TALİBAN'DAN ABD VE PAKİSTAN'A GÖZDAĞI

Taliban saldırı tehdidinde bulundu...

02 Mayıs 2011 Pazartesi 14:55
TALİBAN'DAN ABD VE PAKİSTAN'A GÖZDAĞI

Washington'un El Kaide lideri Usame bin Ladin'in, Amerikan güçlerince Pakistan'da düzenlenen bir operasyonla öldürüldüğünü doğrulaması ardından Taliban'ın, saldırı tehdidinde bulunduğu yolunda haberler geliyor.

Pakistan'daki Taliban örgütlenmesi, Amerika Birleşik Devletleri ve Pakistan'da saldırı düzenleyebileceklerini, Pakistan ordusunu ve siyasi liderlerini hedef alabileceklerini açıkladı.

Usame bin Ladin'in öldürüldüğü haberinin basına sızmasından kısa bir süre sonra gece yarısı bir açıklama yapan ABD Başkanı Barack Obama, ''adalet yerini buldu'' dedi.

Obama, operasyona giden istihbaratın ağustos ayında elde edildiğini, geçtiğimiz hafta da eyleme geçme emri verdiğini kaydetti.

Amerikalı yetkililer, operasyonda 3 kişinin daha öldürüldüğünü bildirdi.

Yetkililer, ölenler arasında El Kaide liderinin oğlunun da olduğunu açıkladı.

Bin Ladin 11 Eylül 2001'de New York'ta Dünya Ticaret Merkezi binaları ve Washington'da Pentagon'u hedef alan intihar saldırılarının sorumlusu olarak
aranıyordu.

Saldırıda 3 bine yakın kişi hayatını kaybetmişti.

Haberin duyulmasının ardından Beyaz Saray'ın önünde toplananlar ''ABD, ABD'' sloganları atarken, ABD Dışişleri bütün büyükelçilerine El Kaide'nin olası saldırılarına karşı alarm durumuna geçmeleri uyarısında bulundu.

Baskın

Bin Ladin'in ölümü, El Kaide'ye yönelik ağır bir darbe olarak görülecek. Ancak gözlemciler, misilleme ve intikam saldırılarına ilişkin kaygıların gündeme geldiğine dikkat çekiyor.

Obama, operasyona ilişkin ayrıntıları aktarırken, ağustos ayında bin Ladin'in saklandığı yere ilişkin bir istihbaratın kendisine ulaştığını söyledi.

Geçen hafta ''bin Ladin'i yakalayın'' kod adlı operasyon emrini verdiğini kaydeden Obama, küçük bir Amerikan komando ekibinin İslamabad'ın kuzeyinde Abbutabat'taki operasyonu gerçekleştirdiğini bildirdi.

Çıkan çatışmada bin Ladin'in öldürüldüğünü, cesedinin de Amerikan güçlerinin elinde olduğunu söyledi.

Operasyonun 40 dakika kadar sürdüğü açıklandı.

Amerikalı yetkililer, cesede İslami kurallara uygun davranıldığını söylüyor.

Associated Press haber ajansı, Amerikalı bir yetkiliye dayandırdığı haberde, Bin Ladin'in cesedinin denize gömüldüğünü aktardı, ancak bu haber doğrulanamadı.

11 Eylül 2001'de ABD Başkanı olan ve bin Ladin'in ölü ya da diri ele geçirilmesi emri veren George Bush da, gelişmeyi ''muazzam bir başarı'' olarak niteledi.

Bush, ''Terörle savaş devam ediyor, ancak Amerika bugün tereddüte yer bırakmayacak bir mesaj veriyor: ne kadar uzun sürerse sürsün adalet yerini bulacaktır'' dedi.

1998'de ABD'ye karşı savaş ilan eden bin Ladin'in Doğu Afrika'daki büyükelçilik saldırıları ve Aden körfezinde demirli USS Cole savaş gemisine yönelik saldırıdan da sorumlu olduğu sanılıyor.

Usame bin Ladin, kendisini yakalayana 25 milyon dolar vaat eden ABD ve müttefiklerinden yaklaşık 10 yıldır saklanmayı başarmıştı.





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol