MÜSLÜMANLARI KIZDIRAN SÖZLER...

ABD'de 2016 başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti'den başkan aday adayı olan eski beyin cerrahı Ben Carson, Müslüman birini ABD Başkanı olarak seçmenin yanlış olacağını ifade etti.

22 Eylül 2015 Salı 01:34
MÜSLÜMANLARI KIZDIRAN SÖZLER...

 NBC televizyonunda katıldığı programda bir soru üzerine, Müslüman birinin ABD Başkanı olarak seçilmesini doğru bulmadığını dile getiren Carson, "Bu ulusun başına bir Müslümanı getirmemizi destekleyemem. Kesinlikle buna katılamam" dedi.

Partinin diğer başkan adaylarından emlak zengini Donalp Trump'ın seçim kampanyası etkinliğinde, bir katılımcının Müslümanlara yönelik "nefret söylemine" ve Başkan Barack Obama'nın da Müslüman olduğu sözlerine sessiz kaldığının hatırlatılması üzerine Carson, başkanın dininin anayasayla uyumlu olması gerektiğine vurgu yaptı. Carson, "Eğer ABD'nin değerleriyle uyuşmuyorsa tabii ki Başkan'ın dini sorundur. Ancak bu ABD'yle ve anayasayla uygunsa sorun değil" yanıtını verdi.

Başkan Obama'nın Hıristiyan olduğuna inanıp inanmadığına ilişkin soruya ise Carson, "(Obama'nın) Hrıstiyan olduğuna inanıyorum. Onun söylediği bir şeye inanmamak için bir nedenim yok" cevabını verdi.


"YARIŞTAN ÇEKİLMELİ"
Carson'ın sözleri ABD'de yaşayan Müslümanların tepkisini çekti. Ülkede Müslümanları temsil eden en büyük sivil toplum kuruluşu Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR) Ulusal İletişim Direktörü İbrahim Hooper, AA muharibirine yaptığı açıklamada, Carson'ın sözlerinin de ABD anayasasıyla uyuşmadığına dikkati çekti.

ABD yasalarında, devlet dairesinde çalışacak kişinin dinini açıklaması veya dini testten geçirilmesinin söz konusu olmadığının altını çizen Hooper, "Anayasaya inanmayan biri devletin idaresi için yarışmamalı. Carson bu yarıştan çekilmeli" ifadesini kullandı.

Hooper, Carson'ın sözlerinin ayrımcılığın ötesinde, dininden dolayı bir insanın devlet idaresindeki makam için yarıştan men edilmesinin hukukun ihlali olacağını kaydetti. Hooper, "Eğer siz bir insanın dininden dolayı böyle bir makamda bulunamayacağını söylüyorsanız, bu bir dini nefrettir" dedi.

"AMERİKALI MÜSLÜMAN'A KABİNEMDE YER VEREBİLİRİM"
Öte yandan, Müslümanlara ve Obama'ya yönelik "nefret söylemi" içeren soruya sessiz kalması nedeniyle ülke siyasetinde birçok tartışmaya neden olan Donald Trump, başkan olarak bir Müslümana kabinesinde yer verebileceğini söyledi.

Seçim kampanyası etkinliğinde katılımcıların sorularını yanıtlayan Trump, Amerikalı Müslümanları ülkesi için "kazanç" olarak gördüğünü belirten bir kadın katılımcının "Başkan olarak bir Müslümana kabinesinde yer verip vermeyeceğini" sorması üzerine, "Kesinlikle benim için sorun değil. Kabinemde Amerikalı bir Müslüman'a yer verip vermeyeceğimi düşünmek? Kesinlikle, bana uyar" yanıtını verdi.

Trump, geçtiğimiz günlerde New Hampshire eyaletindeki seçim etkinliğinde bir katılımcının, "Bu ülkede bir sorunumuz var; o da Müslümanlar. Bizim Başkanımız (Obama) da onlardan biri. Hatta o Amerikalı dahi değil. Müslümanların bizi öldürmek istedikleri yerlerde eğitim kampları artıyor. Müslümanlardan ne zaman kurtulabiliriz?" sözlerine doğrudan karşılık vermemişti.

"Çok sayıda insan kötü şeyler olduğunu söylüyor. Bunu ve daha farklı birçok şeyi araştıracağız" karşılığını vermekle yetinen Trump'ın, katılımcının sözlerine sessiz kalması Beyaz Saray ile ABD'nin eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın tepkisini çekmişti.

ABD'deki kamuoyu araştırmalarında Cumhuriyetçi Parti içindeki başkan aday adayları arasında Trump ilk sırada yer alırken; Carson, Trump'ı takip eden ikinci aday adayı.

AA





Son Güncelleme: 22.09.2015 01:37
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol