PAPA AYAK ÖPTÜ, HEM DE BİR MÜSLÜMANIN...

GÖREVİNE kısa bir süre önce başlamasına rağmen Katolik Kilisesi'ne birçok yenilik getiren Papa Francesco, ziyaret ettiği ıslah evinde Müslüman genç mahkumun ayağını yıkayıp öptü.

29 Mart 2013 Cuma 10:09
PAPA AYAK ÖPTÜ, HEM DE BİR MÜSLÜMANIN...

 Cizvit Tarikatı'ndan ve Güney Amerika'dan seçilen ilk Papa olan Arjantinli Francesco, bir ilkle daha gündeme geldi. Papa, Pazar günü kutlanacak olan Paskalya Yortusu öncesi Kutsal Perşembe nedeniyle, Roma yakınlarındaki Casal del Marmo Islahevi'ni ziyaret etti. Burada 50'ye yakın mahkum gençle bir araya gelen Papa Francesco, Hazreti İsa'nın 12 havarisinin ayaklarını yıkamasını simgeleyen ayak yıkama ayinini gerçekleştirdi. Papa, aralarında Sırbistanlı Müslüman bir kız ile Katolik başka bir kızın da bulunduğu, farklı dinlere ve milletlere mensup 12 genç mahkumun ayaklarını yıkayarak, öptü. 

Yere diz çökerek, gümüş bir sürahiyle yıkama ayinini gerçekleştiren 77 yaşındaki Papa, 'Kutsal Topraklar' olarak anılan İsrail ve Filistin arasındaki bazı şehirlerden getirilen özel kumaşlarla dokunmuş havlularla mahkumların ayaklarını kuruladı. 
HZ. İSA DA BİR KADININ AYAKLARINI YIKAMIŞTI
Böylece tarihte ilk kez bir Papa kadınların ayaklarını yıkamış oldu. İncil'e göre Hz. İsa da, Gizli Son Akşam Yemeği (Rabbin Sofrası) esnasında 12 havarisi arasında bulunan bir kadının da ayaklarını yıkamıştı. 
Sadeliğiyle tanınan Papa Francesco'nun, Arjantin'de kardinalken de, bu ritüeli yerine getirdiğinde kadınların ayaklarını yıkadığı belirtildi. Papa Francesco ile selefleri 16. Benediktus ve 2. John Paul'den önceki papalar ise bu ritüeli, Aziz Giovanni Lateran Bazilikası'nda ve rahipler arasından 12 kişiyi seçerek gerçekleştiriyordu. 
AYAĞINIZI YIKIYORUM ÇÜNKÜ HİZMETİNİZDEYİM
Papa, yaşları 14 ila 21 arasında değişen mahkumların önünde, “Burada sizlerle olmaktan mutluyum. Sakın umutlarınızın çalınmasına müsaade etmeyin. Umutla geleceğe bakın. Birbirinize yardım edin. Bugün burada, her birinizin ayaklarını yıkayarak, sizlerin hizmetinde olduğumu gösteriyorum. Bunun, İsa'nın şefkatinin bir işareti olduğunu düşünün ki O bize hizmet ve yardım etmek için geldiö diye vaaz verdi. 
Paskalya öncesi gerçekleştirilen ayak yıkama ritüeli, İsa Peygamber'in çarmıha gerilmeden önceki gece 12 havarisine karşı tevazusunu göstermek amacıyla ayaklarını yıkayıp, öpmesine atfen hayata geçiriliyor. 

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol