"GEREKİRSE ŞEHİT OLURUM"

Libya lideri Muammer Kaddafi, ülkesinde bir haftadır süren gösterilerin ardından, görevinden istifa etmeyeceğini bildirdi. Kaddafi tüm dünyaya meydan okudu, " Gerekirse şehit olurum." dedi.

22 Şubat 2011 Salı 19:32


Libya lideri Muammer Kaddafi, ülkesinde bir haftadır süren gösterilerin ardından, görevinden istifa etmeyeceğini bildirdi.
Devlet televizyonunda bağırarak ve yumruğunu sallayarak halka hitap eden Kaddafi, istifasını isteyen göstericilerle mücadele edeceğini, ülkesinden ayrılmayacağını söyledi.
Libya'da bir şehit olarak öleceğini belirten Kaddafi, ''Ben devrimin lideriyim, istifa edecek bir devlet başkanı değilim'' dedi.
Kaddafi, yönetime karşı gösterilerin dünyada Libya'nın imajını bozduğunu kaydetti.
1980'li yıllarda ABD saldırısında bombalanan ve ''meydana okuma anıtı'' olarak korunup onarılmayan binanın girişinde oluşturulan kürsüde konuşan Kaddafi, yönetime karşı gösterilerin dünyada Libya'nın imajını bozduğunu belirtti ve olaylardan ''diğer Arap ülkelerindeki olayları kopyalayan gençleri'' sorumlu tuttu.
''Libyalılara şan ve şeref getiren bir bedevi savaşçısı olduğunu'' ifade eden Kaddafi, ''Biz Libyalılar geçmişte ABD ve İngiltere'ye direndik, teslim olmayacağız'' dedi.
İstifa edecek bir makamı olmadığını belirten Kaddafi, yandaşlarına yarından itibaren gösteri yapmaları çağrısında bulundu.
Henüz güç kullanmadığını, gerekirse kullanacağını vurgulayan Kaddafi, protestocuları ''Libya halkını temsil etmeyen çete üyeleri, sıçanlar ve paralı askerler'' olarak tanımladı. 
Libya yasalarına göre ölümü hak ettiklerini söylediği protestocuların Libya'yı ''bir İslam devletine, yeni bir Afganistan'a dönüştürmek istediğini'' ileri süren Muammer Kaddafi, ordu ve polise düzeni sağlama emri verdi.



BM GÜVENLİK KONSEYİ TOPLANDI
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - BM Güvenlik Konseyi, Muammer Kaddafi'ye dün liderlikten çekilme çağrısı yapan Libya'nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı İbrahim Dabaşi'nin, Konsey'e Libya'da akan kanı durdurması için harekete geçmeye davet eden mektup yazmasının ardından toplanma kararı almıştı.
Konsey'in Libya'daki son gelişmeleri ele alacağı danışma toplantısı basına kapalı düzenleniyor.

AB TİCARET ANLAŞMASINI ASKIYA ALIYOR
Öte yandan AB, Libya ile müzakere etmekte olduğu çerçeve ticaret anlaşmasını askıya alacağını bildirdi.
Mısır'da bulunan  AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Kahire'de gazetecilere yaptığı açıklamada, Libya'da meydana gelen olaylardaki ölümlerden üzüntü duyduğunu ve şiddeti kınadığını belirterek, herkese itidalli olmaları çağrısında bulundu.
Ashton, ''Libya ile müzakere sürecinde olduğumuz çerçeve ticaret anlaşmasını askıya alacağız'' dedi. 

MISIR SINIRINDA KONTROL KADDAFİ KARŞITLARINDA
Libya'nın Mısır sınırının, Devlet Başkanı Muammer Kaddafi karşıtı güçlerin kontrolüne geçtiği bildirildi.
Bölgedeki bir Reuters muhabiri, sınırın Libya tarafının, ellerinde sopalar ve Kalaşnikof tüfekler bulunan Kaddafi karşıtı güçlerin kontrolünde olduğunu kaydetti.
Habere göre, sınırı kontrol edenlerden biri, üzeri "Cani hükümdar, Libyalıların katili" yazısıyla karalanmış Kaddafi'nin posterini taşıyor

KARGO LİMANLARI KAPATILDI
Libya'daki şiddet olayları nedeniyle kargo limanlarının kapatıldığı bildirildi. İtalyan deniz taşımacılığı şirketi Tarros Spa'nın İngiliz acentası direktörü John Bader, Libya'nın Bingazi, Trablus ve Misurata kargo limanlarında operasyonların durdurulduğunu söyledi.
Bader, ''İtalya'daki yönetimimiz bu sabah bize Trablus, Bingazi ve Misurata limanlarının kapatıldığını bildirdi. Durumun normale döndüğü bilgisini alana kadar gemilerin bu limanlara gönderilmesini önermiyoruz'' dedi.





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol