ESAD: 'RUSYA İSTEDİ DİYE YAPTIK'

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, kimyasal silah denetimini ABD tehdit ettiği için değil, Rusya önerdiği için kabul ettiklerini söyledi.

12 Eylül 2013 Perşembe 17:31
ESAD: 'RUSYA İSTEDİ DİYE YAPTIK'

 Rus devlet televizyonu "Rossiya-24"e konuşan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, "Suriye kimyasal silahlarını uluslararası denetim altına alınmasını Rusya önerdiği için kabul etti. ABD'nin tehdidi, kararımızda etkili olmadı" dedi.

 
RUSYA'NIN TEKLİF ETTİĞİ PLANI
Kommersant gazetesi, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad hükümetinin kimyasal silahlarını uluslararası denetime teslim etmesini öngören Rusya planının ayrıntılarını açıkladı.
 
Rusya’nın teklif ettiği plan, Suriye’de kimyasal silahın aşamalara göre imha edilmesini öngörüyor. Birincisi, bu ülke Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’ne (OPCW) katılmalı. Ardından resmi Şam, zehirli gazların üretildiği ve saklandığı tüm yerleri bildirmeli. Üçüncü aşamada Suriye, OPCW uzmanlarının ülkeye giriş yapmasına izin vermeli, ardından da kimyasal silahları kimin imha edeceğine karar vermeli.
 
Suriye’deki kimyasal silahları imha işleminin yenilenmiş Nunn-Lugar programında belirleneceği tahmin ediliyor. 1992 yılında kabul edilen bu belge, eski SSCB ülkelerinde kitle imha silahlarından kaynaklanan tehdidi azaltmayı hedefliyordu. Süresi 17 Haziran’da sona erdi ve hâlihazırda ABD ve Rusya bu alanda yeni bir anlaşma üzerinde görüşmeler yürütüyor.
 
ÖZGÜR SURİYE ORDUSU PLANI REDDETTİ
AFP Ajansı tarafından bugün geçilen haberde, Rusya’nın Suriye’de bulunan tüm kimyasal silahların uluslararası denetimin kontrolü altına verilmesini öngören girişiminin Özgür Suriye Ordusu tarafından reddedildiği bildirildi. Rusya’nın önerisinin reddedildiğine ilişkin açıklama ise Özgür Suriye Ordusu’nun Genelkurmay Başkanı Salim İdris tarafından yapıldı.
 
KERRY VE LAVROV BULUŞACAK
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya'nın Suriye'nin kimyasal silahlarının uluslararası denetime açılması planını görüşmek için bugün İsviçre'nin Cenevre kentinde görüşecek. Cenevre'deki buluşmada Rusya'nın Suriye'deki kimyasal silahların teslimi ve imhası için hazırladığı plan ele alınacak.
 
BM DE GÖRÜŞECEK 
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Cenevre temasları iki gün sürecek. BM Güvenlik Konseyi daimi üyelerinin de bugün Rusya'nın önerisini ele alması bekleniyor.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 12.09.2013 17:33
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol