NYT: Erdoğan Çıkmazda, Bir Dönemin Sonu

New York Times’ta bugün yapılan haberde, organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in bir süredir YouTube üzerinden yayınladığı açıklamaların, hali hazırda ekonomik kriz ve koronavirüs salgınını olumsuz etkilediği Türkiye’yi çok derinden sarstığı belirtildi.

19 Mayıs 2021 Çarşamba 12:20
NYT: Erdoğan Çıkmazda, Bir Dönemin Sonu

Haberde anketlerde düşüşte olan Tayip Erdoğan’ın bugünlerde “sıkışmış” durumda olduğu ve hükümetin, bazılarının “bir dönemin sonu” olarak belirttiği, yolsuzluk skandalıyla sallandığı ifade edildi.

BirGün’de yer alan New York Times’tan Carlotta Gall’ın haberinde, geçtiğimiz hafta TV ekranlarında İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının yer bulmasına karşın, milyonlarca vatandaşın organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in YouTube üzerinden yaptığı “sıra dışı iddialara” yüzünü çevirdiği vurgulandı.

Gall haberinde, Peker’in “Erdoğan’a yakın yetkililere” karşı tecavüz, uyuşturucu trafiği ve şüpheli ölümlere ilişkin suçlamalar yönelttiğini belirtti.

Haberde Erdoğan’ın 2003 yılında başbakan olduğunda AKP’nin, kamuoyunun güvenini yitirmiş önceki hükümetlerden sonra açılmış, “temiz bir sayfa” olarak görüldüğü belirtilirken, 2016 darbe girişiminden sonra Erdoğan’ın “eski profesyonel suçlu ve aşırı sağcı milliyetçi şebekeleri beraberinde getiren milliyetçi hareketin desteğine” yüzünü döndüğü değerlendirmesi yapıldı.

ABD: ANTİSEMİTİST ERDOĞAN...

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Filistinlilere yönelik saldırılarına tepki gösteren AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarını "Yahudi düşmanı" anlamına gelen "antisemitist" olarak nitelendirdi. Açıklamada, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ve diğer Türk liderleri şiddeti daha fazla kışkırtabilecek sözlerden kaçınmaya çağırıyoruz" ifadeleri kullanıldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail'in Kudüs ve Gazze'ye yönelik saldırılarına yönelik tepkisine ilişkin bir açıklama yaptı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Erdoğan'ın "Yahudi halkına karşı düşmanca" ifadeler kullandığını belirterek, "menfur" olarak nitelediği bu söylemi güçlü bir şekilde kınadıklarını duyurdu.

BBC Türkçe'nin aktardığı habere göre, Erdoğan, pazartesi günkü açıklamasında İsrail için "katil devlet" ifadesini kullanmış ve ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak ilan etmelerinin İsrail'in kan dökme iştahını artırdığını savunmuştu.

ABD açıklamasında Erdoğan'ın sözleri Türkçede "Yahudi düşmanı" anlamına gelen "antisemitist" olarak niteleniyor.

Price tarafından Salı günü yapılan resmi açıklamada, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ve diğer Türk liderleri şiddeti daha fazla kışkırtabilecek sözlerden kaçınmaya çağırıyoruz" denildi.

Türkiye'ye, İsrail ile Filistin arasındaki çatışmayı sona erdirmek için ABD'ye katılması çağrısının yapıldığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Antisemitist dilin hiçbir yerde yeri yok. ABD, tüm biçimleriyle antisemitizmle mücadele etme konusunda kararlığa sahip. Antisemitizme sıklıkla eşlik eden, şiddeti ve antisemitizmi destekleyen tehlikeli yalanları da ciddiye alıyoruz. Yalanlara daima gerçeklerle karşı koymalı ve nefret suçlarına adaletle cevap vermeliyiz."

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 19.05.2021 12:31
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol