FESTİVAL GİBİ CENAZE TÖRENİ

Chavez'in vasiyeti üzerine cenaze töreni yas değil festival havasında geçiyor. Devlet Başkanı'nın naaşı mumyalanarak askeri müzede cam mozolenin içinde sergilenecek, böylece mozele herkese açık olacak

08 Mart 2013 Cuma 13:34
FESTİVAL GİBİ CENAZE TÖRENİ

 Venezuela, Devlet Başkanı Hugo Chavez’in vasiyeti üzerine, cenaze törenini yas değil "festival" havasında geçiriyor; gözyaşı dökmekten çok Chavez’in "yaşamını ve ideallerini" kutluyor. Chavez’in, diğer ülke devlet başkanları ve yetkililerinin katılacağı resmi cenaze töreni bugün yapılacak olsa da halkının katılımıyla yapılan tören çarşamba gününden bu yana devam ediyor.

ZİYARETE AÇILDI
Cenazesinin çarşamba günü askeri hastaneden askeri akademiye naklinin ardından Chavez’in naaşı, Venezuelalıların ziyaretine açıldı. O günden, hatta ölüm haberinin duyulmasının hemen ardından ülkenin dört bir yanından başkente akın eden Venezuelalılar, liderleri için son görevlerini yapmak amacıyla başkent Caracas’a geliyor. Askeri akademinin önünü dolup taşıyor. Akademinin önünde sadece dün 2 milyondan fazla Venezuelalı ve Güney Amerikalı vardı. Cam kaplamalı tabutun içinde, yeşil askeri üniformalı ve kırmızı bereli naaşını sadece birkaç saniyeliğine de olsa görebilmek ve bir kez dokunabilmek için kavurucu sıcak altında, 12 saatin üzerinde bekleyen Chavez taraftarları, geceyi bile alanda geçiriyor. Bu tablo, ülkede bir haftanın yas ilan edilmesiyle birlikte birkaç gün daha sürecek.

Chavez mumyalanacak
FESTİVAL GÖRÜNTÜSÜ
Chavez’in cenaze töreni ise klasik yastan farklı bir cenaze töreni havasında. Chavez taraftarları, "babalarını" kaybetmişçesine büyük üzüntü yaşamasına rağmen, tören cenazeden çok, "festival" görüntüsü veriyor. Chavez’in ölmeden önce, kimsenin kendisi için yas tutmaması, tersine yaşamını ve ideallerini kutlaması vasiyetine tamamen uydukları gözlenen Venezuelalılar, alana siyah yas elbiseleriyle değil, çoğunlukla Chavez’in rengi olan kırmızıyı seçerek geliyor.

Chavez mumyalanacak
CHAVEZ'İN SEVDİĞİ ŞARKILAR ÇALINIYOR
Tişörtlerinde ve şapkalarında Chavez’in resmi veya adı olan Chavez destekçilerinin çoğu, naaşı görmeye giderken ulusal marşı okuyor, sık sık "Chavez çok yaşa", "Chavez seni seviyoruz" gibi sloganlar atıyor. Taraftarları yasa bürünüp ağlamaktan çok, coşkulu biçimde, Chavez’in ortaya koyduğu idealleri devam ettirme sözünü yineliyor. Bazı destekçilerin, Chavez’i Hz. İsa’ya ve Güney Amerikalı bağımsızlık lideri Simon Bolivar’a benzettiği de görülüyor. Alanda, gün boyunca Chavez’in çok sevdiği bir solcu şarkıcının şarkıları da çalınıyor.
Chavez taraftarları, AA kamerasını görür görmez büyük coşkuyla bir araya toplandılar ve sloganlar eşliğinde Chavez’e sevgi gösterisinde bulundular. Liderlerini kaybetmelerine rağmen aslında şu anda her zamankinden daha fazla onunla birlikte oldukları mesajını verdiler. Chavez sayesinde refaha kavuştuklarını ifade eden Caracaslı bir kadın, "Biz hiç kimse tarafından satın alınmadık. Chavez’i çok seviyoruz. O bizim liderimiz. Onun izinde yürüyeceğiz" dedi.
Chavez’in naaşını görebilenler de, liderlerine son kez sevgi ve selamlarını iletmenin gururunu yaşadıklarını söylediler. Bunlardan biri olan Venezuellalı bir kadın, Chavez’in önceki gün hastaneden askeri akademiye getirilişini izlemek için saatlerce beklediğini ve 8 kilometre yol yürüdüğünü anlattı. Kadın, Chavez’in naaşını görebilmek için de alanda gecelediğini söyledi. Ama aralarında, Chavez’in "yerinin doldurulamayacağına" dair, geleceğe dönük kaygılar dile getirenler de az değil.
LATİN AMERİKALILAR DESTEK VERDİ
Chavez’i görmek için alanı dolduranlar sadece Venezuelalılar değil. Latin Amerika’nın diğer ülkelerinden gelen bazı gruplar da Venezuelalılara destek verdi. Her biri farklı Latin Amerika ülkesinden gelen küçük gruplar halindeki bir kalabalık, "Chavez’in ruhu tüm Latin Amerika’yı kaplayacak", "Bütün Latin Amerika sizinle", "Chavez’in başlattığı mücadele devam edecek" ve "Tüm dünyaya söyleyin o herkesin kalbinde yaşıyor" şeklinde sloganlar atarak ve pankartlar açarak yürüdü.
NAAŞIN ÖNÜNDE DUYGULU ANLAR
Chavez’in naaşının bulunduğu askeri akademinin önünde ise yoğun güvenlik önlemleri dikkat çekti. Binaya girişte herkesin üzeri sıkı biçimde aranırken, ziyaretçilerden cep telefonlarının bataryalarını çıkarmaları istendi. Zorlu bekleme süreleri ve türlü zahmetlerin ardından içeriye girebilenlerden kimi, Chavez’in naaşının önünde "asker selamı" durdu, kimisi ellerini kalplerine götürerek Chavez’in ebediyen gönüllerinde yaşayacağı mesajını verdi, kimileri ise dışarıdaki coşku dolu havaya rağmen naaşı görünce ağladı. Alandaki belirli noktalara yerleştirilen ekranlar vasıtasıyla, Chavez’in naaşını ziyaret edenler, canlı olarak dışarıya gösterildi.

MUMYALANARAK MÜZEYE KONACAK
Bu arada Chavez’in naaşının mumyalanarak, 14 yıl boyunca hüküm sürdüğü devlet başkanlığı sarayının hemen yanındaki bir askeri müzede (Devrim Müzesi) cam mozolenin içinde daimi olarak sergileneceği bildirildi. Venezuela devlet başkanlığına vekalet eden Devlet Başkan Yardımcısı Nicolas Maduro, yaptığı açıklamada, "Devlet Başkanımızın naaşını, halka her zaman açık olabilmesi için mumyalamaya karar verdik. Tıpkı Hoşimin, Lenin, Mao Zedung gibi..." dedi. Aslında Chavez’in naaşının nereye konulacağına dair ülkede birçok spekülasyon yapılıyordu. Kimisi, naaşın Simon Bolivar’ın mezarıyla birlikte ulusal kahramanların naaşlarının bulunduğun anıta konulacağını, kimisi Chavez’in vasiyetine uygun olarak, memleketi Sabaneta’da Karayiplere özgü bir meyve olan "mamon" ağacının altına gömüleceğini, kimisi de henüz inşaatı devam eden Simon Bolivar Anıtı’na konulacağını belirtiyordu. Maduro’nun bu açıklaması ise tüm spekülasyonlara son noktayı koymuş oldu.

CENAZE BUGÜN
Chavez’in diğer ülkelerin devlet başkanları ve yetkililerinin katılacağı resmi cenaze töreni ise bugün düzenlenecek. Türkiye’yi Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın temsil edeceği törene, aralarında Küba Devlet Başkanı Raul Castro ve İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’in da olduğu 30 civarında devlet ya da hükümet başkanının da katılması bekleniyor. Törende, Chavez’in, her yıl milyarlarca dolarlık petrol satsa da sık sık "şeytan" olarak nitelendirdiği ABD’den de bir heyet yer alacak. ABD’yi, Temsilciler Meclisi’nde Demokrat Parti New York milletvekili Gregory Meeks ile eski Kongre üyesi William Delahunt temsil edecek.

AA





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol