TUNUS'TA YENİ BAŞBAKAN ATANDI

Tunus'ta, geçen ay ülkesinden Suudi Arabistan'a kaçan Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin Bin Ali'ye yakınlığıyla bilinen uzun dönemin Başbakanı Muhammed Gannuşi'nin istifa etmesinden birkaç saat sonra yeni başbakan atandı.

28 Şubat 2011 Pazartesi 00:33
TUNUS'TA YENİ BAŞBAKAN ATANDI

Gannuşi, görevinden ayrılması talebiyle protestolar düzenlenmesi üzerine, devlet televizyonundan istifa ettiğini duyurdu.Cumhurbaşkanı Vekili Fuad Mebaza, Beyci Cahid Essebsi'yi, başbakan olarak atadı.
Ganuşşi, birkaç saat önce başbakanlıktan ayrılırken, "Ülkemizin istikrarı için istifa ediyorum" dedi.
Başbakan Gannuşi, devrik devlet başkanı Zeynelabidin Bin Ali yönetimine yakın olmakla suçlanıyordu. 

POLİSİ PROTESTO ETTİLER
Tunus'ta hükümet karşıtları polisin tutumunu protesto etti. Polis merkezine gitmeye çalışan protestoculara polisin havaya ateş açarak ve biber gazı kullanarak müdahalesinde 5 kişi yaralandı.
Önceki akşam hükümet karşıtı bazı gençlerin polis tarafından yaralandığını ileri süren kalabalık grup, başkent Tunus'taki Habip Burgiba Bulvarında toplandı.
Burada hükümet karşıtı sloganlar atan gruptakiler, polis merkezine yürümek istedi. Gruptakiler, yolun barikat ve panzerlerle kapatılması üzerine polisle çatıştı.
Polis ekipleri, kırdıkları kaldırım taşlarını ve yol kenarlarındaki demirleri kendilerine atan göstericileri dağıtmak için havaya ateş açtı. Protestocuların geri çekilmemesi üzerine polis, gruptakileri biber gazı atarak uzaklaştırmaya çalıştı.
Bir polis helikopterinin de göstericilerin üzerinden alçak uçuş yaparak biber gazı attığı gösteride, gazdan etkilenen 5 kişi yaralandı. Yaralılar arkadaşları tarafından alandan uzaklaştırıldı.
Öte yandan polis ile göstericiler arasında kalan AA ekibi de biber gazından etkilendi.
Hükümet karşıtlarının protesto gösterileri aralıklarla sürüyor.

3 KİŞİ ÖLMÜŞTÜ
Tunus'ta güvenlik güçleriyle gençler arasındaki çatışmada 3 kişinin öldüğü bildirildi.
İçişleri Bakanlığından bir yetkili, devrik devlet başkanı Zeynelabidin Bin Ali'nin yandaşlarının tertiplediği gösteriden sonra çıkan çatışmada 12 kişinin de yaralandığını söyledi.
Adının açıklanmasını istemeyen yetkili, olaylarda 100 kadar kişinin gözaltına alındığını belirtti. 

HÜKÜMET KARŞITLARI GANNUŞİ'NİN İSTİFA KARARINI KUTLADI
Tunus'ta hükümet karşıtları Tunus Başbakanı Muhammed Gannuşi'nin istifa kararını kutladı.
Gannuşi'nin görevinden ayrılması talebiyle günlerdir Kasbah Meydanında protestolar düzenleyen kalabalık Gannuşi'nin devlet televizyonundan istifanı açıklamasının ardından büyük sevinç yaşadı.
Hükümet karşıtı sloganlar atan kalabalık, ellerinde Tunus bayrakları ve pankartlarla eylemlerinin ülkedeki politik sistem değişene kadar devam edeceğini belirttiler.
''Bağımsız Tunus'', ''Özgürlük istiyoruz'', ''Asla vazgeçmeyeceğiz'' sloganları atan kalabalığa meydanın yakınından geçen araçlar da korna çalarak destek verdi.

''BU İLK ADIM''
Meydandaki gösterilere katılan bilgisayar mühendisi Hassan adlı genç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gannuşi'nin istifasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Yeni bir politik sistem gelene kadar protesto gösterilerinin süreceğini belirten Hassan, ''Bu bizim için ilk adım. İsteklerimizi gerçekleştirene kadar gösteriler sürecektir'' dedi.
Bir laboratuvarda çalışan Mejit ise tüm hükümetin istifa etmesi gerektiğini söyledi. Yeni bir politik düzen istediklerini vurgulayan Mejit, ''Polis ülke politikasına karışıyor. Bu değişmelidir'' diye konuştu.      
Öte yandan Tunus'ta yaşanan olaylar sırasında hapisten kaçan bazı suçluların yakalanması için de güvenlik güçlerinin çalışmaları sürüyor. Bazı yerlerde yoğun güvenlik önlemi alan askerler, şüphelendikleri kişileri durdurarak kimlik kontrolü yapıyor.





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol