GÖRME ENGELLİ BAKAN...

Yunanistan'da, Çipras tarafından oluşturulan kabinede ilk defa bir görme engelli Bakan görev yapacak.

28 Ocak 2015 Çarşamba 12:06
GÖRME ENGELLİ BAKAN...

 Yunanistan’da Pazar günü gerçekleştirilen genel seçimlerde galip çıkmayı başaran Syriza Partisi lideri Aleksis Çipras, kabineyi kurdu. Çipras tarafından oluşturulan kabinede ilk defa bir görme engelli Bakan görev yapacak.

Panagiotis Korumblis ülkenin ilk görme engelli bakanı olarak tarihe geçti.

Yunanistan medyasına göre ailesi Osmanlı döneminde Karadeniz kıyılarından Yunanistan'a göçen Pontuslardan olan 63 yaşındaki bakan, görme yeteneğini 10 yaşında İkinci Dünya Savaşı döneminden kalan bir bombanın patlaması sonucunda kaybetmiş. Korumblis daha önce sosyalist parti PASOK'tan vekil olarak görev yapmış.

TÜRKİYE KARŞITI SAVUNMA BAKANI
Başbakan Çipras, Dışişleri Bakanlığı’na Stalinci geçmişi ile bilinen Nikos Kotzias’ı, Savunma Bakanlığı’na ise Türkiye’ye karşı sert tavrı ile bilinen koalisyon hükümeti ortağı sağcı Bağımsız Yunanlar (ANEL) partisi lideri Panos Kamenos’u getirdi. Çipras, yolsuzlukla mücadele için de bir bakan atadı.

Dışişleri Bakanı: Nikos Kotzias, eski Başbakanlardan Yorgo Papandreu’nun Dışişleri Bakanı olduğu dönemde danışmanı idi. 2009’da Papandreu Başbakan olduğunda Dışişleri Bakanlığı’na Dimitris Druças’ı getirince kızıp yanından ayrılan Kotzias o dönmede küçük bir parti olan Radikal Sol Koalisyon’un lideri Çipras’a yaklaştı. Pire Üniversitesi uluslararası ilişkiler öğretim üyesi. Türkiye ve Ortadoğu konularını yakından takip ediyor.

- Savunma Bakanı:  Kamenos, Türkiye’ye karşı çok sert söylemleri ile tanınıyor. Başbakan Davutoğlu’nun aralık ayındaki Atina ziyareti sırasında sokakta protesto gösterisi düzenlemişti. Propilea meydanındaki gösteriye yaklaşık 70 kişi katılmıştı. Kamenos “Türkiye tahrik ederken Yunan Hükümeti Davotoğlu ile görüşmeler yapıyor” demişti.

ESKİ MANKEN BAKAN YARDIMCISI
- Maliye Bakanı: Atina Üniversitesi öğretim üyesi Yanis Varufakis AB ile pazarlığı yürütecek kritik Maliye Bakanlığı’na getirildi. Varufakis bir ilke atarak daha kabine açıklanmadan Maliye Bakanlığı’nı üstlendiğini blogundan duyurdu. Bu bakanlıkta ayrıca üç bakan yardımcısı görev yapacak. Bunların arasında bir önceki Turizm Bakanı Olga Kefaloyanni'nin yerine "Turizm işlerinden sorumlu bakan yardımcılığına" eski manken, ANEL milletvekili Elena Kundura getirildi.

- Şeffaflık Bakanı: Çipras, Yunanistan’da ekonomik krizin başlıca nedenlerinden olan yolsuzluk ve rüşvet skandalların üzerine gitmesi için “süper savcı” olarak tanınan Panayotis Nikoludis’i (65) Şeffaflık ve Yozlaşma ile Mücadele Bakanı yaptı. Ülkede ilk kez bu sıfatla bir bakan göreve geliyor. Nikoludis, Yüksek Mahkeme savcısı iken vergi kaçakçılığı yapan 10 bin Yunanlıdan oluşan bir liste hazırlamıştı. Ayrıca, batık dört bankada yaklaşık 400 milyon euro’luk hortumlama skandalını ortaya çıkarmıştı.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 28.01.2015 12:08
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol