KUZEY KORE'DEN BİR NÜKLEER DENEME DAHA

Kuzey Kore Resmi Ajansı, "Ülkenin üçüncü nükleer denemesini başarıyla gerçekleştirdiklerini" duyurdu.

12 Şubat 2013 Salı 10:02
KUZEY KORE'DEN BİR NÜKLEER DENEME DAHA

 Güney Kore Savunma Bakanlığı Sözcüsü Kim Min-Seok düzenlediği basın toplantısında, söz konusu denemenin 6 ila 7 kiloton gücünde olabileceğini belirtti.

Kuzey Kore'nin Kuey Hamkyung bölgesindeki Kilju kasabasında yerel saat ile 11.57'de 4,9 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiş ve bölgenin nükleer deneme alanı olduğu ifade edilmişti. 
Güney Koreli yetkililer, söz konusu sarsıntıyla, Kuzey Kore'nin nükleer deneme yaptığına inandıklarını söylemişti.
Kuzey Kore ajansı ise deneme iddialarını doğrulayarak "ülkenin üçüncü nükleer denemesini başarıyla gerçekleştirdiklerini" duyurdu.
Ajans, "ülkenin ABD'nin düşman politikasına karşı ulusal güvenliğini korumak için üçüncü nükleer denemesini başarıyla gerçekleştirdiğini" belirtti.
Pyongyang hükümeti 2006 ve 2009 yıllarında benzer nükleer denemeler yapmıştı.
Ban nükleer denemeyi kınadı
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, nükleer denemenin BM Güvenlik Konseyi kararlarının açık bir ihlali olduğunu bildirdi.
Pyongyang'ın, uluslararası toplumun provokasyondan sakınılması yönündeki çağrılarına karşı gelmesinin üzücü olduğunu dile getiren Ban, Kuzey Kore'ye bir kez daha nükleer silahsızlanma çağrısında bulundu.
Ban, BM Güvenlik Konseyi'nin birlik ve bütünlük içinde gerekli adımları atacağına inandığını ifade etti.
Japonya Başbakanı Şinzo Abe de söz konusu denemenin, BM Güvelik Konseyi kararlarını ihlal ettiğini belirterek Kuzey Kore'yi kınadıklarını açıkladı.
BM Güvenlik Konseyi acil olarak toplanacak
Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin Kuzey Kore'nin nükleer silah denemesi dolayısıyla acil olarak toplanacağı bildirildi.
Güney Kore'nin BM Temsilciği'nden yapılan açıklamada, toplantının yerel saatle 09.00'da başlayacağı belirtildi.
CTBTO da Kuzey Kore'de sismik hareketi teyit etti
Merkezi Viyana'da bulunan Nükleer Denemelerin Kapsamlı Yasaklanması Antlaşması Örgütü (CTBTO) de Kuzey Kore'de 2006 ve 2009 yıllarında nükleer testlerin yapıldığı bölgede sismik hareketliliği teyit etti.
CTBTO'dan yapılan açıklamada, sismik hareketliliğin patlama nedeniyle oluşan türden bir hareketlilik özelliği gösterdiği kaydedilerek, hareket merkezinin kabaca 2006 ve 2009 yıllarında nükleer testlerin yapıldığı bölge olduğu vurgulandı.
Oldukça provokatif bir eylem
Beyaz Saray, Kuzey Kore'nin son nükleer denemesini, ABD'nin güvenliğini ve uluslararası barışı tehdit eden "oldukça provokatif bir eylem" diye niteledi. 
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, ABD Başkanı Barack Obama'nın, ABD'yi ve müttefiklerini savunmak için gereken adımları atmayı sürdürme sözü verdiği, aynı zamanda uluslararası toplumun da bu konuda süratli ve güvenilir bir eylemde bulunmasını arzu ettiği belirtildi.
Obama'nın, bu tür çabaların "Kuzey Kore'yi daha güvenli kılmayacağını" vurguladığı ve "Kuzey Kore'nin, kitle imha silahlarının derdine düşüp kendi halkını giderek daha da fazla yalnızlaştırdığını ve yoksullaştırdığını" kaydettiği belirtildi.
Deneme güvenli ve kusursuz
Kuzey Kore Resmi Ajansı son yapılan nükleer denemede, öncekilerden farklı olarak "küçük ve hafif" atom bombasının kullanıldığını, denemenin "güvenli ve kusursuz" olduğunu duyurdu. 
Haberde, "denemenin patlama gücünün büyük olduğu, çevreye ve doğal ortama hiçbir olumsuz etkisinin olmadığı" belirtildi.
Kuzey Kore ajansının haberinde, üçüncü yeraltı nükleer denemesinin başarıyla gerçekleştirildiği, denemenin "ülkenin ABD'nin düşmanca siyasetine ve ulusal güvenlik ve egemenliğini korumasına yönelik karşı koyma önlemlerinin bir parçası" olduğu kaydedildi.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol