KATLİAMDAN BÖYLE KAÇIYORLAR...

Şengal Dağı ceset dolu...

13 Ağustos 2014 Çarşamba 13:38
KATLİAMDAN BÖYLE KAÇIYORLAR...

 IŞİD'in ele geçirdiği Sincar'dan (Şengal) Ezdilerin gece gündüz dağlar üzerinden hayatta kalabilmeleri kaçışları sürüyor. Şengal Dağı'nda aralarında kadın ve çocuklarında bulunduğu çok sayıda açlık ve susuzluktan binlerce kişinin öldüğünü belirten Ezdiler, dağın cesetlerle dolu olduğunu dile getirdi. Irak Kürdistan Bölgesinin Pışhabur Sınır Kapısı Müdürü Şevket Berbuhari, son 5 günde yaklaşık 100 bin kişinin Kürt bölgesine sığındığını söyledi.

IŞİD'in Musul'u ardından en büyük ilçesi olan Türkmenlerin yoğunlukta yaşadığı Telafer'i ve 10 gün önce peşmergelerin terk etmesi nedeniyle dünyada Ezidilerin merkezi durumunda bulunan Şengal İlçesi'ni ele geçirmesinin ardından burada yaşayan Ezidilerin katliamlardan kaçışları sürüyor. Evlerini terk ederek canlarını kurtaran onbinlerce Ezidi, Şengal Dağı üzerinden YPG ve PKK'lıların açtığı koridorlar üzerinden Suriye'nin Rojava ile Irak Kürdistan Bölgesi'ne gitmek için gece gündüz günlerce süren zorlu bir yolculuk yapıyor.

"CESETLERİ KAYALARIN ALTINA GİZLEDİK"

Irak Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani'nin Ezidiler için her türlü önlemin alması ve geldikleri yerlerde konuk edilmeleri için verdiği talimatlar üzerine bölgesel hükümete bağlı çeşitli kurumlar sınır hattında 24 saat görev yapıyor. Suriye'nin Rojava bölgesine geçen ve sınır hattı üzerinde bekleyen Ezidileri, Kürt Bölgesinden gönderilen araçlar bulundukları yerlerden alarak Duhok, Zaho, ile çevredeki köylere yerleştiriliyor. Ezidilerin akın ettiği Duhok ile Zaho arasındaki Pışhabur Sınır Kapısı'nda büük bir izdihamyaşanıyor. Kürt bölgesinden alınan aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu perişan haldeki Ezidilere ilk etapta bol bol sıvı yiyecekler veriliyor. Bazı Ezidi aileler, Kürt bölgesinde yakınlarının yanına, açıkça kalanlar ise Pışhabur bölgesinde oluşturulan kamplara, okullara, boş kamu binalarına yerleştiriliyor. Çorak bir yapıya sahip olması nedeniyle suyun hemen hemen hiç bulunmadığı Şengal Dağı'nda günlerce açlık ve susuzlukla boğuştuktan sonra Irak Kürdistan Bölgesine ulaşabilen Yezidiler ise geride bıraktıkları yakınlarına ağlıyor. 
Yollardaki ağır koşullara dayanamayan onlarca yaşlı,çocuk ve hastanın yollarda öldüğünü dile getiren Ezidiler cesetleri ise kayaların ve ağaçların altına bırakmak zorunda kaldıklarını söyledi. 

ŞENGAL DAĞI CESET DOLU 

DHA'ya konuşan 35 yaşındaki Mervan Sino, Şengal Dağı'na açılan yollarda IŞİD tarafından öldürülen kadın, çoluk çocuk yüzlerce kişinin cesedini gördüğünü belirterek, "Bir tepeye kurtulmak için kaçan ve IŞİD tarafından takip edilerek öldürülen çoğu çocuk ve yaşlı onlarca kişinin cesedini gördüm. Aşırı sıcaklardan dolayı cesetlerin kokusu her tarafa yayılmıştı. Şengal Dağı adeta ceset kokuyordu ve dağ artık cesetlerle dolu. Cesetleri kendi gözlerimle gördüm. Yaklaşık 30 aileninde yine bir tepede olduğunu gördüm. Ancak orası PKK'lılara uzak bir yer. Eğer oraya yardım ulaştırılmazsa hepsi ölecek. PKK ve YPG bize yetişmeseydi IŞİD bizede ulaşır ve öldürürdü. YPG ve gelir gelmez IŞİD'in bize ulaşabileceği yolları tuttu. Ağır silahlarla IŞİD'lilerin bulundukları alanlara ateş açtı. IŞİD sanırım onların varlığını hissedince bizi izlemekten vazgeçti. 10 gün süren bir yolculuktan sonra sonra Rojava bölgesine oradan da Irak Kürdistan Bölgesi'ne geçtik" dedi. 

200 YAKINIMI KURTARIN

40 yaşındaki Hacı İsmail Hüso ise, Şengal'in Koço Köyü'nde 200 yakının IŞİD'in katliamı altında bulunduğunu, IŞİD'in köyün etrafını sardığını, köylülerin ellerinde bulunan silahlarla direnmeye çalışsalarda müdahale edilmemesi halinde hepsinin öldürüleceğini söyledi. Hüso, "IŞİD Şengal'e aniden saldırdı. Bizde silahımız olmadığı için mecburen kaçtık. Çoluk çocuk Şengal Dağı'na çıktık. Dağda sığınak ağaç bulmak çok zor. Kayaların arasına gizlendik. IŞİD bu arada peşimize vermişti. Yakaladığı erkekleri öldürüp kadınları ise yanlarında götürüyorlardı. Köylerimize baskın düzenleyen IŞİD'in öldürdüğü yakınlarımızın cesetleri evlerde kaldı. IŞİD'in gücünün kırılması için daha etkin bir mücadele yapılması lazım. PKK ve YPG Şengal Dağı'na gelmeseydi IŞİD peşimizi bırakmayacaktı ve belkide katliamın boyutu çok daha büyük olabilirdi. Irak Kürdistan Bölgesi'de bize destek verdi. Ancak dağda koruma anlamında PKK ve YPG daha fazla çaba sarf etti. Onlarca akrabamız ise halen kayıp. Kimin nerde hangi durumda olduğunu bilmiyoruz. Canımızı kurtarmak için yanımıza hiç bir şeyden almadan evden çıktık. Sağ salim şekilde buraya ulaşabildiğimiz içinde mutluyuz" dedi.

KIZLAR ONLAR İÇİN SAVAŞ GANİMEDİ 

Ferho Saik isimli Ezidiği ise, IŞİD'in özellikle kızları kaçırmaya çalıştığını belirterek, "Bir çok köyde yüzlerce genç kızı zorla kaçırdılar. Kızları Telafer'e oradan ise sanırım Arap ülkelerine götürüyorlar. IŞİD ele geçirdiği yerlerde her şeye el koymayı savaş ganimeti olarak görüyor. Kızları da bu nedenle kaçırıp köle gibi satıyor. Kaçırılan genç kızların aileleri gece gündüz ağlıyor. Benimde kaç yakınımın kızı kaçırıldı. Yüzlerce genç kızımız götürüldü. Durumlarının ne olduğunu bilmiyoruz. Bu çağda bu katliam, bu acı nasıl olabilir? " dedi.

15 yaşındaki Feleknaz Keşko ise, babasının IŞİD tarafından öldürüldüğünü gözyaşları içinde anlatırken, "Babam bizim kaçmamızı istedi. Ben, annem ve diğer yakınlarım yanımıza doğru dürüst su bile alamadan kaçtık. Babam ise silahıyla onlara karşılık verdi. Biz dağa tırmanırken babamın öldürüldüğünü gördük. Yakınlarımla birlikte günlerce yollarda aç susuz yürüdür. Ayaklarımız kan içinde kaldı " dedi.

SINIRDAN 5 GÜNDE 100 BİN KİŞİ GEÇTİ 

Suriye'nin Rojava bölgesine açılan Pışhabur Sınır Kapısı Müdürü Şevket Berbuhari ise, IŞİD katliamından kaçan Ezidilere her türlü yardımı yapabilmek için adeta seferberlik halinde bulunduklarını söyledi. Son 5 günde Suriye'nin Rojava bölgesi üzerinden 100 binin üzerinde Ezidi Kürt'ünün Irak Kürdistan Bölgesine geçtiğini belirten Berbuhari, "Ezidi kardeşlerimiz günlerce süren yolcukları yüzünden perişan halde. Suriye'nin Rojava bölgesinde sınır kesimine gelir gelmez araçlarımızı buradan göndererek onları alıyor seyyar köprü üzerinden ise Kürt bölgesine geçişlerini yapıyoruz. Gelenlerin arasında onlarca yaralı da bulunuyor. Yaralıları hazır beklettiğimiz ambulanslarla anında hastanelere ulaştırıyoruz. İlk etapta gelenlere sıvı yiyecek ve içecekler veriyoruz. Çünkü günlerdir doğru dürüst su içmedikleri, yemek yemedikleri hallerinden belli. İsteyen yakınları varsa onların yanına yerleşiyor, kimsesi olmayanları ise biz sahipleniyor, her türlü ihtiyalarını karşılıyoruz. Gelmeye halen devam ediyorlar" dedi.
Ramazan YAVUZ/DUHO

DHA





Son Güncelleme: 13.08.2014 13:49
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol