PKK'nın Yeni Kandil'ine Üç Tugay!

Türkiye’de “PKK’nın yeni Kandil’i oluyor” değerlendirmelerinin yapıldığı Kuzey Irak’taki Şengal Dağına üç federal polis tugayının yerleştirildiği ortaya çıktı...

21 Kasım 2020 Cumartesi 12:17
PKK'nın Yeni Kandil'ine Üç Tugay!

Türkiye’de “PKK’nın yeni Kandil’i oluyor” değerlendirmelerinin yapıldığı Kuzey Irak’taki Şengal Dağına üç federal polis tugayının yerleştirildiği ortaya çıktı. Irak hükümetinin, Erbil ile Bağdat arasında varılan anlaşma gereği bu hamleyi yaptığı aktarıldı.

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Barzani’ye yakın Rudaw’a konuşan Şengal’den bir güvenlik kaynağı Irak merkezi hükümetine bağlı polis güçlerinin dün akşam itibariyle Şengal’e gönderildiğini söyledi.

Söz konusu kaynak, “Dün akşam saat 12:00’den sabah 04:00’a kadar üç Federal Polis Tugayı gücü Şengal’e sevk edildi. İlçe merkezi ile Hanesor, Heyale ve Cidale bölgelerinde yerleştirildi” dedi.

17 Kasım günü, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi İçişleri Bakanı Reber Ahmed ile görüşen Irak Ulusal Güvenlik Müsteşarı Kasım Araci, Şengal’de durumun normalleştirilmesi, göçmenlerin yurtlarına dönmesi için pratik adımların atılmasına başlanacağını belirtmişti.

Araci, “Şengal halkının kendi kendilerini yönetme konusunda gerçek bir irade sergilediklerini görüyoruz. Bu nedenle güvenliği olumsuz etkileyen tüm tarafların uzaklaştırılması gerekiyor. Iraklıların dışında kimsenin Şengal’de kalmaması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Ağustos 2014’te IŞİD saldırılarının hedefi olan Şengal’de yaklaşık yüzlerce kişi katledildi, 6 binden fazla kişi kaçırıldı ve 260 bin kişi göç etti. Şengal’den göç edenler hala 16 farklı kampta barınıyor.  

YENİ KANDİL ŞENGAL ANLAŞMASI

Erbil ile Bağdat hükümetleri, 10 Ekim 2020 tarihinde Şengal’in yeniden inşası, idaresi ve güvenliği konusunda bir anlaşma imzaladı.

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi İçişleri Bakanı Reber Ahmet ve Irak Ulusal Güvenlik Müsteşar Yardımcısı Hamid Raşid Felih’in imzasını taşıyan karar metni, “Şengal’in yeniden inşası, yönetimi ve güvenliği” şeklinde üç başlıktan oluşuyor.

Şengal’de güvenlik ve istikrarın sağlanması, Şengal halkının her türlü sorununun ayasaya göre çözülmesi, göç edenlerin evlerine dönmesi ve idari ve güvenlik erklerinin yeniden örgütlendirilmesi konusunda tarafların Birleşmiş Milletler (BM) Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis-Plasschaert’ın da gözetiminde imzaladıkları anlaşmada şu maddeler yer alıyor:

1. Yönetim:

- Şengal’e bağımsız bir kişinin kaymakam olarak seçilecek. Seçilen kişinin yasalar karşısında herhangi bir engelinin bulunmaması esas alınacak.

- Kaymakamın belirlenmesinin ardından her iki taraf arasında kurulacak ortak komisyon tarafından bölgedeki diğer idari makamlar gözden geçirilecek.

PKK VARLIĞINA SON VERİLECEK

2. Güvenlik:

- Yalnızca yerel polis ve Ulusal Güvenlik Müsteşarlığı ile Ulusal İstihbarat Servisi ilçenin güvenliğinden sorumludur ve diğer tüm silahlı güçler Şengal’den uzaklaştırılacak.

- İç güvenlik güçlerinin desteklenmesi amacıyla 2 bin 500 kişilik bir güvenlik gücü olşuturulacak. Bu güç içerisindeki görev dağılımı adil şekilde yapılacak ve kamplarda yaşayan göçzedelerin katılımı gözönünde bulundurulacak.

- Şengal ve çevresinde PKK ve ona bağlı güçlerin varlığına son verilecek. PKK’ya bağlı güçlerin bölgede herhangi bir rol üstlenmesine müsaade edilmeyecek.

3 - Yeniden inşa:

- İlçesinin yeninden inşası için Irak ve Kürdistan Bölgesi hükümetleri tarafından ortak bir komisyon kurulacak, Irak ve Kürdistan Bölgesi başbakanları ile Ninova Valisi tarafından bu komisyonun düzeyi ve amaçları bellirlenecek.

- Ayrıca, idare ve güvenlik konularında alınan kararların hayata geçirilmesini yerinde denetleyecek ortak bir komisyon oluşturulacak.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 21.11.2020 12:26
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol