Rusya'nın Ukrayna İşgalinde Dakika Dakika Yaşananlar!

Rusya-Ukrayna krizinde Putin operasyon için emri verdi: Donbass'a askeri harekat başladı. Ukrayna'da başkent Kiev dahil birçok kentte patlama sesleri duyuluyor.

24 Şubat 2022 Perşembe 14:19
Rusya'nın Ukrayna İşgalinde Dakika Dakika Yaşananlar!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbass'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurdu. Operasyon TSİ sabaha karşı 05.00 sularında başladı.

Ukrayna'yı işgal planları olmadığını iddia eden Putin, "Kim Rusya'ya tehdit oluşturmaya çalışırsa, derhal karşılık verilecek" ifadesini kullandı. Donbass ve Kiev de dahil olmak üzere ülkenin çeşitli yerlerinde patlama sesleri yükseliyor.

Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı işgal harekatından en çok etkilenen kentlerden biri de başkent Kiev. Kiev’de sabah saatlerinde patlama sesleri duyulurken, vatandaşlar hem kendi evlerindeki sığınaklara hem de metrolara sığınıyor.

MARKET VE İSTASYON ÖNLERİNDE KUYRUKLAR
Bununla birlikte kenti terk etmeye çalışanlar kent çıkışlarındaki otoyollarda uzun araç trafiği oluşturdular. Vatandaşlar ayrıca benzin istasyonları, bankamatikler ve marketler önünde kuyruklar oluşturdular.

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı da bir açıklama yaparak Ukrayna’daki Türk vatandaşlarını evlerinden veya güvenli yerlerde çıkmamaları konusunda uyarırken, gerekli desteğin ve yönlendirmenin sağlanacağı belirtildi.

“SABAHTAN BERİ KONSOLOSLUKTAN HABER BEKLİYORUZ”
Ukrayna’nın hava sahası kapalı olduğundan dolayı Türk öğrenciler, Kiev ve başka illerde mahsur kalmış durumdalar. 6 aydır Kiev’de öğrencilik yapan Ozan Barış*, Gerçek Gündem’e konuştu ve “Kaldığımız yurttaki danışmanımız konsolosluğa bilgi verdi. Sabahtan beri bekliyoruz dönüş olmasını bekliyoruz. Saat 5,30-6 civarı haber verildi. Pasaport bilgilerimiz de alındı bir an önce dönmek istiyoruz, uçak olacaksa ismimizi yazdırmak istiyoruz” dedi.

YURT BOŞALDI…
Barış, sabah saatlerinde şehir merkezine yakın yerlerde üç bomba patladığını söylerken son durumu şöyle özetledi: “Buradaki herkes panik halinde, telaşlı. Sabah saatlerinde telefon hatları da kilitlendi ve herkes birbirine ulaşmakta sıkıntı yaşadı. Şu anda ise herkes erzak toplamaya çalışıyor. Marketlerin önü insanlarla dolu, uzun kuyruklar var. Ben kaldığım yurttan söyleyeyim; kaldığımız yurttaki tüm Ukraynalılar yurdu terk etti, ailelerinin yanına gittiler.”

*Öğrenci, ismini paylaşmak istemediği için müstear olarak kullanılmıştır

ODESSA'DA 18 ÖLÜ...

Rusya'nın işgal harekatına başlamasının ardından Ukrayna'nın çeşitli şehirlerinden çatışma ve saldırı haberleri gelmeye devam ediyor.

NTV'de yer alan habere göre, Ukrayna'nın Karadeniz kıyısındaki liman kenti Odessa'ya yönelik bir füze saldırısı düzenlendi.

Saldırıda en az 18 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Bölgede zaman zaman patlama seslerinin duyulmaya devam ettiği ifade ediliyor.

SON GELİŞMELER

14.30 - Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü destekliyoruz, iki dost ülkenin karşı karşıya gelmesinden üzüntü duyuyoruz

14.25 - NATO'dan Flaş açıklama geldi, 'jetlerimiz ve askerlerimiz hazır...'

14.05 - Kiev'deki Ukrayna Savunma Bakanlığı binasından dumanlar yükseldi. 

13.50 - Rusya'nın Ukrayna'daki Odessa'ya gerçekleştirdiği saldırıda en az 18 kişi hayatını kaybetti.

13.30 - Reuters'ın görgü tanıklarına dayandırdığı habere göre; Ukrayna'ya 2. dalga füze saldırısı başladı. Ülkede başkent Kiev de olmak üzere birçok kentten patlama sesleri geliyor. 

13.10 - Ukrayna'nın Türkiye Büyükelçisi Bodnar: Montrö Anlaşması'nın 9. Maddesi uygulamaya konulmalı. O maddeye göre savaşın tarafı olan bir devletin Boğazlar'dan geçişi engellenmeli.

12.50 - Ukrayna yönetimi, sabah saatlerinden bu yana yaşanan çatışmalarda 40 Ukrayna askerinin öldüğünü açıkladı.

12.15 - Rusya Savunma Bakanlığı, geri çekilen Ukrayna mevzilerine saldırılmayacağını açıkladı. Açıklamada, "Ukrayna ordusunda silah bırakan birimlerin mevzileri saldırıya tabi değildir" ifadeleri kullanıldı. 

12.10 - Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yavuz Selim Kıran: "Ukrayna’dan tahliyeler üzerinde çalışıyoruz, vatandaşlarımız olduğu yerde kalsın"

12.10 - Ukrayna hava sahasının uçuşlara kapatılmasının ardından Türkiye hava sahasında yoğunluk yaşandığı gözleniyor.

12.00 - Ukrayna Ordusu'ndan yapılan açıklamaya göre 50 Rus askeri öldürüldü, 6 Rus askeri uçağı ise yok edildi. 

11.50 - Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Dışişleri Bakanlığı' na geldi.

11.45 - Ukrayna ordusu, ülkedeki tüm emekli askerlere silah dağıtılacağını duyurdu.

11.35 - Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişimi nedeniyle Litvanya ve Moldova olağanüstü hal ilan etti.

11.20 - Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi: Rus ordusunda ciddi kayıplar söz konusu. Ukrayna tarafından da sivil kayıplar olduğu bilgisi alıyoruz. 

11.08 - Reuters haber ajansı Ukrayna'nın Karkiv kentinden güçlü patlama seslerimnin geldiğini duyurdu.

11.00 - Baltık ülkelerinin dışişleri bakanları ortak bir açıklama yayınlayarak Rusya'nın SWIFT sistemine erişiminin engellenmesi çağrısı yaptı. Açıklamada ayrıca Ukrayna'nın silah ve cephane ile desteklenmesi gerektiği belirtildi.

10.40 - Avrupa Birliği, bir dizi Rus yetkiliye yaptırım uygulandığını açıkladı. Yaptırım uygulanan kişiler arasında Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da bulunuyor.

AB'den Rusya Savunma Bakanı Şoygu'ya yaptırımAB'den Rusya Savunma Bakanı Şoygu'ya yaptırım

10.20 - Ukrayna'nın Türkiye Büyükelçiliği, Boğazlar'ın Rus gemilerine kapatılması için Ankara'dan resmi talepte bulunduklarını söyledi.

10.14 - Ukrayna, Rusya'nın saldırılarında 7 kişinin öldüğünü, 9 kişinin yaralandığını duyurdu. 

10.05 - Rusya yanlısı ayrılıkçılar, Luhansk bölgesinde Ukrayna'ya ait bir uçağı düşürdüklerini öne sürdü

09.57 - Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: Putin, ülkemizi yerle bir etmek istiyor. Tüm devlet başkanlarını, doğrudan Putin'i hedef alanlar dahil tüm olası yaptırımları kullanmaya çağırıyorum.

09.50 - Norveç, Kiev'de bulunan büyükelçiliğini Lviv'e taşıdığını açıkladı.

09.30 - Rusya yanlısı ayrılıkçılar, Luhansk bölgesinde iki kasabanın ele geçirildiğini duyurdu.

KİEV DAHİL BİRÇOK KENTTE PATLAMA SESLERİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'nın doğusundaki Donbass'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurmasının ardından başkent Kiev dahil ülkenin çeşitli kentlerinde patlama sesleri duyuluyor.

Kiev'in yanı sıra Harkov, Kramatorsk, Mariupol, Mykolaiv, Odesa kentlerinde art arda patlamalar yaşandı.

Mariupol'deki patlamalar endişeye yol açtı

Yerel Ukraynalı yetkililer, Rusya'nın işgal harekatının başladığını, patlama seslerinin füze saldırılarından kaynaklandığını açıkladı.

Saldırılarda nerelerin vurulduğuna veya can kaybı olup olmadığına dair bir bilgi verilmedi.

Rus askerlerinin, ayrılıkçı bölgelerin ötesine geçip geçmediğine ilişkin bir açıklama yapılmadı.

Ukrayna medyasında yer alan bilgilere göre, ülkede bombalanan alanlar haritada böyle gösterildi. 

Ukrayna'da Oçakov kentindeki limana füze saldırısı.

Bununla beraber CNN de Belarus'tan Ukrayna'ya giren tankların görüntülerini yayımlamaya başladı.

Ukrayna'da canlı yayın yapan CNN muhabiri de işgale hazırlıksız yakalandı. Muhabirin görüntüleri tüm dünyanın gündemine düşerken, apar topar orayı terk ettiği görüldü.

UKRAYNA DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, “Putin, büyük çaplı saldırısını biraz önce başlattı. Sivil barışçıl şehirlere bombalar atılıyor. Bu agresif bir savaştır. Ukrayna kendini koruyacak ve kazanacak. Dünya Putin’i durdurabilir. Şimdi harekete geçme zamanı” ifadelerini kullandı.

UKRAYNA ORDUSU RUS UÇAKLARINI VURDU

Ukrayna ordusu, "Hava savunma sistemimiz Ukrayna'nın doğusunda bir Rus uçağını vurdu" açıklamasını yaptı. Ukrayna Kara kuvvetleri, Luhansk bölgesinde 5 Rus uçağı ve bir helikopteri düşürdüklerini duyurdu.

Öte yandan, Rusya'dan yapılan açıklamada, "Ukrayna'da uçağımızın düşürüldüğü iddiası asılsız" ifadelerine yer verildi. 

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı, hava limanlarına füze ve bomba saldırılarının yapıldığını doğruladı. Saldırılan şehirler, Boryspil, Ozerny, Kulbakino, Chuguev, Kramatorsk, Chernobaevka olarak açıklandı. 

Zelenskiy: Putin’le telefon görüşmesi talep ettim; cevap, sessizlikZelenskiy: Putin’le telefon görüşmesi talep ettim; cevap, sessizlik

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Moskova, temel ilkelere meydan okuyorNATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Moskova, temel ilkelere meydan okuyor

KİEV’E FÜZE SALDIRISI BAŞLADI
Ukrayna İçişleri Bakanlığı’nın açıklamalarını paylaşan Ukrainska Pravda isimli medya kuruluşu, Kiev ve Harkov’daki Ukrayna askeri üslerine füze ile saldırı gerçekleştirildiğini duyurdu.

Reuters’a konuşan bölge sakinleri ise Kiev’de Rusya’nın açıklamalarının ardından çok sayıda patlama meydana geldiğini aktardı.

Rus askerlerinin Kupino bölgesindeki ilerlemesi Reuters’ın servis ettiği uydu görüntüleriyle görüldü.

Putin’in açıklamalarının ardından Ukrayna’nın başkentinde sabaha karşı otomatik tüfek sesleri duyulurken, Rus haber ajansı Interfax seslerin havalimanı yakınlarından geldiği aktardı. Öte yandan Donetsk kentinde de patlamalar duyulurken, sivil uçuşların bölgeden uzaklaştırılması çağrısı yapıldı.

Putin’in saldırısından saatler önce Rusya’nın birkaç gün önce resmen tanıdığı bölgedeki Rus ayrılıkçı gruplar, Moskoav’dan yardım istemiş ve Ukrayna saldırısı altında olduklarını duyurmuştu. ABD yönetimi, bunun Rusya’nın bir propaganda aracı olarak kullandığını öne sürerken Putin, “Bütün bu dökülen kanın tek sorumlusu iktidardaki Ukrayna rejimidir” dedi.

Geçen hafta Belarus ile tamamlanan askeri tatbikat süresince sınırda on binlerce asker ve çok sayıda tank yığan Rusya’nın şu an ne kadar büyük ölçekli bir operasyon düzenleyeceği henüz bilinmiyor.

NATO VE AVRUPA BİRLİĞİ'NDEN RUSYA'YA KINAMA

NATO ve Avrupa Birliği (AB), Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı askeri müdahaleyi kınadı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlatmasının ardından bir açıklama yayımladı.

Rusya'nın sayısız sivilin hayatını tehlikeye attığına işaret eden Stoltenberg, "Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik sorumsuz ve sebepsiz saldırısını şiddetle kınıyorum." ifadesini kullandı.

Stoltenberg, Rusya'nın uyarılara ve diplomasi çağrılarına rağmen bir kez daha egemen ve bağımsız bir ülkeye karşı saldırganlık yolunu seçtiğini belirtti.

Rusya'nın saldırısının "uluslararası hukukun ciddi bir ihlali ve Avrupa-Atlantik güvenliğine ciddi bir tehdit" olduğuna dikkati çeken Stoltenberg, "Rusya'yı askeri harekatı derhal durdurmaya, Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duymaya çağırıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Stoltenberg, korkunç zamanda Ukrayna halkının yanında olduklarına, NATO müttefiklerinin Rusya'nın saldırgan eylemlerinin sonuçlarını ele almak için bir araya geleceğine işaret ederek, "NATO, tüm müttefikleri korumak ve savunmak için gereken her şeyi yapacaktır." ifadesini kullandı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Roberta Metsola ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ortak açıklamada bulundu.

Açıklamada, "Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik gayrimeşru saldırısını şiddetle kınıyoruz." ifadesi kullanıldı.

Ukrayna'da masum kadın, erkek ve çocukların sebepsiz bir saldırıya uğradığı ve hayatları için korku duyduklarına işaret edilen açıklamada, "Kremlin'i sorumlu tutacağız." değerlendirmesinde bulunuldu.

AVRUPA KOMİSYONU ACİL TOPLANMA KARARI ALDI
Avrupa Komisyonu, Rusya'nın Donbass bölgesine yönelik harekatını ve bir sonraki Avrupa Birliği (AB) zirvesi hazırlıkları için acil toplanma kararı aldı.

BÜYÜKELÇİ'DEN AÇIKLAMA
Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar "Montrö Anlaşması'nın 9. Maddesi uygulamaya konulmalı. O maddeye göre savaşın tarafı olan bir devletin Boğazlar'dan geçişi engellenmeli." dedi. Büyükelçi "Yaşananlara karşı Türkiye tarafsız kalmamalı, çünkü bu ihtilaf bölgedeki güvenliği tehdit ediyor. Bu yüzden Türkiye'yi aktif olmaya ve Ukraynalılara yardım etmeye çağırıyoruz. Çok teşekkür ediyorum ve Türk halkına inanıyorum." dedi.

Büyükelçi, "Türkiye'nin kararını bekliyoruz" derken taleplerinin Türkiye'de ilgili makamlara da iletildiğini söyledi.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 24.02.2022 14:42
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol