İSVİÇRE'DE BÜYÜK ŞOK!

İsviçre'de dünyanın en büyük ikinci bankasındaki hesaplar ortaya döküldü... Türkiye'den 3105 kişiye ait hesaplarda 3,48 milyar dolar bulunuyor.

09 Şubat 2015 Pazartesi 11:12
İSVİÇRE'DE BÜYÜK ŞOK!

 İsviçre bankalarındaki gizli hesap bilgileri internete sızdı. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu birçok ülkenin İsviçre'deki HSBC bankasına ait bilgileri, "SwissLeaks" adıyla internete sızdırıldı. Belgelere göre İsviçre’nin 31.2 milyar dolarla birinci, İngiltere’nin 21.7 milyar dolarla ikinci, Venezuela’nın devlete ait petrol gelirleri nedeniyle 14.7 milyar dolarla üçüncü, ABD’nin ise 13.3 milyar dolarla dördüncü olduğu listede, Türkiye 23’üncü sırada yer alıyor. HSBC’de 2007’ye kadar olan dönemde 3105 Türkiye bağlantılı müşteri gözüküyor. Türkiye bağlantılı 3105 hesapta 2,48 milyar dolar bulunuyor. 3105 hesaptan biri Selim Alguadiş adlı bir işadamına ait. Alguadiş’ın sahip olduğu iki şirketi İran ve Libya’ya nükleer teknoloji satmaktan 2009’da ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yaptırım listesine alınmıştı. Belgelerde HSBC'nin müşterilerine vergi atlatma tavsiyeleri de yer alıyor.

Aralarında The Guardian, Le Monde gibi ünlü medya kuruluşlarının da bulunduğu uluslararası 4 kurum, HSBC bankasının İsviçre'deki gizli hesaplarına dair bilgileri yayımlamaya başladı. Uluslararası işbirliğinin içinde CBS 60 Minutes ve Washington merkezli International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) de var.


Belgelerde, HSBC'nin bazı müşterilerinin beyan edilmemiş kara paralarını aklamasına nasıl göz yumduğu, bazı uluslararası suçlulara ve "yüksek riskli" bireylere nasıl hizmet verdiği görülüyor. Tarihin en büyük bankacılık sızıntısı olduğu tahmin edilen HSBCLeaks'in, 30 bin kişiye ait toplam 120 milyar doları kapsadığı belirtiliyor. Bu hesapların 2 bin 900'ü ABD'lilere ait.

SIZINTININ KAYNAĞI
The Guardian'da yer alan habere göre, sızıntının kaynağı, HSBC'nin Cenevre ofisinde çalışmış bir bilgisayar uzmanı. Adı Herve Falciani. Ancak 2010 yılında, belgeleri ele geçiren Fransız yetkililer, bunu ABD Uluslararası Gelir Hizmetleri (IRS) ile paylaştı. Bu yıl, ABD vergi yetkililerinin büyüyen korkusu nedeniyle, HSBC'nin İsviçre bankası, ABD'lilerle iş yapmayı tamamen bıraktı. ABD Adalet Bakanlığı ve IRS, o günden başlamak üzere HSBC'nin İsviçre operasyonlarını inceleme altına aldı ancak araştırmanın kapsamı bilinmiyor. Sızıntılar sonrası bir açıklama yapan HSBC de, Cenevre'deki kolunun hatalı olduğunu kabul etti. Banka, 1999'daki satın almadan sonra, İsviçre ofisinin merkeze "tamamen entegre edilmediğini" de ileri sürdü.

İsviçre bankaları daha saydam olacak

IRS ise, 2010'daki sızıntıdan sonra kaç ABD vatandaşı hakkında offshore hesaplarından dolayı soruşturma başlatıldığını açıklamadı. 2 yıl önce, HSBC Global ve HSBC'nin ABD ofisi, Küba'ya, İran'a ve Sudan'a yönelik yaptırımları delen müşterilere izin verdikleri gerekçesiyle ABD Adalet Bakanlığı tarafından 1.9 milyar dolar cezaya çarptırılmıştı. Ancak bunun bir "anlaşma" olduğu savunulmuş, Cumhuriyetçiler ve bazı Demokratlar tarafından sert bir şekilde eleştirilmişti. (Sol Haber)

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 09.02.2015 11:18
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol