HELİKOPTER DÜŞTÜ: 31 ABD ASKERİ ÖLDÜ

Afganistan'da düşen helikopterde 31 ABD, 7 Afgan askeri öldü

06 Ağustos 2011 Cumartesi 17:04
HELİKOPTER DÜŞTÜ: 31 ABD ASKERİ ÖLDÜ

Afganistan'daki NATO gücüne ait bir helikopter dün gece ülkenin orta kesimlerindeki Vardak bölgesinde düştü. Saldırıyı Taliban üstlendi.

Öğlen saatlerinde bir açıklama yapan Afganistan Devlet Başkanı Karzai, düşen helikopterde bulunan 31 ABD askerinin ve 7 Afgan askerinin öldüğünü duyurdu. Karzai açıklamasında, can kayıplarıyla ilgili olarak ABD Başkanı Barack Obama'ya başsağlığı diledi.

Afganistan'da 10 yıldan fazla süredir devam eden savaşta ilk kez tek bir olayda bu kadar büyük bir can kaybı yaşanıyor.

AFGAN MAKAMLARI TALİBAN'IN DÜŞÜRDÜĞÜNÜ DOĞRULADI

Afganistan makamları, ülkenin orta kesimlerinde dün gece düşen Amerikan helikopterini Taliban militanlarının roketle vurduğunu belirtti.

KALKIŞ SIRASINDA FÜZEYLE VURUYDU

Helikopterin düştüğü Vardak vilayetinin yetkili makamlarından Şahidullah Şahid, Amerikan helikopterini Taliban militanlarının düşürdüğünü belirterek, helikopterin kalkışı sırasında roketle vurulduğunu kaydetti.

ÖZEL KUVVETLER MENSUBU

NATO'dan bir kaynağa göre, 44 asker ve 3 kişilik mürettebat taşıma kapasiteli düşen Chinook modeli helikopterdeki Amerikan askerleri özel kuvvetler mensubuydu.

Afganistan'a 2001 sonunda başlayan koalisyon müdahalesinin bu en ağır kaybıyla ilgili NATO, şimdiye kadar can kaybı sayısını resmi olarak açıklamadı. Vardak makamları, Seyid Abad bölgesinde dün gece Afgan kuvvetleriyle ortak operasyon yapan helikopterin düşüş nedeninin bilinmediğini bildirirken, NATO da helikopterlerinden birinin düştüğünü teyit etmekle yetindi.

KAZA BÖLGESİ TALİBAN'IN ETKİN OLDUĞU YER

ABD Hava Kuvvetleri Yüzbaşı Justin Brockhoff, bölgede NATO'nun operasyon yaptığını ve Taliban'ın da varlığını doğruladı. Brockhoff, daha olay ile ilgili bilgileri almaya devam ettiklerini de kaydetti.

ROKET ATIŞI İLE DÜŞÜRÜLDÜ İDDİASI

Öte yandan Taliban sözcüsü Zabiullah Mücahid, helikopterin düşmesini üstlendi. Mücadih, yazılı açıklamasında, helikopterin Taliban'ın roket atışı ile düştüğünü söyledi. Ayrıca helikopterin Taliban üyelerinin toplandığı bir evi vurduğunu aktardı. Zabiullah Mücahid, helikopterdeki herkesin öldüğünü belirterek, 8 Taliban üyesinin de öldüğünü ifade etti.

Afganistan'da helikopter düşmeleri sık yaşanan bir olay. Sadece bu yıl Afganistan ordusuna veya koalisyon güçlerine ait toplam 17 hava aracı düştü.





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol