Taliban Kabil'de, Raşit Dostum'un Evine Girdiler...

Afganistan İçişleri Bakanlığı, Taliban’ın başkente girmesinin ardından, yönetimin devri için müzakerelere başlanacağını duyurdu.

15 Ağustos 2021 Pazar 14:22
Taliban Kabil'de, Raşit Dostum'un Evine Girdiler...

Taliban militanlarının, Afganistan’ın başkenti Kabil’in kenar mahallerine girmeye başladığı bildirildi. Taliban’ın ABD müttefiki General Raşit Dostum’un evini de ele geçirdiği ortaya çıktı.

Taliban militanlarının evde çektirdiği fotoğraflar kısa sürede sosyal medyada yer buldu ve viral oldu. NATO, AB personelinin ‘daha güvenli’ bir bölgeye nakledildiğini açıklarken, ABD’de de kentteki elçiliğini boşaltmaya başladı. Rusya ise Kabil’deki elçiliğini boşaltmak gibi bir planının olmadığını açıkladı.

ABD’nin bölgeden çekilmesi ile ilerlemesi hız kazanan Taliban, ülkenin kilit eyaletlerini birer birer ele geçiriyor. Afganistan’ın başkenti Kabil ise düşmek üzere. Bölgeden peş peşe son dakika bilgileri ve açıklamalar geliyor.

Reuters’ta yer alan son dakika gelişmesine göre, Taliban ülkenin başkenti Kabil’e her yönden girmeye başladı.

AFP’de yer alan son dakika gelişmesine göre, ise Taliban savaşçılarına Afgan’ın başkenti Kabil’in kapılarında kalmaları talimatı verildi

Afganistan İçişleri Bakanı Abdul Sattar Mirzakwal yaptığı açıklamada, Taliban’ın militanlarına Kabil’e girmekten çekinmelerini emretmesi üzerine geçici bir hükümet kurulacağı ve bu geçiş hükümetine ‘barışçıl bir güç transferi’ olacağını söyledi.

Taliban siyasi ofis şefi Abdulgani Birader’in Afganistan’a geçmeye hazırlandığı açıklandı. Birader’in ülkeye varış tarihi ile ilgili ise net bir bilgi bulunmuyor.

TALİBAN’DAN ‘AF’ AÇIKLAMASI
Konu ile ilgili açıklama yapan Taliban Sözcüsü, Afganistan hükümeti ile Kabil’in barışçıl bir şekilde teslim olması için görüşmeler yapıldığını duyurdu.

Sözcü, kimseden intikam alma amaçlarının olmadığının altını çizdi ve hükümet ve orduya hizmet eden herkesin affedileceğini duyurdu.

MÜZAKERELER BAŞLADI
Afganistan İçişleri Bakanı Vekili General Abdul Settar Mirzakval, Twitter hesabında paylaştığı videoda, Taliban’ın başkente girmesinin ardından Kabil’e saldırılmayacağını ve yönetimin devri konusunda müzakerelere başlanacağını açıkladı.

Mirzakval, Kabil halkına seslendiği konuşmasında “Afganistan İçişleri Bakanı Vekili sıfatıyla tüm emniyet güçlerinin, özel kuvvetlerin ve diğer personelin şehrin güvenliğini sağlamak için farklı yerlerde görevlerini sürdürmelerini emrettim. Halkımız hiç endişe etmesin. Şehirde şu an güvenlik sorunu yok.” ifadesini kullandı.

Afganistan İçişleri Bakanı Vekili ayrıca başkentin kenar mahallelerine giren Taliban’ın Kabil’e saldırmayacağını belirterek “Yönetim, barışçıl şekilde geçici idareye teslim edilecek. İktidar geçişi barışçıl şekilde gerçekleşecek.” değerlendirmesinde bulundu.

Afganistan Savunma Bakanı Vekili Bismillah Muhammedi de yayınladığı video mesajında, Kabil’in güvenliğine dair teminat vererek, Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin siyasi seçkinlere Taliban ile anlaşmaya varma yetkisi verdiğini ve bir anlaşmaya varılana kadar Kabil’e saldırı olmayacağını dile getirdi.

Afganistan İçişleri Bakanlığının mesajı, Gani’nin istifa edeceği yorumlarına neden olurken, Gani henüz resmi açıklama yapmadı.

ABD KABİL’DEKİ BÜYÜKELÇİLİĞİNİ TAHLİYE EDİYOR


ABD ordusu Afganistan’ın başkenti Kabil’deki büyükelçiliğini tahliye ediyor.

ABD’nin Kabil’deki büyükelçiliği, Taliban’ın ilerleyişinin ardından görevli personelin tahliye edileceğini açıkladı. Elçilikten yapılan açıklamada, “Taliban’a, ABD personelini veya misyonumuzu riske atacak herhangi bir eylem sonucu, Savunma Bakanlığı’nın hızlı ve güçlü yanıt vereceğini ilettik” denildi.

Taliban, Afganistan’ın başkenti Kabil’e ilerliyor. Ülkedeki birçok önemli kenti ele geçiren Taliban’ın ilerleyişi, başkentteki dış ülke temsilciliklerini de harekete geçirdi. ABD Başkanı Joe Biden, bölgeye 5 bin asker göndererek ülkede görevli sivil personeli tahliye etme kararı aldıklarını açıkladı. ABD’nin Kabil’deki büyükelçiliğinin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Taliban’a, ABD personelini veya misyonumuzu riske atacak herhangi bir eylem sonucu, Savunma Bakanlığı’nın hızlı ve güçlü yanıt vereceğini ilettik. Bakan Blinken, daha fazla kan dökülmesini önlemek ve Afganistan için siyasi bir çözüm arayışında olan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, diğer Afgan liderler ve bölgesel paydaşlarla temasa geçecek” denildi.

ABD İLE İŞ BİRLİĞİ YAPAN AFGANLAR DA TAHLİYE EDİLECEK
Elçilikten yapılan açıklamada, bölgeye 5 bin ABD askerinin gönderileceği ve ABD’ye yardım eden ve Taliban nedeniyle risk altında olan Afganların da tahliye edileceği ifade edildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Diplomatik, askeri ve istihbarat ekiplerimizin tavsiyelerine dayanarak Başkan Joe Biden, ABD Büyükelçiliği ve diğer müttefik personelinin düzenli ve güvenli bir şekilde geri çekilmesini sağlamak için yaklaşık 5 bin ABD askerinin konuşlandırılmasına izin verdi. Biden, görevimiz sırasında bize yardım eden ve Taliban ilerleyişinden dolayı özel risk altında bulunan Afganların da tahliyesine izin verdi.”

DIŞİŞLERİ’NDEN TÜRK VATANDAŞLARA ÇAĞRI
Dışişleri Bakanlığı, Afganistan’dan ayrılmak isteyen Türk vatandaşlarının ivedilikle Türkiye’nin Kabil Büyükelçiliği’ne bilgi vermesini istedi.

Türkiye’nin Kabil Büyükelçiliği, Twitter’dan yaptığı paylaşımda Afganistan’dan ayrılma talebinde bulunan Türk vatandaşlarının Türkiye’nin Kabil Büyükelçiliği ile iletişime geçerek ivedilikle bilgi vermeleri çağrısında bulundu.

Elçiliğin numarası “+93 79 782 82 83” olarak paylaşıldı.

KABİL’DE KAÇIŞ TRAFİĞİ
Öte yandan Kabil’de binlerce sivil kenti terk etmek için harekete geçti. Sosyal medyada yer alan görüntülerde şehrin neredeyse her bölgesinde trafiğin kilitlendiği görüldü.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 15.08.2021 14:26
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol