IRAK'TA 7.3'LÜK DEPREM DEHŞETİ!

IRAK'ın Süleymaniye kentinde meydana gelen deprem, Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu illerinden de şiddetle hissedildi.

13 Kasım 2017 Pazartesi 00:58
IRAK'TA 7.3'LÜK DEPREM DEHŞETİ!

Irak'ın güneydoğusunda yer alan Süleymaniye ve Halepçe kentlerinin kesiştiği noktada 7.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Irak' ve İran'da ilk belirlemelere göre 335 kişi öldü, 2500'den fazla kişi de yaralandı. Deprem, Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde birçok şehir ile birlikte İran, Suriye, Kuveyt, Azerbaycan ve Birleşik Arap Emirlikleri ülkelerinde de hissedildi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKYB) bağlı Süleymaniye kenti yakınlarında dün saat 21.18’de deprem oldu. ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi’ne göre;  7.3 büyüklüğündeki ve 33.9 kilometre derinlikte meydana gelen depremin merkez üssü Halepçe kentinin 32 kilometre güneybatısı olarak belirlendi. Deprem, Irak ve Türkiye'nin yanı sıra İran, Suriye, Kuveyt, Azerbaycan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde de hissedildi. Deprem İran, Suriye, İsrail, Azerbaycan ve Kuveyt’in yanı sıra Türkiye’den de hissedildi. Hakkâri, Van, Muş, Batman, Diyarbakır, Malatya ve Şırnak’ta sarsıntıyı hissedenler sokaklara çıktı.

Üç artçı sarsıntı daha meydana geldi

Süleymaniye'de meydana gelen 7.3'lük depremin ardından bölgedeki panik ederken, Richter ölçeğine göre 4.8, 4.6 ve 4.1 büyüklüğünde üç artçı sarsıntı daha meydana geldi.

Irak'ta 7 kişi öldü

Depremde ilk belirlemelere göre çok sayıda kişinin yaralandığı bildirildi. Depremden sonra ilk gelen bilgilere göre Süleymaniye'de 8 köyde büyük hasar var. Irak'taki depremde en az 7 kişinin yaşamı yitirdiğini öğrenildi.

 Irak'taki deprem güvenlik kamerasında... Panikle kendilerini dışarı attılar

İran'da en az 328 ölü, 2500'den fazla yaralı

Depremin İran sınırında yaşanması nedeniyle ülkenin batısındaki 8 köyde hasar meydana geldi. İran devlet televizyonu resmi yetkililere dayandırarak, depremin en çok his edildiği Irak sınırındaki Kirmanşah ilinde şu ana kadar 328 kişinin yaşamını yitirdiğini 2500'ün üzerinde insanın da yaralı olduğunu bildirdi. 

Ülke lideri Ayetullah Ali Hamaney, yayımladığı mesajla, Silahlı Kuvvetler ve Devrim Muhafızları Ordusunu hızla enkaz kaldırma ve yaralıların nakline yardımcı olmaya çağırdı.
Deprem bölgesindeki bazı ilçelerde elektrik kesintisinin devam ettiği kaydedildi.

Kirmanşah ilinde 3 gün yas ilan edildi.

Enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken, ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.

Derbendihan Barajı'na yakın yerlerde tahliye cağrısı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Ziraat ve Su Kaynakları Bakanı Abdulsettar Mecid, yaptığı yazılı açıklamada, Süleymaniye'deki barajda hasar meydana geldiğini, zararın boyutlarının tespiti için çalışma başlatıldığını bildirdi. 
Mecid, zararın tespiti ve olası bir felaketin önüne geçilmesi için özellikle Derbendihan Barajı'nın zemininde incelemelerin yapılacağını belirterek, evleri baraja yakın olanlara can güvenlikleri için bölgeden uzaklaşmaları çağrısında bulundu.

Cizre'de hastalar tahliye edilidi

Irak’ın Süleymaniye kentinde meydana gelen deprem Şırnak’ın Cizre ilçesinde de hissedildi. Deprem nedeniyle Devlet Hastanesi acil servisindeki hastalar tedbir amacıyla tahliye edildi.

Irak’ın güneydoğusundaki Süleymaniye kentinde meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki deprem, Cizre’de de hissedildi. Deprem nedeniyle büyük korku yaşayan vatandaşlar evlerini terk ederek, sokaklara çıktı. Cizre Dr. Selahattin Cizrelioğlu Devlet Hastanesi acil servisindeki hasta ve hasta yakınları da tedbir amacıyla tahliye edildi. Hastanede görevli polisler, deprem sarsıntısının hissedilmesiyle birlikte vatandaşlardan dışarı çıkmalarını istedi. Bazı hastalar kollarına takılı serumlarla birlikte hastaneyi terk etti. Sarsıntının ardından hasta ve hasta yakınları yeniden içeriye alındı.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 13.11.2017 19:58
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol