'KAMUOYU ÖNÜNDEKİ KONUŞMALARA BAKMAYIN...'

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un dün suikast sonucu öldürülmesi dünya basınında geniş yer aldı.

21 Aralık 2016 Çarşamba 10:56
Washington Post: Woodrow Wilson Enstitüsü’nden Henri Barkey, ‘Erdoğan için daha kötü bir zamanlama olamazdı. ABD ve Avrupa’yla arası bozukken Rusya’yla yakınlaşma görüntüsü vermeliydi. Şimdi Ruslara karşı eli her zamankinden zayıf. Putin’in bunu kapalı kapılar ardından sonuna dek kullanıp kamuoyu önünde ilişkilerin bozulmazlığına dair basmakalıp sözler edeceğinden emin olabilirsiniz’ diyor.

New York Times: Suikastın ardından işbirliği sinyali veren iki ülke, birbirleri yerine ortak düşmanlarına işaret ediyor. Suriye’de iki ülkenin silahlı güçleri arasında yalnızca kilometreler varken, Karlov’un öldürülmesinin büyük bir soruna dönüşmesi çok tehlikeli olur. Stein, ‘Saldırı bilakis iki ülkenin dostluğunu pençeleyebilir. En büyük kaybeden Washington olacak’ diyor.

Times: Tarih suikastların kolayca savaşa dönüşebileceğini gösteriyor. Büyüyen dostlukları Erdoğan ve Putin’in birbirlerine duydukları hayranlığın etrafında gelişiyor ve bu bölgede güç için giriştikleri mücadeleyi maskeleyemez. İkisi de, Sünniler ve Şiiler arasındaki büyük savaşta karşıt tarafları desteklerken bu yaranın iyileşmesi zaman alır.

Guardian: Eski diplomat Sinan Ülgen, ‘Bu kez iki tarafta da krizi tırmandırma niyeti yok’ diyor. Rusya Uluslararası İlişkiler Konseyi’nden Maksim Suçkov da ‘Erdoğan Putin ile etkili kriz diplomasisi yürütebilirse, ilişkiler için ciddi bir sonuç ortaya çıkmayabilir. Şu anda Moskova ve Ankara’nın kaybedecek çok şeyi var’ diyor.

Independent: Cinayet, Türkiye Rus jetini düşürdükten hemen sonra işlenseydi, bir NATO üyesi ve bir nükleer güç arasında savaş çıkabilirdi. Bir ülkenin yabancı diplomatları koruyamaması ciddi bir provokasyon. Erdoğan, Suriye politikasında daha fazla ödün vererek Rusya’yı yatıştıracak. Türkiye bir süredir daha baskıcı bir yöne doğru gidiyordu. Son yaşananlar bu eğilimi daha da yoğunlaştırabilir.

Daily Mail tepki çekti

Karlov’u öldüren polis memuru Altıntaş’ın kıyafetiyle ilgili “Büyükelçi, takım elbise giyip kravat takan, kılığı kıyafetinde yerinde biri tarafından vuruldu” diye tweet’leyen Daily Mail’in yaklaşımı yüzlerce kullanıcı tarafından eleştirildi. Twitter’da “Yani, şimdi de birilerini öldürdükleri zaman teröristlerin ne giydikleriyle mi ilgileniyoruz”, “Çünkü birinin öldürüldüğünü gördüğümde suikastçıya ‘Kimin tasarımını giyiyorsun’ diye sormak isterim” gibi tepkiler gösterildi.

RUS BASINI: GÖZÜNE BAKAMADI

Büyükelçi Karlov ve suikastçının fotoğrafını “Katili gözüne bakmaya korktu” başlığıyla veren Kremlin yanlısı Isvestiya gazetesi, Senatör Konstantin Kosachev’in “Karlov’u vurmadılar, Rusya’yı vurdular” ifadesini aktardı. Rusya’nın önde gelen Kommersant gazetesi, “Böyle alçakça bir eylemle Moskova, Suriye krizine Esad’ın yanında yer alarak müdahale ettiği için cezalandırılmak istendi. Ankara ile Moskova’nın yakınlaşması, Suriye savaşında son aylarda yaşanan en belirleyici değişiklik oldu” yorumuna yer verdi. Tabloid Moskovsky Komsomelets gazetesi, “Yabancı bir elçinin ölümünün sorumluluğu ona ev sahipliği yapan ülkededir” diyerek suikastın Erdoğan’ın itibarına “güçlü bir darbe daha” indirdiğini belirtti.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol