İŞTE O JESTİN GERÇEK SEBEBİ!

Suudi Kralı öldüğü zaman Arap ülkeleri dışında sadece Türkiye yas ilan etmişti. Bu jestin nedeni anlaşıldı.

18 Mart 2015 Çarşamba 14:09
İŞTE O JESTİN GERÇEK SEBEBİ!

 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Kralı Fahd’ın ölümünün ardından Türkiye’de yas ilan etmiş ve tüm kamu kurumlarında bayraklar yarıya indirilmişti. Ermenek’te 12 madencinin boğularak ölümünden sonra bile yas ilan etmeyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bu hamlesinin nedeni ortaya çıktı. Resmi verilere göre borsa ve tahvil piyasalarına son 1 yıldır Suudi Arabistan’dan para yağıyor. merkezi Kayıt Kuruluşu (mKK) tarafından açıklanan verilere göre Suudi Arabistan’dan Türk borsasına son 1 yılda 2 milyar liradan fazla para geldi. Para girişi Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçildiği Ağustos ayından itibaren hız kazandı.


BORSA TARİHİNDE BİR İLK YAŞANDI

Millet Gazetesi'nden Ufuk Şanlı'nın haberine göre, Eylül 2014’te Suudi yatırımcıların borsada sahip olduğu hisselerin toplam değeri 2 milyar 315 milyon lira idi. Ocak 2015’te 3 milyar 602 milyon liraya ulaşarak tarihi bir rekor kırdı. Körfez Emirlerinin portföyü Şubat ayında endeksteki düşüşe başlı olarak 3 milyar 422 milyon liraya geriledi. Buna rağmen Suudi yatırımcılar borsa tarininde ilk kez en büyük yatırımcılardan birisi oldu. ülkeler sıralamasında 9. sıraya yerleşti.

KARAPARA CENNETİ ŞAŞIRTIYOR

Öte yandan Borsa İstanbul’a vergi ve karapara cenneti olarak bilinen Cayman Adaları’ndan para akmaya devam ediyor. Resmi verilere göre 2014 seçimleri öncesinde başlayan para akışı seçimlere doğru hız kazandı.

Yerel seçimlerin yapıldığı mart 2014’te Cayman Adalarından gelen yatırımcıların portföyü 2.2 milyar liraya idi. Ada sakinleri Türkiye’nin en büyük dokuzuncu yatırımcısı olarak listeye hızlı bir giriş yapmıştı.


Cayman’dan esen yatırım rüzgarı Haziran’da 3.9 milyar liraya ulaştı. Adalılar listede bir anda yedinci sıraya yükseldi. Seçimlerden hemen sonra bir miktar satış geldi. Ancak Cayman Adaları’ndan gelen esrarengiz yatırımcıların Türkiye sevdası bir türlü bitmedi! Hisse senedi büyüklüğü 9 ay içinde yaklaşık 2 milyar lira artış kaydetti. Aralık 2014 sonunda 4.1 milyar liraya fırladı.

Yaklaşan seçimler öncesinde piyasalarda yine Cayman rüzgarı esiyor. Adalardan sadece Ocak ayında Borsa İstanbul’a 600 milyon lira geldi. Yatırımcıların sahip olduğu hisse tutarı 4.7 milyar lira ile tarihi rekor kırdı. Şubat sonu itibarıyla Cayman Adaları’ndan gelen yatırımcıların elinde 4.4 milyar liralık hisse senedi bulunuyor. Yatırımcı liginde ise yedinci sıraya yükseldi.

AVRUPALI YATIRIMCILAR GİDİYOR

Öte yandan Borsa İstanbul’daki yabancı yatırımcıların profilinde ilginç bir değişim yaşanıyor. Borsanın en büyük yatırımcılarından Norveçliler, Kasım 2014’ten bu yana ellerindeki hisse senetlerini satıyor. Vikinglerin torunları Kasım 2014- Şubat 2015 döneminde yani 4 ay içinde 845 milyon liralık hisse senedi sattı. Öte yandan Norveç devletine ait Norveç Ulusal Fonu da Türkiye tahvil piyasasındaki yatırımlarının ağırlığını azaltacağını açıkladı. Buna göre Fon ilk etapta 77 milyon liralık tahvil satacak. Yabancılar yılbaşından bu yana Türk tahvil pozisyonlarını 1.2 milyar dolar azalttı.

KRALDAN FAZLA KRALCILIĞIN NEDENİ ANLAŞILDI

Hükümet, Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz el-Suud'un vefatı sebebiyle 24 Ocak'ta bir günlük milli yas ilan etmişti. Yas alameti olarak ülke genelinde ve dış temsilciliklerde bayraklar yarıya indirilmişti. Yas ilan eden diğer ülkeler ise mısır, Tunus, Fas, ürdün, Lübnan Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman olmuştu.

Bu karar büyük tepkiye neden olurken, ‘Ermenek’te madenciler öldüğü zaman yas ilan etmeyen hükümet kral ölünce neden yas ilan ediyor’ sorusu gündeme gelmişti. CHP Yalova milletvekili muharrem İnce, “Suudi Arabistan'da milli yas ilan edilmemiş bizde neden ediliyor?” sorusunu sorarken, CHP İstanbul milletvekili Umut Oran da “Arabistan’da yas yok ama Türkiye’de yas var. Yani Türkiye’de hala birileri Kral’dan fazla Kral’cı” yorumunda bulunmuştu.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 18.03.2015 14:20
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol