HAL YOLUNA ÖYLE BİR KOYULDU Kİ...

Başsavcıyı değiştirdi, medyayı baskı altına aldı, sonunda yeni başsavcı...

27 Ocak 2016 Çarşamba 13:46
HAL YOLUNA ÖYLE BİR KOYULDU Kİ...

 Güneydoğu Asya ülkesi Malezya’da yolsuzluk iddialarının hedefindeki Başbakan Necip Rezak, hakkındaki suçlamalardan aklandı. Necip’in banka hesaplarındaki 681 milyon doların “Suudi kraliyet ailesinden bağış olarak gönderildiğini” açıklayan Başsavcı Muhammed Apandi Ali, suç delili olmadığı için dosyaların kapatılacağını duyurdu. Ancak Apandi’nin skandalı soruşturan selefinin yerine bizzat Necip tarafından atanmış olması ve bu dev bağışın niçin yapıldığını açıklamaması, yolsuzluğun örtbas edildiği eleştirilerini kuvvetlendirdi.

Yolsuzluk iddiaları soruşturmasını yürüten başsavcıyı görevden aldı

Temmuzda patlak veren skandalda, Necip’in 2009’da kurup hâlâ yönetiminde olduğu 1MalaysiaDevelopment Bhd (1MDB) adlı kamu yatırım şirketinden başbakanın 5 ayrı kişisel hesabına yaklaşık 700 milyon dolar yatırıldığı iddia edilmişti. İddiaları reddeden Necip, kitlesel sokak gösterileri ve istifa çağrıları arasında soruşturmayı yöneten başsavcıyı ve kendisini eleştiren yardımcısını görevden aldı. Medyaya baskıyı da ihmal etmedi. Ertesi ay ülkenin yolsuzlukla mücadele komisyonu “paranın yabancı bir bağışçıdan geldiğini” açıkladı. Yolsuzluk skandalında son perde, yeni başsavcının gizemli bağışçının Suudi kraliyet ailesinden olduğunu duyurması oldu.Ancak Suudi Kraliyet ailesinden tabibiki bir açıklama gelmedi.

“Para hesapta ama rüşvet olduğuna dair kanıt yok”

Komisyon yetkililerinin bağışçı ve diğer tanıklarla görüştüğünü kaydeden Apandi, “Necip’in hesabına Mart-Nisan 2013 arasında transfer edilen 681 milyon doların, rüşvet olarak verildiğini gösteren bir kanıt yok” dedi.

61 milyon dolar kayıp

Başsavcı, Necip’in 620 milyon doları kullanılmadığı için iade ettiğini de ekledi. Kalan 61 milyon doların ne yapıldığına ilişkin ayrıntı vermeyen Apandi, bağışın nedeninin “Suudi kraliyet ailesi ve başbakan arasında olduğunu” söyledi

Necip’in partisi Birleşik Malay Ulusal Örgütü (UMNO), bağışı 2013 seçim kampanyası için kullandıklarını savunuyor. Muhalefet ise paranın 1MDB’den geldiğini ve başsavcının yolsuzluğu örtbas ettiğini söylüyor. 1MDB ile ilgili iddiaları ABD, İsviçre, Britanya ve Singapur da araştırıyor.

2 ılımlı İslam model ülkesi

Bir dönem “ılımlı İslam modeline” örnek gösterilen iki ülkenin demokrasi ve insan hakları karneleri de örtüşüyor. İktidarın giderek oy kaybetmesine paralel sertleşen güvenlik yasaları kapsamında son iki yılda onlarca muhalif gözaltına alındı. Uluslararası Af Örgütü dün yayınlanan raporunda “Malezya’nın karanlık bir baskı çağına yuvarlandığı” uyarısı yaptı.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 27.01.2016 13:51
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
Mustafa Keskin 2016-02-06 23:18:58

Bu kadar becerikli olmak yüksek zekayı gerektirir. Ancak merak edilen Türkiye'dekiler mi onlardan akıl aldı? Yoksa bizimkiler mi onlara akıl verdi?