'OBAMA GİDECEK, ESAD KALACAK...'

Economist dergisi ABD ve Obama’yı Suriye konusunda pasif kalmakla suçladı… Dergi “Obama gidecek Esad kalacak” tespitini yaptı.

19 Şubat 2016 Cuma 23:10
'OBAMA GİDECEK, ESAD KALACAK...'

 İşte Economist dergisinde yayımlanan Suriye konulu o makaleden başlıklar;

“Suriye’deki savaş ne kadar uzarsa o kadar ülke içine çekiliyor”

-Suriye’deki gibi çirkin bir savaştan çıkarılacak iç karartıcı bazı dersler var: Ne kadar uzarsa, o kadar kanlı oluyor, o kadar çok ülke içine çekiliyor, çatışmaları durdurma ya da en azından kontrol tutma seçenekleri o kadar tatsızlaşıyor. Ama belki de en büyük ders, Amerika’nın ortada olmamasını yarattığı boşluğun tehlikeli güçler tarafından doldurulması: Cihatçılar, Şii milisler ve şimdi de cesaretlenen bir Rusya.

Kanlı Savaşın içinde ABD Rusya Çekişmesi

-Suriye, savaş içinde savaşların çirkin bir karışımı: bir diktatörlüğe karşı ayaklanma, Sünnilerle Alevilerin ve onların Şii müttefiklerinin mezhep çatışması, Sünni Araplar arasında tüm taraflar için ölümcül olan bir mücadele, Kürtlerin devlet arayışı, Suudi Arabistan ve Türkiye’yle İran’ı karşı karşıya getiren bölgesel bir vekâlet savaşı ve ürkek Amerika’yla yeniden canlanan Rusya’nın jeopolitik çekişmesi. Bu kana bulanmış kargaşa içinde Vladimir Putin, kendisini Beşar Esad ve Şii ekseninin yanında konumlandırdı.

Obama giderken Esad hala kalacak”

-Mülteciler yine Türkiye sınırlarına yığıldı. Ama birçoğu orada bekleyecek. Ateşkesler, insani yardım ve siyasi çözüm üzerinde yapılan diplomasi dansında koşulları artık Rusya belirliyor. Büyük ölçüde Amerika’nın 1990’larda Balkan Savaşları’na müdahalesinden sonra olduğu gibi. Obama’nın Suriye politikası içler acısı durumda. Görünen o ki, Obama giderken Esad hala kalacak. Fakat savaş bitmeyecek. Aksine savaş daha kötüye gidecek bir aşamaya girdi.”

“Türkiye savaş girdabında”

-Türkiye giderek daha fazla girdaba kapılıyor. Sistematik olarak Suriyeli Kürtleri top ateşine tutuyor. Ama Kürtler, IŞİD’e karşı mücadelede Amerika’nın en iyi müttefikleri oldular. Ve yakın bir zaman önce Rusya’ya ve Esad’ın tarafına kaydılar. Suudi Arabistan, Türklere destek için uçak gönderdi. Riyad, Mısır, Fas ve Pakistan gibi müttefikleriyle ortak tatbikat planladı.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 20.02.2016 13:14
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol