Rum basını, ABD'li şirketin Güney Kıbrıs açıklarındaki “12. parsel”e yerleştirdiği sondaj platformunun çalışmalara pazar gecesi başladığını, Rum yönetimi sessizliğini korurken, ilgili haberin yabancı medya tarafından verildiğine işaret etti.
Rum Politis gazetesi, “ilk göstergelerin 15-20 gün içinde alınacağını” belirttiği haberinde, “hidrokarbon yataklarının büyüklüğü ve kalitesine ilişkin güvenilir bilgilere 60-90 gün içerisinde ulaşılacağını, ancak deniz dibindeki zemin katmanlarından alınacak örneklerin analiz edilmesiyle 15-20 gün gibi kısa bir sürede de öğrenilebileceği bilgileri bulunduğunu” aktardı.
Rum basın haberlerine göre, sondaj çalışmalarının başladığı nokta Limasol'a 160 kilometre (80 deniz mili) mesafede. Platforma helikopterle 45 dakikada ulaşılıyor.
Söz konusu bölgede su derinliği 1650 metre ve sondajın ulaşacağı toplam derinlik 5 bin 800 olacak.
Haberlere göre, başlamış olan birinci sondajın yakınında iki sondaj deliği daha açılacak. İkinci sondaj deliği, ilk sondajda elde edilecek bulguların teyidi maksadıyla, üçüncü sondaj ise çok daha derine yapılacak ve ana amaç petrol aramak olacak.
KKTC BAŞBAKANLIĞI “İZLEME KOMİTESİ” KURDU
Rum hükümeti, pazar gecesi başlayan sondaj çalışmalarını bugün resmen açıklarken, KKTC Başbakanlığı, konuyla ilgili “İzleme Komitesi” kurdu.
KKTC Başbakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Başbakan İrsen Küçük'ün çağrısı üzerine, Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, Maliye Bakanı Ersin Tatar, Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun'un katılımıyla Başbakanlıkta bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Kıbrıs Rum yönetiminin başlattığı petrol ve doğalgaz sondaj faaliyetleriyle ilgili durum değerlendirmesinin yapıldığı toplantıda, Kıbrıs Rum yönetiminin, tüm uyarılara rağmen adanın olası doğal kaynaklarını gasp etme çabası içerisine girdiği ve bu durumun kapsamlı müzakere sürecine de olumsuz yansımaları olacağının altı çizildi. Bu gelişmeler ışığında, Kıbrıs Türk tarafının Anavatan Türkiye ile birlikte adanın doğal kaynakları üzerindeki eşit haklarını korumakta kararlı olduğu vurgulandı.
Toplantı sonucunda, KKTC Başbakanlık Müsteşarı Ömer Köseoğlu başkanlığında, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Aytuğ Plümer ve Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Müsteşarı Cansev Metbulut'dan oluşan İzleme Komitesi'nin oluşturulmasına karar verildi.
İzleme Komitesi, rutin olarak konuyu takip ederek Başbakan ve ilgili hükümet üyelerine günlük olarak gelişmelerle ilgili bilgilendirmekle görevlendirildi.
Dikkat!
Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.
Üye Girişi Üye Ol