O ÜLKE İKİNCİ IŞİD'İ KURDU!

Musul’un IŞİD eline geçtiğini gören ülke yönetimi, ‘şii hilali’nin bozulmaması için bir örgüt kurdu.

14 Mart 2015 Cumartesi 13:15
O ÜLKE İKİNCİ IŞİD'İ KURDU!

 Yeni Şafak’ta yer alan habere göre  ‘El Horasani Tugayı’ adı verilen bu örgüt, yalnızca 9 ayda tüm teşkilatlanmasını tamamladı, ağır silah ve teçhizatla donatıldı. Kendi içinde parlamenterleri bile olan örgüt, IŞİD’in klonlanmışı gibi IŞİD’in Suriye ve Irak’ta hakimiyet kazanması, komşu devlet İran’ın çıkarlarını tehlikeye düşürdü. Suriye’deki iç savaşın da patlak vermesiyle tehlikeye giren ‘şii hilali’ni yeniden parlatmak için harekete geçen İran, bu iki ülkede kendi hesabına çalışan silahlı örgütlere desteğini artırdı.

NECEF-KERBELA-BAĞDAT
9 ay önce kurulan ve tıpkı Mehdi Ordusu ile Bedir Tugayları gibi gelişmiş silahlarla desteklenen bu tugay, şaşırtıcı şekilde 2 ay gibi kısa bir zamanda tüm askeri ve siyasi teşkilatlanmasını tamamladı. Kırmızı çizgilerini ”Irak’ın Ramadi’ye girişini engellemek, Necef-Kerbela-Bağdat’ı korumak ve Irak’ta IŞİD’in kökünü kurutmak” olarak açıklayan bu tugay, Irak sünnilerinin ‘katliam’ korkusuyla izlediği Tikrit saldırısında da aktif bir şekilde çatışıyor.
DEVLET GİBİ KURGULANDI
İranlı General Hamid Takhavi, bu örgütü koordine etmek için geçtiğimiz yıl sonunda Irak’ta bulunduğu sırada öldürüldü. Takhavi ve ekibinin arazide Horasani militanlarına kaleşnikof eğitimi verirken çekilmiş görüntüleri daha sonra örgüt tarafından yayınlandı. Bu örgütün karargahı Bağdat’ın doğusunda bulunuyor. Örgüt tıpkı IŞİD gibi ‘devlet yapılanması’ olarak kurgulanmış durumda.
Örgütün bakanları ve parlamenterleri de bulunuyor. Örgütün lideri Seyid Ali Yaseri, kasım ayında Diyala’da bacağından vurulduğu için koltuk değnekleriyle yürüyor. Reuters’e konuşan bir Iraklı şii yetkili, Horasan Tugayları ile diğer şii örgütleri ”Tahran’ın oyuncağı olmakla” suçladı ve ekledi: ”İran silahları ve mühimmatına bu kadar kolay erişebildikleri için güçlüler.”
SPONSOR İYİ BESLEDİ
Bölge kaynaklarına göre, bu tugaya mensup militanların kullandığı Mitsubishi ve Hyundai araçların hepsi son model ve ellerinde bol miktarda AK-74 S modelli kaleşnikof, Dragunov tipi sniper (keskin nişancı) tüfeği, 7 ve 107 mm RPG roketatar ile M-16 piyade tüfekleri bulunuyor.
Öte yandan Horasani militanlarının bazıları İran yapımı sniper tüfekleriyle de donatılmış durumda. İran Devrim Muhafızları’nın özel dış operasyon birimi olan Kudüs Gücü’nün eğittiği bu ve benzeri şii örgütlerin herhangi bir yasal yükümlülüğü bulunmuyor. Yönetiminde şiilerin etkin olduğu Irak’ta herhangi bir yaptırımla da karşılaşmıyorlar. Şii Horasani Tugayı format olarak IŞİD’in neredeyse birebir kopyası olmasıyla dikkat çekiyor.
OPERASYONDA EN ÖNDE SAVAŞIYORLAR
Musul’un IŞİD eline geçmesinin ardından Youtube’de bir kanal açan bu tugayın ilk videosunda sadece şii milisler, bayraklar ve marşlar bulunuyor. İkinci videoda ise IŞİD militanlarıyla gerçekleştirilen çatışmalara ait görüntüler var. Irak ordusundan 10 bin, İran destekli şii milislerden 20 bin kişilik silahlı gücün katıldığı Tikrit operasyonunun ön cephelerinde de bu örgütün militanları bulunuyor.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 14.03.2015 13:33
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol