise “devrim” nitelemesinde bulundu. Gazete, bildirinin yazılmasına Kıpti azınlığın ve aktivistlerin de katkıda bulunduğunu ifade etti. El Tayyib’in Devlet Televizyonu’nda açıkladığı 11 maddelik bildiride şu görüşlere yer verildi: 

- İslam öğretisi tarihi boyunca hiç bir zaman dini veye teokratik bir devlet deneyimi olmamıştır. Teokratik devletler her zaman otokratik ve insanlara eziyet eden devletler olmuştur. 

- El Ezher olarak Mısır’da güçler ayrılığına dolayı ve tüm vatandaşlarına eşit hakları garanti altına alan modern, demokratik ve anayasal bir hükümet kurulmasını destekliyoruz. 

- İfade özgürlüğünü ve özgür seçimleri destekliyoruz. Kadın ve çocukların hakları korunmalı. Parlamento, yasa yapıcı tek otorite olmalıdır. 

- Yeni Anayasa yazımında islami hukuk “temel kaynak olarak” kalmaya devam etsin, ayrıca Hristiyan ve Yahudilerin de hakları korunsun. 

- Tüm dinlerin ibadethaneleri korunsun. Irkçı ve dine hakaret eden konuşmalar suç sayılsın. 

- El Ezher bağımsız bir yapıya kavuşturulsun. Yüksek İmam Şurası üyeleri Devlet başkanı tarafından atanmasın. Devletten bağımsız olarak kendi kadrosu tarafından seçilsin. Ancak El Ezher’in devletten bağımsız olarak kalması Arap dünyasındaki liderlik rolünü kaybedeceği endişelerine yol açtı.





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol