'O PİSLİĞİ TEMİZLEDİK...'

Kuzey Kore lideri yeni yıl mesajında meydan okudu. Amcasını idam etmesini de 'ayrılıkçı pisliği temizledik' diyerek gözdağı verdi.

02 Ocak 2014 Perşembe 11:35
'O PİSLİĞİ TEMİZLEDİK...'

 Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, 2014'te halkına yaptığı ilk konuşmada iktidarındaki gücün arttığını belirterek kendisine karşı gelmeyi düşünenlere meydan okudu. Kim, kısa süre önce idam ettirdiği amcası Jang Song Thaek'e değinerek, 'ayrılıkçı pisliği' temizlediğini söyledi.

Dünyanın en izole ülkesi Kuzey Kore'nin genç lideri Kim Jong Un, 2014'ün ilk gününde vakit kaybetmeden halkının karşısına çıkarak ilk konuşmasını yaptı. Kim, idamıyla Kuzey Kore'deki düzen hakkında soru işaretleri doğuran amcası Jang Song Thaek hakkında, 'gruplaşmaya neden olacak bir pisliği ortadan kaldırdığını' söyledi ve amcasının yolundan gitmeyi düşünenlere meydan okudu.

İki yıl önce vefat eden babası Kim jong Il'in yerine geçen ve henüz 30'unda olmadığı tahmin edilen Kim Jong Un, geçtiğimiz ay kendisini devirerek iktidarını sona erdirmeyi planlamakla suçlanan amcasını idam ettirmişti.

Kim, devlet televizyonunda yayımlanan konuşmasında, 'Kuzey Kore İşçi Partisi'nin içindeki ayrılıkçı pislikleri temizlemekteki kararlılığının ülkenin bütünlüğünü 100 kat artırdığını' söyledi.

Analistler, halen Jang Song Thaek'in idamının ne kadar yerinde bir karar olduğunu tartışırken, Kim Jong Un'un tıpkı babası ve büyükbabası gibi mutlak güç kurarak ülkeyi yönetmek istediğini biliyorlar. Kim'in, kendisinin ardından gelen ikinci isim olan amcasını idam ettirmesi, genç liderin mutlak hakimiyet saplantısının açık göstergesi olarak görülüyor.


Agresif Politika Devam Edecek mi?

Kim'in yeni yılın ilk gününde devlet televizyonundan yaptığı açıklama, Batılı analistleri genç liderin ülke politikasında nasıl ilerleyeceği konusunda da kararsızlığıa itiyor.

Kore Yarımadası nedeniyle halen Güney Kore ile sorunlar yaşayan Kuzey Kore, Şubat 2013'te gerçekleştirdiği nükleer bomba denemeleri ve uydu fırlatmak için kullandığı kıtalararası füze teknolojisiyle Batı'nın gözünde halen büyük bir tehdit olarak görülüyor.

Güney ve Kuzey Kore, 1950-53 yıllarında gerçekleşen Kore savaşının ardından ateşkes imzalamış olsa da barış anlaşması yapılmadığı için halen savaş halindeler. Güney Kore'de yaklaşık 28.500 Amerikan askeri görev yapıyor.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 02.01.2014 11:37
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol