'Kasım Süleymani'yi Öldürmeseydik...'

ABD Başkanı Donald Trump İranlı General Kasım Süleymani’nin öldürülmesinin ardından açıklama yaptı. “Savaş başlatmak için değil savaşı durdurmak için harekete geçtik” dedi.

04 Ocak 2020 Cumartesi 12:53

ABD Başkanı Donald Trump İranlı General Kasım Süleymani’nin öldürülmesinin ardından açıklama yaptı. “Savaş başlatmak için değil savaşı durdurmak için harekete geçtik” dedi. ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley, operasyon ile ilgili “Stratejik sonuçlarının bilincindeyiz” ifadelerini kullandı.

Trump iki haftadır tatilde olduğu Florida’daki Mar-a-Lago golf tesisinde açıklama yaptı. Perşembe günü Irak’ın başkenti Bağdat’ta ABD’nin operasyonuyla öldürülen İran Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin neden hedef alındığını anlattı.

"ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ'NE SALDIRI ONUN TALİMATIYLA YAPILDI"
ABD Başkanı Trump “Süleymani Amerikalı diplomatlar ve askeri personele yönelik yakın zamanda saldırı planlıyordu” dedi. Kasım Süleymani’nin İran’daki protestoculara yönelik baskıya öncülük ettiğini söyledi. Trump, “Irak’ta ABD hedeflerine yönelik saldırılar ve ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği’ne yönelik saldırının Kasım Süleymani’nin talimatıyla yapıldı” dedi.

Trump “Savaş başlatmak için değil savaşı durdurmak için harekete geçtik. Amerikan vatandaşlarını korumak için ne adım atmak gerekiyorsa atmaya hazırım. Benim en önemli görevim ulusu savunmak” ifadelerini kullandı.

"REJİM DEĞİŞİKLİĞİ AMAÇLAMIYORUZ"
VOA Türkçe’de yer alan habere göre Trump “İran halkına derin saygım var. Rejim değişikliğini amaçlamıyoruz. İran’ın komşu ülkeleri istikrarsızlığa sürüklemek amacıyla bölgede vekalet savaşlarında aracı savaşçı kullanmaya hemen son vermeli” dedi.

Trump yönetiminden üst düzey bir yetkili de Kasım Süleymani’nin Irak, Lübnan, Suriye ve bölgedeki diğer ülkelerde Amerikalı diplomatlar ve askeri personele yönelik yakın zamanda saldırı planladığını yineledi. Yetkili, “ABD’nin kendisini savunmak üzere attığı bir adımdı. Amerika saldırı ile karşı karşıya kaldığında kendini savunma hakkına sahiptir” İfadelerini kullandı.

ABD GENEL KURMAY BAŞKANI: "HAREKETE GEÇMEMENİN RİSKİ FAZLAYDI"
Trump’ın açıklamasından önce ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley’den de konuyla ilgili açıklamalar geldi. ABD Genel Kurmay Başkanı “Kasım Süleymani'nin ABD'ye yönelik ciddi bir saldırı girişimi planladığına ilişkin net istihbarat vardı. Harekete geçmemenin riski, harekete geçmenin riskinden fazlaydı. Riski en aza indirmeye çalışıyoruz. Bunun stratejik sonuçlarının bilincindeyiz" dedi.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 04.01.2020 12:59
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol