OBAMA: TERCİHİM DİPLOMASİ

Türkiye, her fırsat ve ortamda Suriye'ye müdahale edilmesi gerektiğini açıklayadursun Başkan Barack Obama, Suriye hükümetinin bir daha kimyasal silah kullanmasını önlemek için askeri müdahale yerine diplomasiyi daha fazla tercih ettiğini söyledi.

10 Eylül 2013 Salı 14:10
OBAMA: TERCİHİM DİPLOMASİ

 Altı Amerikan televizyonuna ayrı demeçler veren Başkan Obama, kendi halkına karşı kimyasal silah kullanmakla suçladığı Beşar Esat rejimine verilecek tepki konusunda yönetiminin geldiği aşamayı anlattı.

Obama, PBS televizyonuna verdiği demeçte, Suriye’nin kimyasal silahlarını uluslararası denetime devretme konusunda Rusya’nın getirdiği önerinin potansiyel bir çözüm olabileceğini belirtti. Başkan, Dışişleri Bakanı John Kerry’yi Ruslar’la bu planın ayrıntılarını görüşmek üzere görevlendirdiğini de sözlerine ekledi.

Geçen hafta St. Petersburg’daki G20 zirvesi sırasında Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’le Suriye’nin kimyasal silahlarını güvence altına alma konusunda gayri resmi bir ikili görüşme gerçekleştirdiğini bildiren Obama, en büyük tercihinin sorunu diplomatik yoldan çözmek olacağını söyledi.

Obama CNN televizyonuna verdiği demeçte, Suriye’nin kimyasal silahlarından vazgeçme potansiyelinin olumlu bir gelişme olduğunu savunmakla birlikte, bunun Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’ın bir oyalama taktiği olabileceğine de işaret etti.

Başkan Obama NBC televizyonundaki demecinde Kongre’den onay almasa bile, askeri müdahale konusunda kesin karar vermediğini açıkladı. Başkan ayrıca, Temsilciler Meclisi ve Senato’nun kendisine müdahale yetkisi vermesi konusunda kuşkuları bulunduğunu belirtti.

Senato Ön Oylamayı Erteledi

Suriye konusunda diplomatik çözüm olasılıklarının ortaya çıkmasının ardından Senato’da çoğunluğu oluşturan Demokrat Partililer’in grup başkanı Harry Reid, Çarşamba günü Başkan’a savaş yetkisinin ele alınacağı ön oylamayı ertelediğini bildirdi.

Başkan Obama’nın demeç verdiği televizyonlar arasında bulunan Fox Haber Kanalı’ysa, Obama’yı Amerikan ve uluslararası kamuoyuna verdiği “kırmızı çizgi” sözünden dönmekle suçladı. Muhafazakar görüşlü kanal, Obama’nın askeri müdahale yerine alternatif bir planı görüşmeye hazır olduğu yolundaki açıklamasını manşet olarak kullandı. 

Esat rejimi, Amerika’nın bir askeri müdahalesi yerine kimyasal silahlarını teslim etme önerisini memnunlukla karşılarken, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon da öneriye destek verdiğini bildirdi.


Suriye’nin yanıtını da değerlendiren Obama, askeri operasyon tehdidinin Esat rejimini kimyasal silahlarının denetimini devretme düşüncesine ittiğini savundu. 

Senato, ön oylamayı ertelerken, Kongre’nin de önümüzdeki günlerde ya da haftalarda, Obama’ya askeri müdahale verme yetkisini görüşmesi bekleniyor. Obama Suriye’ye müdahale konusunda Amerikan kamuoyunun çoğunluğunun desteğini alamadı.  Ancak Başkan, kimyasal silahların kullanımını yasaklayan uluslararası kuralların yürürlükte tutulmasının, Amerika’nın uzun vadeli çıkarlarına hizmet edeceğini savunuyor.

Obama'nın bu akşam ulusal hitaben bir konuşma yaparak Suriye konusunda geldiği son noktayı açıklaması planlanıyor.

Kerry’den Diplomasi Sinyali

Bu arada Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Londra’da yaptığı anlık bir açıklama, Suriye’ye olası askeri müdahalenin yerine diplomasiye başvurulması konusunda açık bir kapı bıraktı.

Londra’da bir gazetecinin sorularını yanıtlayan Kerry’ye, Suriye’nin Amerika’nın askeri müdahalesini önlemek için ne yapabileceği soruldu. Kerry ise bu soruya, “Beşar Esat’ın elindeki tüm kimyasal silahları bu hafta sonuna kadar teslim edebileceği” şeklinde yanıt verdi. Kerry daha sonra açıklamasının bir öneri olmadığını, yalnızca söylemden ibaret olduğunu kaydetti.

Ancak Kerry’nin açıklamasını ciddiye almışa benzeyen Rusya Dışişleri Bakanı Sergi Lavrov, Suriye’nin kimyasal silahlarını uluslararası denetime devretmesi ve ardından bu silahların imha edilmesi konusunda Şam hükümetine baskı yapacaklarını bildirdi.

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Rusya’nın planına destek verdiğini, bunu “Amerika’nın saldırgan tavrını önlemek” için yapacaklarını açıkladı.

ABD Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Tony Blinken da, Beyaz Saray’ın Rusya’nın önerisine “bir bakacağını” söyledi.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 10.09.2013 14:13
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol