İŞTE O GÖRÜŞMEDE YAZILAMAYANLAR...

Tayyip Erdoğan ile Putin’in 268 gün sonra gerçekleşen görüşmesi Türkiye medyasında olumlu gösterilse de Ruslar aynı fikirde değil...

10 Ağustos 2016 Çarşamba 19:32
İŞTE O GÖRÜŞMEDE YAZILAMAYANLAR...

Tayyip Erdoğan ile Putin’in 268 gün sonra gerçekleşen görüşmesi Türkiye medyasında tamamen olumlu gösterilirken Rus medyasında bu temas daha farklı yorumlandı. Rus medyası “Moskova-Ankara arasında uzun vadeli stratejik bir işbirliği olmayacağı” görüşünü de dile getiriyor.

Turkrus.com sitesin’de yer alan habere göre; “Neden Putin ve Erdoğan birden birbirlerine ihtiyaç duydular?” Rus Moskovski Komsomoelts gazetesi, St.Petersburg zirvesinin ardından bu soruya cevap aradı. Mihail Rostovski imzalı yazıdan bazı bölümler şöyle:

Siyasi Cop

-Putin ve Erdoğan, bugün uluslararası arenada izolasyon benzeri bir durumla karşı karşıya kaldı. Karşılıklı yakınlaşma, her şeyden önce bu izolasyonu kırmak ve Batı’ya hafif şantaj yapmak için.

-Moskova ve Ankara arasında uzun vadeli stratejik bir birliğe inanmıyorum. Biz çok farklıyız. Ancak böyle bir birliğin kurulması tehdidi, ‘siyasi cop’, ustaca kullanıldığında Rusya ve Türkiye iktidarlarına birçok fayda sağlayacak ideal bir politik araç.

-Ankara’nın Washington ve Avrupa’dan yabancılaşması, NATO’yu Rusya için çok önemli olan bölgede manevra özgürlüğünden yoksun bırakıyor. Bu Moskova’nın işine gelir. Rusya, Batı’ya karşı ek bir etki unsuru elde etti: ‘Kilit meselelerde bizimle konuşmak istemiyorsanız, Türkiye ile işbirliğini derinleştiririz!’

-Erdoğan için de Rusya ile ilişkileri derinleştirme perspektifi, Batı’ya karşı güçlü bir etki unsuru.

-Rusya ile birlik, Türkiye için Batı ile birliğin alternatifi olamaz. Türkiye, Batı dünyasına milyonlarca iplik ile bağlı.

-Rusya, Türkiye’yi Batı’dan koparamaz. Ancak tamamen yeni olan uluslararası şartlarda Moskova, Erdoğan rejimi ile karşılıklı etkileşim sürecinde birçok siyasi puan toplayabilir.”

Rusya Lazkiye’de İncirlik Kuruyor

Erdoğan Putin görüşmesinde şu ana kadar Suriye konusunda ayrıntılar yansıtılmadı. Ama Rusya medyasında ilginç bir haber yer aldı. Erdoğan Görüşmesinden hemen önce Putin hava üssü kararnamesi imzaladı. Haber şöyle ;

“Putin dün Erdoğan’ı beklerken imzaladığı ve Duma’ya yolladığı bir kararname ile, Suriye’de Lazkiye şehri yakınındaki hava üssü Himeymim’de Rus filosunun yerleştirilmesine onay verilmesini istedi. Şam yönetimi ile imzalanan anlaşma uyarınca bu adım atılırken, bunun Suriye’de Rusya’nın daimi hava üssü sahibi olması, yani bir anlamda “İncirlik’ini kurması” anlamına geliyor”

Rus Medyası Ne Yazdı?

VEDOMOSTİ

Türkiye ve Rusya karşılıklı kırgınlıkları unuttular

İki ülke lideri yaptırımları kaldırmak ve kesintiye uğrayan projelere devam kararı aldılar.

ROSSİYSKAYA GAZETA

Menfaatli diyalog

Putin ve Erdoğan, dondurulan Türk Akımı projesinin ve diğerlerinin çözülmesine karar verdi. Akkuyu’ya stratejik proje statüsü verilecek. Erdoğan uçak kazasını “kara bir gölge” diye niteledi.

MOSKOVSKİ KOMSOMOLTES

Putin Türkiye’yi yeniden dost olarak adlandırdı

Düşürülen uçağa tazminat konusu heyetler arası müzakerelerde gündeme gelmedi. İki başkan basın toplantısında son derece rahatlamış ve birbirlerinden memnun görüntü verdiler.

BUSINESS FM

İlişkileri kriz öncesine, hatta daha da yukarıya taşıma arzusu var. Masada kalan tek konu Suriye oldu. Rusya Suriye’de Türkiye’den “destek olmasa bile engel de olmama” tavrı bekliyor.

NEZAVİSİMAYA

Putin ile Erdoğan sıfırdan başlamaya karar verdi.

KOMMERSANT

İki lider birbirlerini dinllediler ve ilişkileri yeniden normalleştirmeye karar verdiler.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol