MUHALİFLER YENİYOR MU?

Libya'da muhaliflerin, Zaviye ve Misrata kentlerinde, Muammer Kaddafi'ye bağlı güçleri yendiği bilgisi gelirken Kaddafiye bağlı güçler petrol kenti Ras Lanuf'a doğru ilerliyor.

07 Mart 2011 Pazartesi 16:53
MUHALİFLER YENİYOR MU?

Muhalif Ulusal Libya Konseyi'nin sözcüsü, Bingazi'de düzenlediği basın toplantısında, muhaliflerin, Zaviye ve Misrata'da Kaddafi'ye bağlı güçleri yendiğini, bu iki kentin şu anda ''kurtarılmış'' olduğunu kaydetti.

ÇATIŞMALAR SÜRÜYOR
Libya'nın Misrata kentinde muhaliflerin, Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlerin saldırısını püskürttüğü bildirildi. Misrata'daki hastanede görevli bir doktor çatışmalarda 18 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.
Görgü tanıkları Reuters ajansına telefonla yaptıkları açıklamada, muhaliflerin, başkent Trablus'un 200 kilometre doğusundaki Misrata kentinde Kaddafi'ye bağlı güçlerin saldırısını püskürttüğünü söylediler.
Bir görgü tanığı, Kaddafi'ye bağlı güçlerin kent merkezine ulaşmaya çalıştığını, ancak devrimcilerin onları geri püskürtmesi üzerine hava üssüne geri çekildiğini kaydetti. 
Muhaliflerin saldırı sırasında 20 askeri yakaladığı ve bir tankı ele geçirdiği, kentin kontrolünün şu anda tamamen muhaliflerin elinde olduğu belirtildi.

MİSRATA'DAKİ ÇATIŞMALARDA 21 ÖLÜ
Libya'nın batısındaki Misrata kentindeki çatışmalarda 21 kişinin öldüğü bildirildi.
Hastane kaynakları, başkent Trablus'un 150 kilometre doğusunda muhaliflerin elindeki kentte muhaliflerle Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı güçler arasında dün çıkan çatışmalarda biri çocuk 21 kişinin öldüğünü belirtti.
Kentte, onlarca kişinin yaralandığı bildirildi.
Daha önce çatışmalarda 18 kişinin öldüğü açıklanmıştı.
KADDAFİ'NİN BİRLİKLERİ RAS LANUF'A İLERLİYOR
Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı birliklerin yeniden ele geçirdikleri Bin Cevad'ın doğusuna, petrol kenti Ras Lanuf'a doğru ilerlediği bildirildi.
Reuters'a konuşan bir şoför, "Bin Cevad'a gittim. Yaklaşık 20 kilometre öncesinde Kaddafi'ye bağlı güçleri gördüm. Büyük bir kamyon, askeri araçlar ve bir savaş jeti yavaşça bu yöne doğru geliyordu" dedi. 
Görgü tanığı diğer bir şoför de Bin Cevad'a 20 kilometre mesafede askeri kamyonları gördüğünü söyledi.
Bir BBC muhabiri de Ras Lanuf'a doğru yönelen bir kamyon ile bir savaş uçağının görüntülerinin yer aldığı dünkü bir çekimi gösterdi.

SAVAŞ UÇAKLARI BOMBALADI

Libya'da savaş uçaklarının stratejik petrol kenti Ras Lanuf'u bombaladığı bildirildi.
Bölgedeki AFP muhabiri, kentin yaklaşık 2 kilometre doğusunda bir patlamanın meydana geldiğini, daha sonra muhalif güçlerin saldırıyı uçaksavarla püskürttüğünü belirtti.
Savaş uçakları, cuma gününden bu yana muhaliflerin elinde olan Ras Lanuf'u dün de iki kez bombalamıştı.

İSYANCILARA ZEYTİN DALI
Eski Libya Başbakanı Cadallah Azous El Talhi, isyancı liderlerine diyalog çağrısında bulundu.
Devlet televizyonuna çıkarak, ülkenin doğusundaki Bingazi kentinin ileri gelen şahsiyetlerine hitap eden El Talhi, yabancıların yeniden ülkeyi ele geçirmelerine şans vermemek, akan kanı durdurmaya yardım etmek ve krizi çözmek için ulusal diyaloğa şans tanınmasını istedi.
El Talhi'nin, Libya lideri Muammer Kaddafi yönetiminin sıkı kontrolündeki devlet televizyonuna çıkarak isyancılara çağrıda bulunması, eski başbakanın Trablus yönetiminin desteğini alarak böyle bir yayına çıktığını gösterdiği ve bunun Kaddafi'nin, yönetimine karşı çıkan muhaliflerle uzlaşıya hazır olduğunun en açık işareti olabileceği yorumunda bulunuluyor.

MUHALİFLERDEN YANIT
Libyalı yetkililerin ulusal diyaloğa şans tanınması yönündeki taleplerine yanıt veren muhalifler, Muammer Kaddafi yönetimiyle genel bir diyaloğa ihtiyaç olmadığını ve yapılacak herhangi bir müzakerenin öncelikle Muammer Kaddafi'nin istifası üzerine temellendirilmiş olması gerektiğini bildirdi.





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol