LADİN ÖLDÜRÜLDÜ ŞİMDİ NE OLACAK?

Ladin'in ölümü Amerika için oldukça önemli ancak uzmanlara göre bu olay El Kaide için cenaze çanlarının çaldığı anlamına gelmiyor.

02 Mayıs 2011 Pazartesi 13:32
LADİN ÖLDÜRÜLDÜ ŞİMDİ NE OLACAK?
Barack Obama Ladin'in öldürülmesini açıklamadan bile sevinçle Beyaz Saray'ın etrafına toplandı. CNN'den Peter Bergen ölümü 'terörle savaşın sonu' diye niteledi. Ancak liderin ölümü terör örgütüne bir darbe olmakla birlikte bu darbenin öldürücü olup olmadığını ölçmek güç...

El Kaide bugün 2001'dekinden bambaşka bir örgüt, yeni bir kadrosu var, ve içine kattığı birçok grupla beraber artık çok daha büyük. Analistlere göre, Ladin ve sağ kolu Zevahiri 11 Eylül'ün ardından saklanmaya başladığı düşünülürse örgütün bu liderlerin direktifleriyle yönetilmediği ortaya çıkıyor.

Eski CIA El Kaide analisti Barbara Sude, geçen yıl yayınlanan bir yazısında Ladin gibi liderlerin propaganda yüzü olduğunu yani sadece sembolik yönetici olduğunu belirtmişti. Zaten Ebu el-Yezid, Ebu Yahya el-Libi ve Atiye Abdül Rahman gibi bazı genç isimler şimdi hayatta olmasalar da grupta yönetici rolleri oynadı.

Radikal terörizm üzerine çalışan Defense of Democracies (demokrasilerin savunucusu) adlı Washingtonlı kuruluşun lideri Daveed Gartenstein-Ross da "Bu örgüte karşı önemli bir hamle ancak El Kaide'yi öldürmeyecek" diyor. Cihat yanlısı örgüt propaganda lideri olarak kullanabileceği birçok isme sahip olduğu için Ladin'in ölümünün sadece sembolik bir kayıp olduğunu belirtiyor.

Kabilli bir analist olan Haroun Mir ise El Kaide'nin eylemlerine devam edeceği uyarısında bulunuyor. Endonezya'nın en büyük Müslüman örgütünün başındaki Nahdlatul Ulama da Müslümanlara karşı yapılan haksızlık bitene kadar terörün süreceğini söylüyor.

El Kaide cephesi ise şu ana kadar sessiz kalmayı tercih etti, ölümle ilgili bir yorum yapılmadı. İnternetteki forumlardaysa sempatizanların ölüm haberi karşısında şoke olduğu açıkça görülüyor. Bir yorumcu "Allah'a şükür sağ yakalanmadı yoksa Saddam gibi asılarak küçük düşürülecekti" derken bir diğeri "İnşallah haber doğru değildir doğruysa feci" yorumunda bulunuyor.

NTV





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol