'Kürdistan Türk Cumhurbaşkanı Sayesinde Kuruldu'

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, "teşekkür" etti ve ekledi: "Bu karardan sonra Kürt halkı kendini yönetmeye başladı ve meşru kurumlarını tesis etti, seçim yaparak parlamento ve hükümetini kurdu..."

29 Nisan 2021 Perşembe 17:28
'Kürdistan Türk Cumhurbaşkanı Sayesinde Kuruldu'

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 5 Nisan 1991 tarihli 688 sayılı kararın 30’uncu yıldönümü dolayısıyla düzenlenen online programa katıldı.

Programda, ABD’li emekli diplomat ve askeri yetkililer de konuşmacı olarak yer aldı.

CUMHURBAŞKANINA ÖZEL TEŞEKKÜR

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Barzani’ye yakınlığı bilinen Rudaw'ın aktardığına göre, Mesud Barzani burada bir konuşma yaptı.  

Barzani, "Kürdistan"ın kurulmasındaki "kararından" dolayı eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın da aralarında olduğu bazı yabancı devlet adamlarına teşekkür etti.

Barzani, şunları söyledi:

"Burada ABD Dışişleri Bakanı James Baker’e şunu hatırlatmak istiyorum, 1992 yazında o dönem muhalefet heyeti olarak Washington’u ziyaret etmiş Dışişlerinde bizi karşılamıştı. Türkiye sınırındaki göçzedeleri ziyareti sırasında hissetiklerini anlattı ve hayatı boyunca gördüğü o manzarayı unutmayacağını söyledi. Baker, ‘Tablo o kadar içler acısıydı ki, yerime ulaşmadan uçakta Başkan Bush’u aradım ve o insanların yerlerine dönmeleri ve korunmaları için ivedilikle bir şeyler yapmasını istedim' dedi.

Bu vesileyle Başkan Bush’a, Başkan Mitterrand, Mitterrand hanım efendi, Başkan (Turgut) Özal ve Başbakan John Major’a bu cesur karar ve tutumlarından dolayı teşekkür etmek istiyorum. Bu karardan sonra Kürt halkı kendini yönetmeye başladı ve meşru kurumlarını tesis etti, seçim yaparak parlamento ve hükümetini kurdu. Kürdistan artık Irak’taki muhalefetin ve mağdurların sığınacağı bir yer oldu."

PKK'YA ÖVGÜ!

Barzani'nin, dönemin Fransız Cumhurbaşkanı François Mitterrand'e, eşi Danielle Mitterrand'e, dönemin ABD Başkanı George Herbert Walker Bush'a, yine dönemin Eski Birleşik Krallık Başbakanı John Major'a ve Eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal'a teşekkür etmesi dikkat çekti.

PKK'nın Paris yönetimiyle ilişkisi 1981’de François Mitterrand'ın cumhurbaşkanı seçilmesiyle başlamıştı. Mitterrand'ın 1995 yılına kadar sürdürdüğü 2 dönem görevi süresince eşi Danielle Mitterrand'ın da desteğiyle PKK'ya büyük destek sağlamıştı.

Barzani'nin "teşekkür ettiği" isimlerden Danielle Maitterrand, terör örgütü PKK'ya destek vermesiyle biliniyor. 90'lı yıllarda, terör örgütü lider Abdullah Öcalan'dan daha Apo'cu olduğunu ve eylemlerine destek verdiğini belirten Daniella Mitterrand, ‘‘Kendini bir gerilla olmak zorunda görse bile, ben onu bir muhatap olarak kabul ediyorum. Halkının sistematik bir şekilde imhası ve katliamı karşısında başka ne yapabilir ki’’ demişti.

Maitterrand, ‘‘Kürtler, bütün Kürtler kalbimde. Abdullah Öcalan'ın ise kalbimde özel bir yeri var. Yıllardır onlar için mücadele ediyorum. Kürtler François'nın cumhurbaşkanı olduğu dönemden bu yana, yaşamımda önemli bir yer tutuyor. Bunun için de artık korkmuyorum ve ulus olarak var olma haklarını savunmaktan çekinmiyorum’’ derken, ‘‘Ankara, AB'ye girmek istemiyor mu? Kürdistan'daki savaşın vahşetinden dolayı Avrupa sorumluluk üstlensin. Tekrar ediyorum ki, kendi nüfusunun üçte birini düşman olarak gördüğü sürece Türkiye'ye kapılar kapatılmaktadır" ifadelerini kullanmıştı.

İngiltere Eski Başbakanı John Major, Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin güçlü olmasını istediklerini söylemesiyle biliniyor.

İngiltere’nin PKK'ya memnuniyetle destek olduğunu ve destek olmaya devam edeceğini vurgulayan Major, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin güçlü olmasını, Kürt vatandaşlar için de iyi bir gelecek olmasını istediklerini belirtmişti. Major, “Kürdistan Bölgesi’ne gelip adımın verildiği caddeyi görmek istiyorum. Kürdistan halkının vefa ve şefkatine teşekkür ediyorum” demişti.

Kısacası...

Barzani, aralarında Özal'ın da bulunduğu isimlere teşekkür ederken, söz konusu kişiler sayesinde, "Kürdistan"ın kurulduğunu ifade etmiş oldu.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 29.04.2021 17:40
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol