'TÜRKİYE'NİN AĞZINA BİR PARMAK BAL ÇALDIK'

ABD'nin The New York Times gazetesi Türkiye'nin Cerablus'a düzenlediği askeri operasyona ilişkin analizinde şok ifadelerde bulundu.

25 Ağustos 2016 Perşembe 19:04
'TÜRKİYE'NİN AĞZINA BİR PARMAK BAL ÇALDIK'

ABD'nin The New York Times gazetesi, Türkiye'nin dün Suriye'nin Cerablus kentine düzenlediği askeri operasyona ilişkin kapsamlı bir analiz yayınladı. Tim Arango, Anne Barnard ve Ceylan Yeginsu imzasıyla yayınlanan 'Türk ordusu, Suriye'ye girerek IŞİD'in kalesinin muhaliflerin eline geçmesini sağladı' başlıklı analizde, 'ABD'nin  birbirini düşman olarak gören iki müttefiki Türkiye ve Kürtler ile ilişkilerini yeniden dengelediği' yorumunda bulunuldu. 


"ABD, Türkiye'nin ağzına bir parmak bal çaldı"

Türkiye'nin Cerablus operasyonunun iki hedefi olduğuna dikkat çeken The New York Times, bu hedeflerden birinin, 'IŞİD militanlarını ellerinde kalan sınır kalesinden temizlemek' olduğunu, diğerinin ise 'ülke içindeki Kürt isyancılarla bağlantılarından dolayı, eşit derecede veya daha büyük bir tehdit olarak gördüğü YPG güçlerinin son ilerleyişini zayıflatmak' olduğunu ifade etti. Analizde ABD'nin Türkiye ve YPG ile ilişkileriyle ilgili şu yorumda bulunuldu:

"ABD, Kürtlerle derinleşen işbirliği sebebiyle kendisine kızgın olan Türkiye'nin ağzına bir parmak bal çalarak birbirini düşman olarak gören iki müttefiki Türkiye ve Kürt milislerle ilişkilerini yeniden dengeliyor. Bu durum, IŞİD ve El Kaide ile bağlantılı olmayan Suriyeli muhalifler için radikal gruplara karşı mücadelede etkili ortaklar olabileceklerini göstermek ve kaybettikleri kasabalarını geri alabilmek için bir fırsat anlamına geliyor." 

"Moskova-Washington uzlaşmasına dair işaretler var"

'Türkiye'nin uzun süredir tampon bölge olmasını istediği bölgenin bir bölümünü ele geçirmek için epeydir talep ettiği Amerikan onayını ve hava desteğini aldığına' dikkat çeken The New York Times, "Suriye'nin ana müttefiki Rusya'nın Türkiye'nin başlattığı harekatla ilgili yalnızca soğuk bir kınama yayınlamakla yetindiğini' ifade etti. Gazete ayrıca "Moskova ve Washington'ın Suriye konusunda bir uzlaşmaya varmak için ilk adımları test etmiş olabileceğine dair işaretler var. İki taraf da Suriye'deki muhaliflerin bir şekilde genişletilmiş ya da geliştirilmiş Suriye hükümetinde pay sahibi olması karşılığında radikal gruplarla savaşabileceğine dair bir öneri yaptı" dedi.

"Türkiye, Esad'a yaklaşımını yumuşattı"

'Türkiye'nin son dönemde daha büyük bir değişimin sinyallerini de verdiğini' ifade eden The New York Times, 'Türkiye'nin savaşı bitirmek için İran, Rusya ve ABD ile yan yana çalışarak Suriye'de daha agresif bir diplomatik rol almaya hazır olduğu' yorumunda bulundu. Türkiye hükümetinin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile olan ilişkilerine de değinen gazete, 'Türkiye hükümeti, uzun süre Esad'ın barış görüşmeleri öncesinde görevi bırakması gerektiğinde ısrar etti. Fakat son zamanlarda, siyasi geçiş döneminde Esad’ın rol alabileceğini kabul ederek, yaklaşımını yumuşattı' ifadelerini kullandı.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol